Osebna trenerka Hana Verdev: 'Želim, da bi se ljudem vrnila primarna želja po gibanju.'

7. 4. 2016
Deli
Osebna trenerka Hana Verdev: 'Želim, da bi se ljudem vrnila primarna želja po gibanju.' (foto: Helena Kermelj)
Helena Kermelj

Pogovarjali smo se z osebno trenerko Hano Verdev, ki vas bo v brezplačnem 60-dnevnem izzivu vodila do forme pred poletjem. Hana bo vsak teden pripravila videe z vajami, ki jih boste lahko izvajali doma ali v naravi ter poskrbela za nasvete, ki jih boste potrebovali, da dosežete zastavljene cilje.

Hana, kaj lahko zares storimo v 60-ih dneh, je to dovolj časa, da postanemo fit in izgubimo odvečno težo?

Če smo na popolnem začetku, je lahko 3 do 4 tedne dovolj, da sprva začnemo s hojo, nato počasi kombiniramo hojo in tek, nekje proti koncu drugega meseca pa lahko že brez težav pretečemo od 4 do 6 kilometrov. Sicer pa je popolnoma odvisno od tega, koliko prostega časa smo pripravljeni žrtvovati. Če mislimo, da bomo v eni uri na teden karkoli naredili, nekega večjega napredka žal ne bo, je pa zagotovo bolje nekaj, kot nič.

Sama svetujem 3- do 4-kratno aktivnost na teden. Najbolje se obnese kombinacija vaj z lastno težo, vaj za moč in zraven še tek, hoja, kolesarjenje oziroma katerikoli šport je ljudem všeč. Približno 2 meseca sta ravno dovolj, da vzljubimo gibanje, izboljšamo kondicijo, lažje pridemo na sosednji hrib, spremenimo prehrambene navade in izboljšamo splošno počutje. Ob tem pa izgubimo še kak centimeter in kilograme.

Moramo biti aktivni vsak dan ali lahko vmes tudi počivamo?

En dan je nujen za počitek in regeneracijo. Je pa smotrno, da imamo en dan višjo intenzivnost, nato naslednji dan naredimo malenkost lažji trening, nakar gremo en dan samo na sprehod in potem zopet nadaljujemo bolj intenzivno.

Hana Verdev

Koliko časa dnevno bomo potrebovali za vaje, ki jih pripravljaš za udeležence 60-dnevnega izziva?

Za ogrevanje bomo porabili približno od 3 do 5 minut, nato bodo sledile vaje, za katere bomo potrebovali med 15 in 20 minut in nato še nekaj minut raztezanja, vse skupaj nam bo torej vzelo maksimalno pol ure.

Lahko s programom začnejo tudi začetniki?

Absolutno je izziv primeren tudi za čiste začetnike, zasnovan bo namreč na način, da se vaje iz tedna v teden stopnjujejo, tako da bodo udeleženci sami pri sebi lahko opazili napredek. Če bo udeležencem na začetku hudo, nič hudega, naj malce potrpijo, saj se bodo čez dva meseca toliko bolje počutili. Če ima kdo morda kakšne zdravstvene težave, pa naj se pred tem posvetuje z zdravnikom.

Kaj potrebujemo, da začnemo?

Priporočljive so superge, udobna športna oprema, trenirka, pajkice ali kratke hlače, bidonček z vodo, brisača, po potrebi kakšna blazina. Če imajo kakšne zaprašene uteži, naj jih potegnejo izpod postelje, če jih nimajo, nič hudega. V primeru, da bodo karkoli potrebovali, si lahko uteži iznajdljvo naredijo tudi iz plastenk za vodo, knjig, pomaranč ...

Bo program primeren tako za ženske kot tudi za moške?

Vsekakor, pri športu ne delam razlik med moškimi in ženskami, ampak med fit in manj fit ljudmi. Če ne drugače, pa so moški vedno dobrodošli kot spodbuda ženskam z vzkliki: "Dajmo, še 20 počepov!"

