6 razlogov, zakaj je plavanje odlična vadba!

26. 7. 2020
Deli
6 razlogov, zakaj je plavanje odlična vadba! (foto: unsplash)
unsplash

Ste letos že skočili v morje, reko ali jezero? Dajemo vam odlične razloge, da to storite čim večkrat.

Slovenija ima na srečo precej veliko jezer in rek, kamor se lahko poleti zatečemo po ohladitev. Da bodo vaši krajši in daljši izleti čim večkrat vključevali tudi plavanje, vam dajemo odlične primere, kako takšna vadba vpliva na telo: 

Vadba za celo telo

Med čofotanjem po vodi se zdi, da večino dela opravijo roke in noge, pa ni čisto tako. Vključiti morate tudi trup in skoraj vse hrbtne mišice, česar vam druge vadbe ne omogočajo. In še ena odlična novica: že 20 minut intenzivnega plavanja na dan, ob rednem izvajanju (več kot 14 dni) lahko pomaga oblikovati telo (ob primerni prehrani in drugih treningih). 

Primerno za vse starosti

Plavanje je nežno do sklepov in zato primerno tudi za določene kronične bolnike ter starejše. Nič hudega, če ne morete narediti popolnega zamaha, saj lahko prakticirate aerobiko v vodi in z njo počasi utrjujete mišice. 

Pospešen srčni utrip, ki spodbudi kroženje krvi po telesu, bo vsakemu del dobro, ne glede na starost!

Lahko omili simptome artritisa

Artritis precej zmanjša izbiro športov, ki jih oseba lahko izvaja, a plavanje je še vedno na seznamu. Ne le, da ne bi smeli občutiti bolečin, študija iz leta 2016 je pokazala, da je redno plavanje pri bolnikih z osteoartritisom omililo bolečine in povečalo mišično maso. 

Za astmatike

Na prvi pogled se plavanje ne zdi dobra izbira, vendar lahko zelo pomaga tudi astmatikom. 

Raziskava iz leta 2012 je na primer pokazala, da imajo plavalci večjo kapaciteto pljuč kot tekači. To seveda ne pomeni, da plavanje ozdravi astmo, lahko pa pomaga povečati kapaciteto in nadzorovanje dihanja. 

Lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni

Povečana togost arterij lahko privede do srčnih bolezni, medtem ko elastične arterije skrbijo za zdravje srca, možganov in drugih organov. 

8-tedenska raziskava iz leta 2016 je pokazala, da je redno plavanje pripomoglo k izgubi teže sodelujočih, znižalo pritisk in pospešilo krvni pretok ter zmanjšalo togost arterij. 

Poraba kalorij

Zakaj ste vedno lačni, ko preživite slabo uro v morju, reki ali jezeru? Zdi se, kot da niste jedli že celo večnost. To ima opraviti s porabo kalorij med plavanjem. 

Koliko jih porabite s katero vrsto plavanja, preverite tukaj: Koliko kalorij pokurite med plavanjem?

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