Smučanje poleti: Ledeniška smučišča v Avstriji

Smučanje poleti: Ledeniška smučišča v Avstriji (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 7. 2017 Vir: Jana

Večina ljudi v času poletnega dopusta najbrž ne bi nikoli zamenjala poležavanja na plaži s smučanjem nekje na ledeniku, a se najdejo tudi takšni.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da je mogoče smučati le pozimi ali med velikonočnimi prazniki, se na smučišča v sosednji Avstriji lahko odpravite tudi poleti, le nekoliko višje – na ledenike.

Dachstein

Dachstein

Vzpenjača, ki se vratolomnih 1.000 m vzpenja nad mogočno kuliso južne stene Dachsteina, vas v nekaj minutah popelje do celoletnega smučišča na 2.700 m visokem ledeniku Dachstein na avstrijskem Štajerskem.

Iz Schladminga se z avtobusom ali osebnim avtomobilom pripeljite do gorske planote Ramsau (1.100–1.300 m) in naprej po dachsteinski panoramski cesti do dolinske postaje Türlwandhütte (1.700 m).

Gorska postaja Hunerkogels sodobno samopostrežno panoramsko restavracijo spada med najlepše razgledne točke v vzhodnih Alpah. Dachstein Sky Walk, razgledna ploščad s steklenim dnom, zagotavlja edinstvene poglede predse in globoko navzdol na najlepše vrhove Alp vse do Triglava.

Na smučišču so na voljo tri vlečnice in ena dvosedežnica, 15 km tekaških prog in številne možnosti za turno smuko.

Hintertux

Na ledeniku Hintertux na Tirolskem je mogoče smučati vse dni v letu, saj so proge na nadmorski višini od 2.600 do 3.250 metrov.

Okrog gora Olperer (3.476 m), Großer Kaserer (3.268 m) in Gefrorene Wand (3.250 m) so na voljo 60 km razgibanih prog ter zabaviščna parka Familypark in Betterpark. Trenutno obratuje sedem sedežnic in je pripravljenih 20 km prog, ki so večinoma srednje težke.

Najdaljša proga je dolga 2 km in se konča neposredno pred sončno teraso panoramske restavracije Tuxer Fernerhaus (2.660 m).

Kaunertal

Kaunertal

Na 32 km prog na Tirolskem navdušeni smučarji vseh starosti lahko uživajo po mili volji. Kaunertalska panoramska cesta se povzpne na višino 2.750 m. Tu je optimalno povezanih okoli 350 hektarjev smučarskih površin. Sedežnice in vlečnice vodijo do nadmorske višine 3.200 m, kjer je sneg vedno zagotovljen.

Poleg homologiranih prog za alpske smučarje vsi gostje najdejo proge z več kot 1.000 višinskimi metri in vseh težavnostnih stopenj.

Čedalje večjemu številu deskarjev so na voljo stalni snežni kanal, deskarski funpark in trampolin. Posebnost ledenika Kaunertal je dostopnost brez ovir, za kar je leta 2013 prejel dve nagradi.

Kaprun

Kaprun

Solnograško ledeniško smučišče Kitzsteinhorn pri Kaprunu sicer ni odprto vse leto, a obratuje skoraj vse poletje; za nekaj tednov ga zaprejo le po zimski sezoni, da opravijo vzdrževalne preglede.

Devetnajst najsodobnejših žičnic in nadmorska višina nad 3.000 m zagotavljajo odlično smučarsko zabavo. Proge, ki so vse leto prekrite z metrom snega, so različno zahtevne, od položnih pobočij na ledeniku do izbranih prog, ki vodijo do Sonnenkara ali Langwiedbodna.

Pravi izzivi za profesionalce so stalna tekmovalna proga, naravni snežni kanal na območju Langwieda in pet označenih poti Freeride. Deskarji in prosti smučarji izvajajo svoje trike v snežnem parku Kitzsteinhorn in na velikem snežnem kanalu (Superpipe).

Pitztal

Pitztal

Ledenik Pitztal na Tirolskem je domače smučišče zvezdnika Benjamina Raicha. Pitztalska magistralna cesta vodi 35 km od Imsta do dolinske postaje ledeniške podzemne železnice Pitzexpress na nadmorski višini 1.740 m. V osmih minutah z vlakom Pitzexpress prispete do gorske postaje na višini 2.840 m.

Panoramska vzpen­jača Pitz vas pripelje do 3.440 m visokega vrha Hinteren Brunnenkogel s pogledom na 3.774 m visoki Wildspitzein 50 nadaljnjih tritisočakov.

Smučarjem in deskarjem so na voljo štiri vlečnice in dvosedežnica, 12 km tekaških prog in deskarski park. Ponudbo zaokrožujejo idealne možnosti za turno smuko, vodeni spusti v dolino skozi žled Taschach ter smučarske in deskarske šole. Družinsko smučišče Rifflsee (1.680 do 2.800 m) je vključeno v smučarsko vozovnico. Lednemu plezanju se lahko posvetite na nadmorski višini 2.600 m.

Stubai

Stubai

Ledenik Stubai na Tirolskem je z 12 kvadratnimi kilometri površine največje celoletno smučišče v Avstriji. Na nadmorski višini od 1.750 do 3.200 m je sneg zagotovljen od oktobra do julija.

Smučišče je s severne strani iz smeri Innsbrucka dostopno po brennerski avtocesti do izvoza Schönberg in nato približno 30 km po magistralni cesti Stubai do dolinske postaje Mutterberg. 26 modernih žičniških naprav smučarje hitro odpelje v zimski raj, kjer kraljujejo tritisočaki.

Smučišče ponuja 5 gondol, 1 osemsedežnico, 3 šestsedežnice in 9 do 10 vlečnic ter 2 snežna vrtiljaka, hitre tečaje in 2 otroška traka. Proge vseh težavnostnih stopenj so dolge 110 km. Na voljo so še deskarski funpark, dve stalni tekmovalni progi, proga z merjenjem hitrosti, proga za drsanje z zračnicami, 4,5 km dolga tekaška proga in stolp za ledno plezanje.

Mölltal

Mölltal

Na ledeniku Mölltal na avstrijskem Koroškem je sneg zagotovljen, smučišče pa je odprto od sredine junija.

Nepozabne počitnice boste doživeli v kraju Flattachob vznožju ledenika Mölltal. Z ledeniškim vlakom se boste v osmih minutah pripeljali do najbolj južnega ledeniškega območja Avstrije, ki se razprostira na 3.120 m nadmorske višine. Obratuje devet žičniških naprav, čakalne vrste so kratke, proge pa izvrstno pripravljene. Ledenik Mölltal navdušuje z ugodnimi cenami, ki so posebej prijazne do družinskega proračuna, in brezplačnim avtobusnim prevozom do Flattacha.

Besedilo: Jasna Milinković