Nov športni uspeh: Na poletni olimpijadi gluhih dve medalji za Slovenijo!

Nov športni uspeh: Na poletni olimpijadi gluhih dve medalji za Slovenijo! (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
9. 5. 2022

To sta že 18. in 19. medalja gluhih v samostojni Sloveniji. 

Slovenijo si bodo očitno zapomnili tudi v Braziliji, iz kjer Leja Glojnarič in Iris Breganski prinašata zlato in bronasto medaljo. 

V teku na 400 metrov se je preizkusil Tadej Enci, ki je tokrat ostal brez finala, vendar se je kljub temu odrezal dobro. Kmalu ga čaka nova preizkušnja na 400 m z ovirami, kjer se bo imeli ponovno možnost izkazati. 

Leja Glojnarič zablestela v mnogoboju

Zlato medaljo nam je priborila 19-letna Leja v mnogoboju, njena najljubša disciplina pa je skok v višino, razkrije v videu. V tej disciplini dosega tudi najboljše rezultate, čeprav tekmuje še v mnogoboju in metu v kopja. Ima prirojeno okvaro sluha, zaradi katere slabo sliši in nosi slušni aparat, a je zato še bolj zagnana ter vedno znova hoče doseči izjemne rezultate, kar ji tudi uspeva. Kljub temu, da zelo slabo sliši, ima dober občutek v prostoru in je zelo predana, pravi njen trener Iztok Glojnarič. "Sedaj se ji sluh slabša in tudi z aparati sliši slabše," je še povedal. Težave ima na primer že z običajnimi opravili, kot je jutranja budilka, ki je ne sliši, zato jo prebudi njen brat. 

Na olimpijado je odšla s ciljem, uvrstiti se med najboljše in to ji je tudi uspelo! 

V lanskem letu je prvič nastopila na velikem tekmovanju gluhih, svetovnem prvenstvu gluhih v atletiki v Lublinu na Poljskem. Tekmovala je v disciplini v metu kopja in osvojila 5. mesto. 

Kaj je še povedala o sebi, preverite v videu, v katerem spregovori tudi njen trener.

"Čutim se prikrajšano za običajno življenje, ker sem gluha," je sicer povedala, vendar dodaja, da bo ne glede na vse vztrajala v športu, ker jo spodbuja, ji daje disciplino in upanje. "Njena naglušnost se najbolj pozna pri najini komunikaciji. Včasih se zgodi, da gre Leja kar naprej, ko ji nekaj govorim," je komentiral trener. Leja je nadarjena športnica, ima dober odriv in dobro orientacijo v prostoru, kar za gluhe drugače ni značilno. 

Za Iris prve olimpijske igre

Ravno zato ima bronasta medalja večjo vrednost. Da je bila zmaga še slajša, je  skupaj z Lejo stopila na stopničke. To pa še zdaleč ni prva medalja za 21-letno Iris. Na mladinskem evropskem prvenstvu v Sofiji v Bolgariji (leta 2018), je osvojila dve zlati medalji in eno srebrno, na svetovnem prvenstvu v Talinu v Estoniji je osvojila 6. mesto v skoku v višino. 

Iris je sluh izgubila v zgodnjem otroštvu in se s slušnimi aparati ponovno naučila poslušati zvoke, govoriti in vsega, kar se nam zdi samoumevno. Šport je bil v njihovi družini vedno prisoten, mama pa jo je naučila skoka v višino. V videu nasmejano zaupa, da komaj čaka, da jo Iris premaga in postavi nov družinski rekord v tej disiplini. Sedaj ima Iris najraje sedmeroboj, ker se lahko preizkusi v več panogah. 

"Moj moto je nikoli ne obupaj in bodi to kar si," v videu pravi Iris. Poglejte si, kako se je pripravljala na svoje nastope v Braziliji. 

Ko boste imeli težave z motivacijo, se spomnite gluhe športnice Iris, ki, kot pravi v videu, brez slušnega aparata ne sliši ničesar. "Ni mi težko trenirati. Tudi napore rada premagam," pravi. Zaradi gluhote ima težave z ravnotežjem, kar lahko uravnava z vajami, vendar potrebuje veliko več časa za napredek kot običajna oseba brez težav s sluhom. 

Če vztrajata Leja in Iris, boste zagotovo lahko tudi vi pri svojih športnih ciljih.