Najhujši scenariji, ki se lahko zgodijo tekačem in drugim športnikom

Najhujši scenariji, ki se lahko zgodijo tekačem in drugim športnikom (foto: Profimedia) Profimedia
25. 10. 2017

Če ste se kdaj znašli v takšni situaciji, imamo nekaj predlogov, kako ukrepati.

Pozabite uro, ki meri utrip, čas, razdaljo …

Po možnosti imate na pametni napravici tudi gps, ki vas usmerja na dolgih tekih. Če ste predaleč, da bi se vrnili nazaj, tokrat izberite pot, ki jo dobro poznate. Če niste začetnik, verjetno že po občutku veste, koliko običajno pretečete, zato se skušajte držati enake razdalje. Končno se lahko sprostite in se tokrat rekreirate zase. Za časovne rekorde in ostalo pa boste poskrbeli naslednjič.

Izgubite noht na nogi

Če ste izgubili noht, najprej preverite svoje čevlje. Pogosto se takšna poškodba zgodi zaradi nošenja premajhne obutve, v kateri palec nenehno udarja ob rob čevlja. Dokler je poškodba še sveža, treninge za nekaj časa prekinite. Ko ponovno začnete s tekom, se ne preobremenjujte, saj morate poskrbeti, da noht pravilno zraste nazaj.

Morate na stranišče

Med vadbo nikoli ni pravi čas za odmor za stranišče, saj se to običajno zgodi, ko smo v svojem najboljšem elementu. Če se odpravljate na daljše teke, jih skušajte načrtovati v bližini javnih stranišč, kamor boste lahko zavili, če jih boste potrebovali. Ko se znajdete sredi narave, pa boste (žal) morali uporabiti grmovje ali bližnje drevo.

Predvajalniku glasbe zmanjka baterije

Glasba je pomemben del športa, saj zaposli misli in poskrbi, da čas na treningu teče hitreje. Zato se toliko športnikov znajde v škripcih, ko se na zaslonu prikaže rdeča lučka za baterijo. Najboljša možnost je, da vadbo vseeno opravite, tokrat v tišini. Prisluhnili boste svojemu telesu in njegovim potrebam ter se malce izzvali, saj je brez glasbe težje opravljati športne aktivnosti. Preizkusite moč svojih misli in se trudite vadbo izvesti tako, kot bi jo z glasbo.

Počutite se omotično

Začnete s tekom in že po nekaj metrih začutite omotico. Niste (še) dehidrirani, ne tečete še dolgo in ne želite prekiniti treninga. Kljub temu se ustavite in nekaj časa hodite. Če občutek ne mine in se poslabšuje, sedite na klop. Morda pred treningom niste jedli in čutite posledice padca sladkorja. V tem primeru so priporočljivi elektroliti. V vsakem primeru pa ne bo škodovalo, če naredite nekaj požirkov vode.

Zamudite na tekmovanje

Čas je pomemben dejavnik, ko merite osebne rekorde na določeni razdalji in tudi, kadar se vam mudi na maraton. Na srečo na veliko tekmovanjih začnejo šteti čas, ko prečkate start, zato pohitite na črto in začnite teči (seveda z ogrevanjem). Če niste zamudili začetka, pa boste prikrajšani za ogrevanje, ki ga opravite vsaj v skrajšani verziji.  

Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri