Smučarska sezona je pred vrati: Tu je 5 OBVEZNIH stvari, ki jih morate storiti pred smučanjem

Smučarska sezona je pred vrati: Tu je 5 OBVEZNIH stvari, ki jih morate storiti pred smučanjem (foto: Kyle Hamilton) Kyle Hamilton
15. 11. 2021

Ste eden tistih, ki že briše prah s svoje smučarske opreme in ima opravljen servis še preden zapade prvi sneg? Potem poskrbite, da se boste dobro pripravili na novo sezono. 

Torej, kaj morate obvezno urediti, preden se prvič letos zapeljete po belih strminah? Če ste že star prekaljen smučarski maček, imate naslednje zagotovo že pripravljeno: 

1. SMUČARSKA ČELADA

Če so nekoč smučarske čelade uporabljali večinoma le profesionalni smučarji, je danes na smučiščih že več rekreativnih smučarjev s čelado kot brez nje. Je nujen del smučarske opreme. Smučamo lahko tudi brez nje, a vendar to močno odsvetujemo. Vedeti morate tudi, na koliko časa jo je potrebno zamenjati. Koliko je stara vaša čelada? Če se ne spomnite, je verjetno čas za novo.

Glede roka trajanja ima sicer vsak izdelovalec čelad svoja priporočila, povezana predvsem z uporabljenimi materiali in vrsto čelade, a sleherna smučarska čelada bi morala zdržati najmanj od dve do pet sezon. Če se vam z njo ne zgodi nobena omembe vredna nesreča ali če ni bila deležna drugega hudega udarca, seveda.

2. VAJE

Tudi smučanje in deskanje na snegu sta športni aktivnosti, pa če vam je to všeč ali ne. In zakaj pri telovadbi poskrbimo, da smo ustrezno ogreti ter pripravljeni, za smučanje pa to ni potrebno? Boljša kondicijska priprava pomeni večji užitek pri smučanju, saj vas noge ne bodo začele boleti tako hitro, trup pa bo utrjen. 

Na dan smučanja se pred aktivnostjo ogrejte z vsaj nekaj vajami: 

 • izpadni korak nazaj (obe nogi)
 • počepi
 • skiping za dvig srčnega utripa
 • kroženje z rokami 
 • trebušnjaki 
 • deska

Število ponovitev prilagodite svoji kondicijski pripravljenosti. Lahko pri vsaki vaji naredite 10 ponovitev, če ste bolje pripravljeni 15, za težjo izvedbo pa 20 ali več. 

Klemen Razinger

3. PREHRANA

Če hočete na snegu imeti veliko energije, je pomembno tudi, kaj si boste privoščili za zajtrk in kakšne prigrizke boste vzeli s seboj. Po mastni hrani iz smučarskih koč boste verjetno postali utrujeni in pogled na smuči ne bo ravno vabljiv. Zato jutro začnite z velikim zajtrkom, prigrizke pa prinesite s seboj. 

Ideja za zajtrk, ki prebudi tudi zaspance: 

Ovseni kosmiči s kavo

Potrebujete:

 • 1 skodelico ovsenih kosmičev
 • 1 žlico chia semen
 • ščep soli
 • ¾ skodelice nesladkanega mandljevega mleka
 • ½ skodelice močne kave
 • 2 žlici javorjevega sirupa ali medu
 • 1 čajno žličko vanilije

Najprej dobro zmešajte vse suhe sestavine, ki jim postopoma dodate mokre sestavine. Mešanico postavite v hladilnik čez noč. Preden si zjutraj privoščite okusen zajtrk, preverite, ali morda potrebujete še malce mleka, da razredčite kosmiče. Po želji jih lahko tudi pogrejete, ali pojejte mrzle.

S seboj pa lahko vzamete te piškote: Arašidovi piškoti, ki jih bo oboževala vsa družina!

4. SERVIS

Na to vas verjetno ne potrebujemo posebej opozarjati, saj zagotovo poskrbite že sami, a vseeno: pred smuko preglejte celotno opremo in preverite, ali potrebujete servis smuči, novo čelado ali kaj drugega. To je prvi korak, s katerim poskrbite za varnost na smučišču. Pri smuki pa seveda upoštevajte vsa pravila in držite varnostno razdaljo z ostalimi. 

5. UŽIVAJTE IN SI POLEPŠAJTE SMUČARSKO SEZONO

Najbolj pomembno na smučarskih izletih: uživajte, saj bo tako gibanje lažje del vašega vsakdana! Odpravite se na smuko z ljudmi, ki jih želite videti, pa se običajno dobite z njimi na pijači. Peljite na smučišče svojo družino. Privoščite si romantičen vikend v smučarski koči s partnerjem. 

Malo pa vam bomo smučarsko sezono polepšali tudi mi. Sodelujte v NAGRADNEM KVIZU in se nam z malce sreče pridružite na Elanovem smučarskemu dnevu! Glavna nagrada vas ne bo razočarala: Elanove smuči Amphibio 16 Ti FusionX

Samo VIdic