Novak Djoković: Hrana je spremenila mojo kariero, telo in življenje!

Novak Djoković: Hrana je spremenila mojo kariero, telo in življenje! (foto: Profimedia) Profimedia
2. 8. 2016 Vir: Lisa

Novak Djoković podrobno o tem, kako se je kot vrhunski športnik vsak dan spopadal z astmo in večno utrujenostjo, dokler ni dojel, da je za vse kriva hrana.

Profesionalni športniki imajo velikokrat kup kompulzivnih motenj, za katere menijo, da jim prinašajo uspeh in zmage. Srbski teniški igralec Novak Djoković sicer meni, da ima veliko manj motenj kot njegov tekmec Rafael Nadal, ki ga v svoji novi knjigi Serve to Win celo poimenuje kot človeka 'živčnih tikov in vraževernih ritualov'. Okej, pustimo to ob strani, nam se Rafael še vedno zelo dopade, zato si oglejmo, kaj v knjigi piše Novak in zakaj je postal številka ena svetovnega tenisa.

Novak zelo podrobno opisuje, kako se je kot vrhunski športnik vsak dan spopadal z astmo in večno utrujenostjo, dokler ni dojel, da je za vse kriva hrana.

"Zjutraj naprej popijem kozarec mlačne vode. Potem pojem dve žlici medu," pravi Novak, ki čez dan pije mlačno vodo. Teniški igralec je le poseben manuka med z Nove Zelandije, ki ga čebela nabirajo na rastlini, imenovani manuka, ki je avtohtoni grm daljnega Pacifika.

Popolnoma se izogiba mleku in mlečnim izdelkom, med turnirji ne pije alkohola, spi osem ur na dan, meditira, ukvarja se z jogo in tai čijem ... Zadnje tri leta se počuti veliko bolje in pravi, da je vse to zasluga brezglutenske diete.

V knjigi piše, kako je iz fantka, ki so ga vsi klicali hipohonder in se je mučil z astmo, postal prvi in nedotakljivi lopar sveta.

Konstantno sem bil utrujen

"K pisanju knjige me je navdihnilo spoznanje, da lahko pokažem ljudem, kako spremeniti telo in način življenja, in vse to v samo 14 dneh. Lažje boste vstajali, imeli boste več energije, počasi boste začeli tudi izgledali drugače," že v uvodu piše Djoković.

"Od 13. leta sem se ves čas počutil napihnjeno, posebno ponoči. Prebujal sem se in zjutraj utrujen vstajal. Vedno sem bil utrujen, napihnjen, pa čeprav sem včasih treniral tudi trikrat na dan. Imel sem alergije, med zelo vlažnimi dnevi in v času cvetenja se mi je vse skupaj še poslabšalo. To je bilo zelo čudno. Napad astme ponavadi pride na začetku treninga, ne na koncu triurnega dvoboja. Prav neverjetno, kako sem zdržal tudi dve uri hudega dvoboja, tudi na izredno pomembnih tekmah, in potem se je nenadoma pojavila kriza."

Pravi, da je potreboval kar veliko časa, da ne gre hipohondrijo, niti za obnašanje astmatika niti športnika, ki zablokira, ko tekma postane težka: "Bil sem samo človek, ki se je narobe prehranjeval. Kdo bi si mislil, da bo v resnici trenutek, ki je bil zame eden najtežjih v karieri (dvoboj na Odprtem prvenstvu Avstralije 2010), postal na koncu najsrečnejši?"

"V letu dni sem odigral 97 profesionalnih tekem proti najboljšim teniškim igralcem sveta. Ko nimam tekem, treniram vsaj tri, včasih tudi pet ur na dan, v fitnesu sem vsaj uro in pol, potem vadim jogo ali tai či, in če utegnem, grem teč ali kolesarit. Kljub taki količini treningov sem bil počasen in pretežak, zato je bilo treba razmisliti, kaj je narobe. Ali sem imel štiri kilograme preveč, ker nisem dovolj treniral? Ne! Počutil sem se težkega, počasnega in utrujenega, ker sem jedel hrano, ki jo je večina. Jedel sem kot Srb (in kot Američan): veliko italijanske hrane, kot so pice, testenine, zelo veliko kruha, težke mesne obroke. Med tekmami sem pojedel kakšno čokoladico, ker sem mislil, da mi bo to pomagalo ohraniti energijo. Nisem vedel, da takšen način prehranjevanja povzroča vnetja. Telo se odzove na hrano, ki mu ne ustreza, ter pošilja znake, kot so napihnjenost, krči v črevesju in trebuhu, bolečine v sklepih."

Sporočila organizma

Ko se je končno naučil poslušati svoje telo in je nehal jesti hrano, ki ga je zastrupljala, se je njegovo življenje obrnilo na bolje: "Pri tem ne mislim samo na teniško kariero, ampak spremenilo se mi je življenje. Kot da bi se mi zgodil čudež. No, poskusil sem kar nekaj različne hrane, da sem končno spoznal, kaj mi najbolj pomaga. To v resnici ni tako težko ..." piše v svoji knjigi prvi teniški igralec sveta, ki bralca kot vodič pelje do spoznanja, kaj je najbolje jesti.

"Takole boste naredili. Za dva tedna iz svoje diete izločite gluten (to je veliko bolj enostavno, kot mislite ...). Potem se začne dvotedenski boj z mlečnimi izdelki in sladkorjem in videli boste, kako se boste počutili. A sprememba hrane ni edino, česar se morate naučiti. Spremeniti morate tudi način, kako jeste. Poslušati morate telo, da boste videli, kakšne so sploh njegove potrebe in da mu boste dali tisto, kar potrebuje. Postali boste bolj sproščeni in veliko bolj osredotočeni."

Enostaven test

Novak je imel srečo, da je njegov dvoboj z Jo-Wilfredom Tsongo na Odprtem prvenstvu Avstralije gledal srbski strokovnjak za prehrano dr. Igor Četojević, ki živi na Cipru in niti ni velik ljubitelj tenisa. Vsi novinarji in teniški strokovnjaki so kot papige ponavljali, da se mu je ponovila astma, Čatojević pa je takoj težave pripisal hrani.

"Uganil je, da se vzrok za slabo počutje in težave z dihanjem skriva v hrani ter razdraženem prebavnem sistemu."

Tako je zdravnik s Cipra Novaku, čeprav je bil od njega oddaljen 14 tisoč kilometrov, dal pravilno diagnozo. Teniškega igralca ni bilo težko prepričati.