Smuči, smučarski čevlji, palice, čelada … Ali imate vse?

Smuči, smučarski čevlji, palice, čelada …  Ali imate vse? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 12. 2013

Bloškim smučarjem najbrž ni bilo prav preprosto iztesati spredaj ukrivljenih smuči, a potem so čeznje napeli usnjen trak, v roke vzeli nekoliko daljšo palico in, juhu, že so oddričali.

Danes je smučarska oprema takšna, da bi vanjo na Blokah v Valvazorjevih časih najbrž odeli kakšno bitje z drugega planeta, če bi snemali starodavno Vojno zvezd.

Morda se sprašujete, zakaj je tako, a odgovor ni daleč: vse več ljudi različnih ravni znanja smuča po različnih terenih z vse večjo hitrostjo. Pravilno izbrana oprema in skrb za varnost morata biti zato glavni vodili, preden se podamo v nakupe.

Najpomembnejši del opreme so kajpak smuči

Danes jih običajno dobimo že skupaj z vezmi, te nekako tudi določajo, kako težek (ali močan) smučar bo kupil kateri model.

Smuči kupujemo v specializiranih prodajalnah (ali tam vsaj povprašajmo za nasvet). Več kot vi sprašujete prodajalca, bi moral strokovnjak spraševati vas. Šele ko boste izbrali nekaj favoritov, se začnite odločati glede na modo in ceno.

Še bolje bo, da v trgovino pridete z našim testom in rezultatom izbire v primerjalniku na www.worldskitest.com. Če denarja nimate na pretek, bolj kot s slabimi smučmi lahko privarčujete s pametnim časom nakupa.

Lanska sezona ni bila izjemna, v državi je kriza in trgovci v takšnih primerih radi malo popustijo. No, za kakšno tretjino, denimo. Kar je pri smučeh, vrednih 500 evrov in več, lep denar, ki ga boste koristneje zapravili na smučišču.

Tudi brez smučarskega čevlja ne bo šlo

Ne glede na to, kako dobre smuči boste kupili in kako dober smučar ste, brez ustrezne povezave ne boste izpeljati idealnih zavojev. Tej povezavi se po domače reče pancer, po slovensko pa smučarski čevelj.

Dolgoletni smučarji se najbrž še spomnite veselja, ko ste ga popoldne sneli in se je zdelo, da trdo plastiko okrog noge prenašate le zato, ker v vseh drugih pogledih uživate. No, tudi tu se je industrija prilagodila množici, smučarski čevlji so postali udobnejši, a zato ne ponujajo nič kaj dosti manj upora.

Še več, pri vse več modelih je mogoče notranjo peno prilagoditi nogi, kar naj bi bil ideal, a z manjšo pripombo: ve se, da je utrujena noga debelejša, večja od spočite, zato je bolje, da ne pretiravate pri oblikovanju pene po (spočiti) nogi v trgovini. Ustrezno fiksiranje boste pri dobrih čevljih preprosteje dosegli z zategovanjem zaponk.

Preskus v trgovini naj bo daljši kot za poletne natikače, preverite več modelov, pa tudi več številk – plastična školjka je pri smučarskem čevlju namreč namenjena uporabi z vsaj dvema številkama notranjega čevlja.

Vsako leto znova in še enkrat ponavljamo, da v smučarski čevelj sodi noga z eno samo nogavico. Če vas še vedno zebe, si priskrbite posebne grelce, toda ne pretiravajte, smučanje je aktiven šport in bi se morali prej ali slej ogreti (vsekakor pa pred prvim resnim spustom).

Za ustrezno temperaturo bodo poskrbela prava oblačila

Tista iz sodobnih materialov so lahka in zagotavljajo dobro zaščito pri običajnih zimskih razmerah, žal pa so včasih kar malo (pre)težka za povprečno denarnico, zato boste morda iskali kakšen ugodnejši kompromis.

Stvari se je treba lotiti na začetku, torej pri koži, na katero kot pri čebuli nanašamo posamezne plasti: športno perilo, puli, morda pulover in nato zgornji del – zadnja dva sta lahko iz vetra neprepustnih materialov, seveda je dobro, da material slabo prepušča tudi mokroto, saj ne dež ne sneg pozimi nista zelo redka. Kot se spodobi, morajo vsa oblačila dihati, da se med vožnjo z žičnico ne boste prehladili.

Nekdaj priljubljene kape takšnih in drugačnih oblik so že pred nekaj sezonami izgubile svojo privlačnost, na smučišče se pravi smučar poda le z ustrezno veliko čelado na glavi.

Pri nakupu pogosto pozabljamo, da jo bomo zapenjali in odpenjali večinoma z rokavicami, da med smučanjem nosimo očala, pa tudi to, da je glava na smučanju lahko precej razgreta: funkcionalnost in zračenje na čeladi naj bosta zato pri nakupu na vrhu seznama.

Čelado kupujte v rokavicah, pa tudi smučarska očala si nataknite na nos – nekatere čelade prav zoprno pritiskajo nanje.

Vse bolj nepogrešljiv del opreme sodobnega smučarja postajajo tudi zaščite hrbta, ki jih priljubljeno imenujemo želve. Ker so jih že dolgo pred tem poznali v motociklističnem svetu, ni nič nenavadnega, da se tudi v smučarskem pojavljajo številne znamke, ki jih povezujemo s svetom na dveh hitrih kolesih. A smučanje je vendarle drugačno kot vožnja z motorjem.

Najprej si morate izbrati tip zapenjanja želve – nekatere so pravzaprav na hrbtu ojačane jopice, pri drugih si dejansko nataknete samo oklep, poznamo pa še veliko vmesnih različic, ki jih med nošenjem bolj ali manj občutite, predvsem pa so bolj ali manj tople.

Želva mora pokriti predvsem spodnji del hrbtenice, ne sme vas žuliti ali kakorkoli drugače ovirati med gibanjem. Idealno je, če jo lahko brez težav zapnete z rokavicami.

No, zdaj se poglejte v ogledalu

Manjkajo vam le še palice (pravo dolžino preverimo tako, da jih v trgovini obrnemo naokrog in jih primemo tik pod krpljami – v komolcu mora nastati pravi kot) in že ste priprav­ljeni za Vojno zvezd, ups, za spust po najljubšem smučišču.

A pozor!

Vsa omenjena oprema, tudi najkakovostnejša, je namenjena zgolj varnejšemu smučanju. Zaradi nje niste prav nič manj ranljivi ali nedovzetni za nesreče. Zatorej naj vas zaščita ne zavede k divjanju in preseganju lastnih sposobnosti na smučišču. Drevesa in skale so namreč še vedno močnejši od vas!

Priporočamo:

O nakupu in pripravah na smučarsko sezono smo za nasvet povprašali tudi Sandija Murovca Murija, dolgoletnega člana slovenske demonstratorske vrste in trenutno individualnega strokovnega sodelavca Tine Maze.

Kaj svetuje, si oglejte v videih: