Novak Đoković osmič osvojil odprto prvenstvo Avstralije: “Požari, vojne, nesreča mojega prijatelja Kobe Byranta - to je opomin, da moramo držati skupaj in se imeti radi.”

Novak Đoković osmič osvojil odprto prvenstvo Avstralije: “Požari, vojne, nesreča mojega prijatelja Kobe Byranta - to je opomin, da moramo držati skupaj in se imeti radi.” (foto: profimedia) profimedia
2. 2. 2020

Srb Novak Đoković je zmagovalec teniškega odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V finalu prvega turnirja velike četverice v sezoni je drugi nosilec s 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 po štirih urah premagal peto postavljenega Avstrijca Dominica Thiema in rekordnih osmič osvojil pokal Normana Brookesa.

Dvaintridesetletni Beograjčan v finalu v Melbournu ostaja nepremagljiv. Vselej, ko je nastopil na predzadnji stopnički, je dvoboj tudi dobil. Prvič leta 2008, ko je v finalu ugnal Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja, kasneje pa je nanizal še zmage v letih 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Everything to play for 🏆 . #AusOpen | #AO2020

A post shared by Australian Open (@australianopen) on

S 17. naslovom na turnirjih velike četverice še vedno zaseda tretje mesto večne lestvice za Švicarjem Rogerjem Federerjem (20) in Rafaelom Nadalom (19), s katerima še naprej prevladuje v svetu tenisa.

Srb, ki je prejel ček za 2,49 milijona evrov in bo po zmagi v finalu v ponedeljek znova številka 1 tenisa, je bil zelo spoštljiv do tekmeca, ki ga je gnal do zadnjih atomov moči. "Dominic, čestitke. Ni se izšlo, bil si zelo blizu, a prepričan sem, da boš kmalu v rokah držal več kot le en pokal za najboljšega na grand slam turnirjih," se je najprej poklonil Thiemu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ACHIEVEMENT UNLOCKED 🔓 A first non-clay slam final for @domithiem! 🙌 . #thiem #zverev #domi #dominicthiem #ausopen #australia #tennis #tennistv #atptour #atp #sport #sports

A post shared by Tennis TV (@tennistv) on

Tople besede je Srbu vrnil tudi Avstrijec, ki je izgubil še svoj tretji finale po dveh porazih na OP Francije proti Rafaelu Nadalu. "Najprej bi seveda rad čestital Novaku. To je res izjemen dosežek. Čestitke tebi in ekipi za to, kar počnete vsa ta leta. Si eden izmed tistih, ki ste tenis dvignili na višjo raven. Ponosen sem, da lahko igram v tem obdobju tenisa," je dejal Thiem in dodal, da je bil tokrat malenkost prekratek in da že kuje maščevanje za naslednje obračune z 78-kratnim turnirskim zmagovalcem na turneji ATP.

Šestindvajsetletnik je požel še glasne ovacije, ko je dejal, da je tenis v teh tednih nepomemben v primerjavi z uničujočimi požari, ki so zajeli državo v mesecih pred OP Avstralije. Tudi 32-letnik se je poklonil žrtvam požarov, z oznako KB na jopici pa je spregovoril tudi o preminulemu nekdanjemu košarkarskemu zvezdniku Kobeju Bryantu, ki ga je v čustvenem govoru označil za svojega mentorja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For Kobe. For the Australian bushfires. For more than tennis. . #tennis #tennistv #djokovic #novakdjokovic #atptour #atp #ausopen #champion #qotd #quoteoftheday #sports #instasport

A post shared by Tennis TV (@tennistv) on

"To je opomin, da moramo držati skupaj in se imeti radi. Seveda smo športniki in tekmujemo, dajemo vse od sebe, ampak vedeti moramo, da so nekatere stvari še pomembnejše od športa," je zaključil Đoković. Naslednjo lovoriko na turnirjih velike četverice bo, tako kot vsa karavana tenisa, lovil v Parizu, kjer bodo med 24. majem in 7. junijem potekali boji na peščenih igriščih Rolanda Garrosa.