Naj vas prepričamo, da je zima najboljši letni čas za vadbo na prostem

Naj vas prepričamo, da je zima najboljši letni čas za vadbo na prostem (foto: profimedia) profimedia
4. 1. 2020

V novem letu sta nas pozdravila mraz in sonce, tako da morate priznati, da je bil 1. januar prav čaroben. Razumemo, da vas zebe in se težko spravite od doma, a naj vas s šestimi razlogi prepričamo, zakaj je zimska vadba lahko zelo učinkovita.

Porabi se največ kalorij

Pozimi v mrzlem vremenu med tekom, telovadbo ali kakšno drugo aktivnostjo porabimo več kalorij kot jih ob zmernih ali vročih temperaturah. Se pravi, da boste pozimi ob enako intenzivni vadbi, pokurili več energije kot poleti. Lahko pa za isti učinek kot poleti vadite manj intenzivno.

profimedia

Krepi imunski sistem

Z vadbo na mrazu krepite in izboljšujete imunski sistem. Seveda morate biti primerno oblečeni (večplastna oblačila, kapa, rokavice) in po koncu vadbe se morate dodatno obleči ali pa se ohladite na toplem.

profimedia

Lahko jeste krepkejšo hrano

Če niste na strogi dieti, si lahko pozimi po vadbi na prostem privoščite bolj težko, bolj mastno, »nezdravo« hrano kot poleti, ali pa če bi vadili v fitnesu ali v telovadnici.

Več časa boste namenili ogrevanju

Preden začnete s fizično aktivnostjo na mrazu, se je dobro ustrezno ogreti. Poleti, ko je vaše telo tudi v mirovanju ogreto, ga skoraj ne potrebujete (ali te ogreti prej), mraz pa vas bo prisilil, da se boste dobro raztegnili, kar je seveda odlično za vaše telo in počutje in priporočljivo v vseh letnih časih. 

profimedia

Svež zrak

Pozimi se večino časa zadržujemo v zaprtih ogrevanih in zatohlih prostorih, tako da zimska vadba na prostem napolni vaša pljuča s svežim zrakom.

Lahko izboljša vaše razpoloženje

Zimska telesna aktivnost na prostem vas bo predramila ter aktivirala, vaše počutje po njej pa bo odlično in veselo.

 Preberite še: 5 nasvetov, da “končno” izgubite tista 2 odvečna kilograma ali 6 najboljših jedi s kislim zeljem