Plezalni šov: Stena nad Ljubljanico in plezanje po Plečnikovih mojstrovinah

Plezalni šov: Stena nad Ljubljanico in plezanje po Plečnikovih mojstrovinah (foto: Extrem | Triglav The Rock) Extrem | Triglav The Rock
17. 7. 2020

Plezalni šov Triglav The Rock Ljubljana se je s tremi izdajami na Kongresnem trgu zapisal med najbolj atraktivne športne tekme v Sloveniji, menijo organizatorji. Ta adrenalinska ekshibicija, na kateri se lahko običajni smrtniki pomerijo z največjimi svetovnimi mojstri balvanskega plezanja, bo letos 30. avgusta.

Ambasador projekta je slovenski reprezentant Jernej Kruder, ki pravi, da bo letošnja izvedba posebna, saj so organizatorji tudi zaradi koronskih omejitev spremenili izziv.

"Dnevni del šova bo niz plezalnih izzivov po stavbah, strukturah in ograjah v centru mesta, zvečer pa se bo plezalo na steni nad Ljubljanico, pri čemer zgrešen oprimek pomeni padec v vodo," je med drugim dejal Simon Rožnik, vodja agencije Extrem.

"Letošnja izdaja tekmovanja Triglav the Rock Ljubljana bo res posebna, saj se bo v kvalifikacijah plezalo po objektih, ki so del mesta. Za napovedni film sem preplezal nekaj Plečnikovih stvaritev in lahko rečem, da je bilo drugače, kot plezanje v skali ali na umetni steni. A še vedno je to plezanje in v tem pogledu športni izziv," pa je povedal Kruder.

profimedia

Prvi del bo potekal od 9. do 17. ure, ko bodo na več točkah v centru Ljubljane postavljeni izzivi za plezalce. Plezalo se bo po stavbah, spomenikih, strukturah, ograjah ... Vsak izziv bo ovrednoten in tako bodo plezalci nabirali točke. Najboljših šest se bo pridružilo povabljenim plezalcem v finalu.

Pravi adrenalinski šus za tekmovalce in gledalce pa bo večerni finale, ki bo ob 20. uri na posebni plezalni steni, postavljeni nad Ljubljanico. Na steni bosta istočasno tekmovala po dva tekmovalca in zmagovalec bo tisti, ki prvi pripleza do zadnjega oprimka.

Arhiv

Plezalo se bo lahko le z rokami, uporaba nog ne bo dovoljena. Tekmovanje bo teklo po piramidnem sistemu na izpadanje, zmagovalec iz para nadaljuje v naslednji krog, do končnega zmagovalca.

Ker bo stena postavljena nad vodo, je vsaka napaka plezalca kaznovana s padcem v Ljubljanico.

Preberite še: Tri gorske lepotice, ki jih za letošnje poletje priporočajo priljubljene slovenske instagramerke ali Za avanturiste: 10 aktivnosti po Sloveniji, ki jih morate poskusiti