Pomembne lekcije za življenje, ki se jih lahko naučimo od profesionalnih športnikov

Pomembne lekcije za življenje, ki se jih lahko naučimo od profesionalnih športnikov (foto: Profimedia) Profimedia
31. 5. 2020

Ali, kako vam lahko miselnost športnika pomaga pri doseganju ciljev.

Bill Bowerman, tekač in soustanovitelj podjetja Nike, je nekoč dejal: »Če imaš telo, si atlet.« Toda telo ni edina stvar, ki jo morajo krepiti in razvijati športniki.

Tu je nekaj pomembnih lekcij, ki se jih lahko naučimo od profesionalnih športnikov. Ali bolje – lastnosti:

UČLJIVOST. Najboljši športniki poslušajo in zaupajo. Poslušajo sebe in trenerja, zaupajo treningom.

Ko stvari ne gredo po načrtih, so pripravljeni ponovno sesti v 'šolske klopi', ko gredo stvari dobro, iščejo način, kako to še izboljšati. Zavedajo se namreč, da je za doseganje najboljših rezultatov potrebno rasti. Na vseh področjih svojega življenja.

Zavedajte se svojih misli. Osredotočenost na eno misel vam ne pomaga. Stavku 'nisem dober v … (dopolnite po svoje) dodajte besedo 'še'. To naj bo opomnik, da ste lahko dobri v tem, le nekaj truda in časa bo potrebnega.

DISCIPLINA je ena pomembnejših lastnosti vsakega profesionalnega športnika. Na igrišču in izven njega. Disciplina je tista, zaradi katere je napredek izmerljiv in daje samozavest, da bo cilj dosežen. Ne obstaja olimpijski prvak, ki ne bi imel železne discipline.

Tudi v vsakdanjem življenju disciplina omogoča največ možnosti za uspeh. Pa naj gre za študij, varčevanje denarja ali hujšanje. A ker je ostati discipliniran lahko precej težko, hiter nasvet: postavite si konkretne cilje, a poskrbite, da bodo ti razumni in dosegljivi, da boste lahko ohranili osredotočenost.

SPREJEMANJE. To omogoča športnikom, da se premaknejo naprej, še posebej, ko gre za slab rezultat. In to je zelo pomembna lastnost, saj redki športniki zmagajo na prav vsaki tekmi oz. na tekmovanju.

Profesionalni športniki se učijo iz lastnih napak in ne dovolijo, da bi jih te zadržale v preteklosti. Če izgubijo najpomembnejšo tekmo, se vrnejo, da bodo zmagali na naslednji.

Sprejmejo, zgodilo se je, nato gredo naprej – s pozitivno miselnostjo. In takšna naravnanost bo pomagala tudi v vsakdanjem življenju.

Športnika ženeta naprej VZTRAJNOST in ODLOČNOST. Do točke, kjer želijo biti. Nekateri so preprosto rojeni s tem v sebi, vendar se da tudi priučiti. Nekateri športniki to razvijejo kasneje in to jim pomaga priti na vrh. Tudi vi lahko to storite.

SEBIČNOST. Športnik mora imeti v sebi tudi malce sebičnosti. Vendar ne v negativnem smislu. Vaše potrebe – počitek, okrevanje, mir – so najpomembnejše, če želite biti najboljši.

To pomeni, da morate delati tisto, kar je najboljše za vas in za vaš uspeh.