5 nasvetov, da “končno” izgubite tista 2 odvečna kilograma

5 nasvetov, da “končno” izgubite tista 2 odvečna kilograma (foto: profimedia) profimedia
30. 12. 2019

Ste morda že dolgo na dieti, a imate še vedno dva, tri kilograme preveč? Ali pa imate že nekaj let dva, tri kilograme preveč, čeprav ves čas trenirate in pazite na prehrano? Naj vam pomagamo z zelo enostavnimi nasveti.

1.      Dvigujte uteži

profimedia

Kardio trening je super in brez dvoma  vam je pomagal, da ste prišli tako daleč z dieto. A če boste vztrajali le pri teku, kolesarjenju in orbitreku, boste zamudili zares pozitivne stvari, ki jih prinese dvigovanje uteži. Mišičasto telo porabi več energije, pospeši metabolizem - to so stvari, ki vam pomagajo pri izgubi še tistih zadnjih odvečnih kilogramov.

Nasvet: Trening z vajami za moč naredite vsaj trikrat na teden, traja pa naj od 20 do 60 minut. Delajte počepe z utežmi, sklece, izpadne korake, zelo dobre so sestavljene vaje, pri katerih delajo vse mišice.

2.      Pišite dnevnik obrokov

profimedia

Zadnje kilograme je težko izgubiti, zato si nekaj dni pišite dnevnik, kaj vse pojeste, saj boste presenečeni, koliko nezavednih prigrizkov naredite čez dan. Posebno tako imenovani zdravi prigrizki znajo biti težava - oreščki, sadje, skuta. Med prazniki smo vsi popili tudi kar nekaj alkohola, kar so ponovno kilojouli na katere zelo radi pozabimo.

Nasvet: Na voljo je kar nekaj aplikacij, ki vam bodo beležile prigrizke, lahko pa si tudi sami pišete vse, kar pojeste.

3.      Trenirajte manj intenzivno

Photo by Annie Niemaszyk on Unsplash

Preveč intenzivni treningi brez počitka znajo biti zelo slabi za naše telo. Lahko smo tako utrujeni, da ne moremo spati, čez dan pa smo povsem brez energije. Tako počutje pa zelo slabo vpliva na izgubo teže. Telo lahko reagira ravno obratno in zaradi velikih naporov raje kopiči maščobo, saj ves čas pričakuje “težke čase”.

Nasvet: Seveda ne pravimo, da nehajte trenirati, ampak občasno kakšen trening zamenjajte za sprehod ali lahkoten tek v naravi. Ko boste spočili glavo in telo, boste videli, kako se boste takoj počutili veliko bolje.

4.      Po treningu ne preskočite obroka

profimedia

Če po napornem treningu ali dolgem teku telesu ne vrnete energije, lahko sabotirate svoje hujšanje. Morda res niste lačni, saj prevelik napor ustavi apetit, a vseeno je pomembno, da si telo opomore in obnovi. Pojejte nekaj malega, popijte beljakovinski šejk ali pojejte banano.

Nasvet: V eni uri po koncu telesne aktivnosti morate nadomestiti vse izgubljene snovi, a najbolje je, da si prvi obrok privoščite do 20 ali najpozneje do 40 minut po treningu. 

5.      Spanje je zelo pomembno
 

Večina ljudi, ki je zdravo in redno telovadi, kar prevečkrat pozabi, da je spanje najbolj pomembno za zdravo življenje. Ljudje, ki premalo spijo, imajo veliko večjo željo po nezdravih prigrizkih, posebno sladkarijah, prav tako so dlje časa budni, kar pomeni, da pojejo več obrokov.

Raziskave so pokazale, da premalo spanja uniči ravnotežje med hormonoma, ki uravnavata apetit. Povzroči, da telo izloča manj hormona, ki apetit zmanjšuje in več hormona, ki ga povečuje.

Nasvet: Skušajte spati vsaj 7 do 8 ur na dan. Naredite si ritual pred spanjem, ugasnite vse elektronske naprave in raje berite knjigo. Tako bodo vaši možgani dobili signal, da se stvari umirjajo in da se lahko spočijejo.

Preberite še: Kaj potrebuje vaše telo, ko trenirate za moč?  ali Brez izgovorov: 20 minutni trening za lepšo postavo in boljše počutje