Slovenija osma država na svetu z DNEVOM ŠPORTA (23. september)

Slovenija osma država na svetu z DNEVOM ŠPORTA (23. september) (foto: profimedia) profimedia
22. 9. 2020

Dan slovenskega športa bomo v Sloveniji kot praznik prvič obeleževali 23. septembra, naša država pa se bo s tem pridružila sedmim državam, ki imajo praznik športa. To so še Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska.

To bo hkrati tudi prvi dan evropskega tedna športa, ki bo v Sloveniji letos potekal šestič, in sicer med 23. in 30. septembrom. organizatorji želijo, da bi bilo v tistem tednu okrog 200.000 aktivnih udeležencev. Osrednja prireditev bo 23. septembra ob 10. uri na Trgu republike v Ljubljani.

Častni pokrovitelj praznika je predsednik Borut Pahor, ki bo na ta dan med drugim pripravil dan odprtih vrat v svojem kabinetu, dva dni prej pa bo kot napoved dogodkov Slovenijo obiskal predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha.

profimedia
Thomas Bach

"Obisk predsednika Moka Bacha je v času koronavirusa še posebej pomemben dogodek. Bo tudi edinstvena priložnost, da Bacha po štirih letih, ko je bil prvič pri nas, spomnimo na obljubo, ki je še ni izpolnil. Da našo vlado in predsednika države še dodatno prepriča, da nameni športu pri nas dodatno finančno pomoč, saj je Slovenija na repu po financiranju v svetu," je izpostavil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec.

profimedia
Bogdan Gabrovec

OKS, nacionalne zveze, klubi in druge organizacije, ne le športne, bodo na dan športa pripravili številne športne in rekreativne dogodke v državi. Povabljeni bodo vsi, od najmlajših v vrtcih do upokojencev, invalidi ter tudi zaposleni delavci. Tako bodo v Novem mestu 60. po vrsti pripravili igre zaposlenih, ki bodo nekaj časa delali, nato pa bodo imeli čas za športne dejavnosti. Pridružili se jim bodo tudi drugod.

"Pridružujemo se peščici držav, ki imajo praznik športa. Naš vzor je Japonska, ki ima dela prost dan, če je praznik med vikendom, pa je prost dan prvi naslednji ponedeljek. Letos si želimo, da bi v tednu športa sodelovalo 200.000 ljudi, lani jih je bilo prek 150.000. Udeležba je nagrada za sodelujoče, saj se gibanje investicija za prihodnje. Ko enkrat nekoga prepričaš, da je gibanje dobro za zdravje, je cilj dosežen," je povedal podpredsednik OKS Janez Sodržnik.

Poslanci državnega zbora so 18. junija letos s 74 glasovi za in enim proti podprli nov praznik. Ta se bo od letos naprej obeleževal na dan, ko so športniki samostojne Slovenije leta 2000 v Sydneyju prvič prejeli zlata olimpijska odličja.

profimedia
Iztok Čop in Luka Špik

Priborili so si jih veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Na dan športa bodo ob 16. uri OKS in strelska ter veslaška zveza na Bledu obeležili 20-letnico tega zgodovinskega uspeha.

Predstavitev dneva in tedna športa so pripravili v ljubljanskem Tivoliju na lenem telovadišču Narodnega doma. Ta je neposredni naslednik Južnega sokola, ki je bil ustanovljen leta 1863 in je začetnik organiziranega športa med Slovenci, pred tem je bilo podobno društvo na svetu ustanovljeno le na Češkem.

profimedia

OKS, pobudnik praznika športa, je zato sprva predlagal, da bi športni praznik imeli 1. oktobra. Poslanci so se odločili za drug, dve desetletji star datum, ki seže v moderno dobo izjemnih slovenskih mednarodnih športnih uspehov.

Ambasador praznika športa, Luka Žvižej, slovenski rokometaš, je pojasnil, kako najmlajše spodbujati pri telesni aktivnosti. »Ključno je, da jim pomagamo z znanjem in izkušnjami, da jih spodbujamo, v njih vzbudimo tekmovalnost, vendar jih naučimo tudi pravil in discipline.«
Anica Vekuš, prostovoljka in vodja društva Šole zdravja–druga osnovna šola Celje, pove, da z redno in zmerno telesno dejavnostjo preventivno in pozitivno vplivamo na svoje zdravje. Začeti dan z gibanjem pomeni, da naš vsakdan obogatimo. »Če bi lahko učinek gibanja dali v eno kapsulo, bi bil to največkrat napisan recept s strani zdravnikov. Nobena kapsula se ne more primerjati z gibanjem.« 
Sandra Trtnik, ponosna mama odličnega namiznega teniškega igralca Luke Trtnika izpostavi, da je njenemu sinu šport spremenil življenje. »Dal mu je samozavest, ki je ni imel.« Luka Trtnik ima enostransko cerebralno paralizo, vendar ko igra namizni tenis, skorajda nihče ne opazi, da je njegova desna stran telesa šibkejša od leve. Njegova mama velik razlog za njegovo pozitivno zgodbo pripisuje športu. Bistvo njegove zgodbe povzema: »Tudi športniki invalidi lahko šport užijejo kolikor se le da. In prav je,da pozovemo prav vse, ki se najdejo v podobni zagati in imajo pomisleke, da pozabijo nanje.«