Ples - rekreacija in učenje za otroke

Ples - rekreacija in učenje za otroke (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 12. 2012

Ste tudi vi kdaj kar obstali, ko se je vaš mali sonček začel ob glasbi gibati sem ter tja? Ste tudi vi dobili nasmeh na ustih, ko ste videli, kakšno veselje je ob tem izražal? Ples je pravzaprav učenje gibalnih spretnosti, odlična vaja za pridobivanje ravnotežja in nadgrajevanja gibljivosti.

Res je neverjetno, kako nas glasba sprosti in popelje v neki drugi svet, kjer se vse zdi bolj preprosto in zabavno. Zagotovo še danes vsi radi zaplešemo znane 'račke' ali pa 'kavbojsko polko'.

Da bi otrok razvijal željo po plesu še naprej, in ne samo doma v dnevni sobi ali na ulici, ga je najbolje pripeljati v okolje, kjer razumejo njegovo gibanje.

Pod vodstvom izobraženih in izkušenih plesnih pedagogov se najhitreje učijo novih gibanj. Plesni pedagogi velikokrat povedo, da ples nedvomno izboljšuje vse motorične sposobnosti in da je lahko osnova za veliko športov.

Pri plesu moramo imeti svoje telo pod nadzorom in usklajevati gibe rok, nog, glave oziroma kar celega telesa. Ples je učenje gibalnih spretnosti in odlična vaja za pridobivanje ravnotežja in nadgrajevanja gibljivosti. Otrok lahko koristno porablja energijo, ples pa lahko uporabimo tudi za umiritev in sprostitev. Najpomembnejše pri vsem  pa je zadovoljstvo ob druženju z vrstniki.

Za naše male veseljake so bolj primerni otroški plesi, balet, džez balet in hiphop. Naravnost oboževali bodo, če bomo ples navezali na zgodbo in naredili iz nje nekakšno mini predstavo.

Izbira plesnega programa

Plesnih programov je veliko, zato se je zelo težko odločiti za pravega. Seveda moramo upoštevati tudi otrokove želje.

ŠD ABC šport v Ljubljani ponuja ABC plesne urice. Že samo ime plesne urice nam pove, da pri tem programu niso osredotočeni na eno plesno zvrst, ampak na VSE. Otroci skozi ples spoznavajo številke, barve, predmete in še veliko drugega. Velikokrat odpotujejo visoko med oblake in tudi globoko v gozd, kjer se spremenijo v najrazličnejše živali.

Zaradi kvalitetnejšega dela in seveda tudi razvoja otrok so plesne urice razdeljene na starostne skupine od 4 do 5 let in od 5 do 7 let.

Pri mlajših je namen razviti pozitiven odnos do različne glasbe in veselje do plesa. Učenje je zabavno in hudomušno. Naučijo se osnovnih korakov džez baleta in baleta, hiphopa, rokenrola, tanga, valčka in še in še. Starši se kar stopijo ob pogledu na otroški dunajski valček.

V glavah naših najmlajših navihančkov se dogaja zelo veliko, zato je velik poudarek tudi na plesni improvizaciji. Njihova domišljija je bogata in njeno spodbujanje je pomembno za otrokov poznejši razvoj. Ob klasični glasbi se lahko gibamo zelo različno. Nekateri se spremenijo v ptice, spet drugi v balerine, tretji pa v miške. Odvisno od počutja otrok. Ko se spremeni ritem, se spremeni tudi gibanje otrok.

In nadvse prijetno je videti nasmejane otroške obraze, ko zapuščajo plesno dvorano, polni navdihov in želje po novem plesnem znanju.

Iz revije Lisa