Kot izkušena osebna trenerka, kdaj oziroma zakaj tovrstni plani pred poletjem ljudem ne uspejo? Kje se jim najpogosteje zatakne?

Običajno je problem v tem, da začnejo eno leto prepozno (smeh). Sicer pa v tem, da so osredotočeni zgolj na izgled, ki bi ga radi dosegli v zelo kratkem času ter ne, da bi dejansko vzljubili gibanje in želeli ohranjati ljubezen do njega.

Šport ne sme biti prisila ali zgolj izraba za idealno postavo. Rada bi, da ljudje gibanje sprejmejo kot vsakodnevno rutino, tako kot si vsak dan umivajo zobe ali se tuširajo. Želim, da bi se jim vrnila primarna želja po gibanju. Ne tako dolgo nazaj - 50 ali 30 let nazaj - so se ljudje bistveno več gibali, zdaj pa se je vse ustavilo, v službo gremo z avtomobilom ali avtobusom, ko pridemo domov pa smo zaprti v stanovanjih in gledamo televizijo.

http://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2016/04/07/hana-verdev-1_bigimage.jpgKakšno vlogo pa pripisuješ prehrani?

Po mojem mnenju je razmerje pomemebnosti prehrane in gibanja nekje 50:50. Najbolj optimalno je, da vsaj delno urediš prehrano in se začneš gibati.

V redu je, če za začetek spremeniš prehrano in kasneje dodaš gibanje, ali obratno, da postopoma spreminjaš prehrano s tem, ko se pričeneš gibati. Ta možnost se mi zdi najbolj naravna, ko se začneš več ukvarjati s športom, namreč preprosto ugotoviš, da po pici ne moreš normalno odteči 10-ih kilometrov. Telo te nekako samo vodi v novo izbiranje živil. Ugotoviš, katera živila težje prebavljaš, po katerih se ne počutiš dobro ali si zaspan.

Predvsem bi rada poudarila na zlorabo športa, v smislu: "Če grem za eno uro teči, bom potem lahko pojedla celo čokolado". Pojdi teči za pol ure, če samo pol ure uživaš v teku in potem morda pojej le kakšen košček čokolade, ne celo. Ljudje pa telo dvakrat obremenjujejo – najprej s športom, potem pa še s hrano.

Kaj naj bo ljudem motivacija oziroma kje jo črpaš sama?

Uh, že toliko let živim s športom, da se moram sama že bolj učiti tega, da se kdaj tudi malo umirim in raje preberem kakšno knjigo. Sam trenutek, ko grem teči, ko grem na sonce in zrak, mi daje takšno motivacijo, da ne rabim nikakršne dodatne spodbude. Verjamem, da je marsikomu na začetku težko, saj vsaka sprememba zahteva določen red in disciplino. A splača se vztrajati in raziskovati, kateri šport nam odgovarja. Ne množično slediti teku, če ti to ne ustreza, pojdi raje s prijateljico na badminton, morda v hribe ali pa kolesarit. Možnosti je veliko.

Pripravila Ana Vehovar

Pridružite se brezplačnemu 60-dnevnemu izzivu Vitalni v poletje

Do poletja nas ločijo še slabi trije meseci, ravno dovolj časa, da se končno spravimo v pogon.

V sodelovanju z Lidl Slovenija in vrhunsko osebno trenerko Hano Verdev smo pripravili 60-dnevni izziv, kjer bomo vsem, ki se nam boste pridružili, do začetka poletja pošiljali vadbeni načrt, prehranske nasvete in vas vsak dan motivirali ter vam tako pomagali doseči zastavljene cilje.

Da pa naše druženje ne bo potekalo samo virtualno, bomo med vsemi prijavljenimi do 11. aprila izbrali dve dekleti, ki bosta poleg brezplačnega osebnega trenerstva prejeli še paket izdelkov iz Lidla ter popolno stilsko preobrazbo ob koncu akcije.

PRIJAVITE SE NA: 60-dnevni izziv z osebno trenerko Hano Verdev: Vitalni v poletje

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger