Test smuči: Odprto nebo 2014/15

1. 12. 2014
Deli
Test smuči: Odprto nebo 2014/15 (foto: Profimedia)
Profimedia

V tej kategoriji imajo prednost, kot vedno, zabava na smučanju in neovirano veselje do zimskih športov. Glavno vlogo igrajo izjemen občutek za vožnjo, individualnost in ekskluzivnost ter ne nazadnje tudi oblika in grafična podoba.

Vse, kar ne sodi v klasične testne kategorije, lahko najdete v odprtem nebu. Inovacije, nenavadne in ekskluzivne smuči, pa tudi nove znamke, so naši testni smučarji dodobra preverili, pri čemer so poskušali najti tudi vzporednice z navedbami izdelovalcev smuči. Ker so posamezni modeli tako preveč različni, da bi jih lahko med seboj primerjali, smo se v tej kategoriji odrekli ocenjevanju.

Seveda pa upamo, da bodo tudi vam te posebne predstavnice prinesle vsaj toliko veselja kot smučarkam in smučarjem, ki so jih preizkusili v Silvretti/Montafonu.

Ne pozabite, da gre za novosti in posebnosti, ki niso na prodaj v vsaki trgovini ...

Atomic Redster Doubledeck 3.0 XT

atomic redster doubledeck 3.0 xt

Dolžina testnih smuči (cm) 175
Radij (m) 15,5
Geometrija (mm) 115-65,5-98
Na voljo v dolžinah (cm) 175
Priporočena maloprodajna cena (evri) 899,95

Komentar izdelovalca: Novi Atomicov redster doubledeck 3.0 XT sodi med visokozmogljive tekmovalne smuči posebnega razreda. Vanje je vgrajena revolucionarna tehnologija RAMP, ki izboljša držo telesa in smučarja v vseh fazah zavoja postavlja v sredino nad smučmi. Tretja generacija sistema doubledeck ima dodatno izboljšano dušenje in poskrbi za še hitrejši vstop v zavoj in največjo raven pospeševanja.

Komentar testnih smučarjev: Bi se z največjim veseljem radi preizkusili na tekmovanju? Z redsterjem to zagotovo ni nobena težava! Velika prednost teh smuči je na vsak način izjemen oprijem robnikov – ne glede na dolžino zavoja te smuči preprosto popolnoma ležijo na progi. Atomic s tem vsestranskim modelom tudi dokazuje, da je za dobro kakovost treba tudi dobro plačati.

Blizzard G-Power FS IQ

blizzard g-power fs iq

Dolžina testnih smuči (cm) 174
Radij (m) 17,0
Geometrija (mm) 124-75-108
Na voljo v dolžinah (cm) 167, 174, 181
Priporočena maloprodajna cena (evri)

Komentar izdelovalca: Novi Blizzardov G-power ponuja energijo, hitrost in stabilnost. S tehnologijo full suspension je izvajanje tako kratkih kot dolgih zavojev v tako velik užitek kot še nikoli doslej. Je najboljši partner na vseh snežnih podlagah in razmerah na progi. Najbolj vsestranski model v svojem razredu.

Komentar testnih smučarjev: Vsestranskost je vsekakor eden glavnih adutov odzivnega blizzarda G-power. Naše testne smučarke in smučarji pri njem niso našli nobene slabosti, a odkrili precejšnje možnosti za dodatno uživanje na snegu. Zelo privlačne smuči za vse ljubitelje smučarskih prog – tako ženske kot moške.

Elan Amphibio 14 Waveflex Fusion

elan amphibio 14 waveflex fusion

Dolžina testnih smuči (cm) 168
Radij (m) 15,7
Geometrija (mm) 125-74-104
Na voljo v dolžinah (cm) 152, 160, 168, 176
Priporočena maloprodajna cena (evri) 699, 95

Komentar izdelovalca: Amphibio waveflex 14 združuje inovativno Elanovo tehnologijo s plemenito podobo in oblikovanjem Porsche Design Studia. Zahvaljujoč profilu amphibio so smuči zelo preprosto vodljive in zagotavljajo zelo dober oprijem robnikov. Popolne in vsestranske za vse športne zarezovalce na snegu.

Komentar testnih smučarjev: Naše testne smučarke je pri Elanu najbolj prepričala dinamika, ki jo je mogoče čutiti predvsem pri kratkih zavojih. K temu je treba prišteti še zelo dober oprijem robnikov in optimalno stabilnost ter mirnost. Tako ponuja amphibio idealno podlago za smučarski dan, poln zanimivih sprememb.

Fischer Ranger 88 TI

fischer ranger 88 ti Bronasta medalja na izboru SnowStyle

Dolžina testnih smuči (cm) 176
Radij (m) 19,0
Geometrija (mm) 128-88-115
Na voljo v dolžinah (cm) 160, 168, 176, 184
Priporočena maloprodajna cena (evri)

Komentar izdelovalca: Ranger je na urejenih progah zelo kul smučka, na neurejenih terenih pa se izkaže za presenetljivo hitro. Tehnologija freeski rocker omogoča natančno vodenje in odlično plovnost, zahvaljujoč konstrukciji air tec Ti ranger pa za povrh preseneča tudi s svojo majhno težo.

Komentar testnih smučarjev: Lepe smuči – slogovno privlačna zgornja površina je pri tem fischerju zagotovo paša za oči, kar so udeleženci testa nagradili s tretjim mestom na lepotnem izboru. Na urejenih terenih so se smuči izkazale z dobrimi zmogljivostmi, pravi obraz pa pokažejo predvsem na terenu.

K2 AMP Rictor 90 XTI

k2 amp rictor 90 xti Srebrna medalja na izboru SnowStyle

Dolžina testnih smuči (cm) 177
Radij (m) 18,0
Geometrija (mm) 132-90-115
Na voljo v dolžinah (cm) 163, 170, 177, 184
Priporočena maloprodajna cena (evri) 879,95

Komentar izdelovalca: Rictor 90 XTI zapira praznino med visokoučinkovitimi smučmi za vse terene in zmogljivimi, bolj neposrednimi smučmi za prosto smučanje. Zaradi konstrukcije in oblike je rictor 90 XTI lahko kakovostna smučka za urejena smučišča, a tudi idealno orožje za proste smučarje na neurejenih terenih.

Komentar testnih smučarjev: Vsestranskost AMP rictorja je prepričala zlasti ljubitelje prostega smučanja, nekateri med njimi so se želeli kar takoj odpeljati na izlet do odprtih terenov. Opazen, nenavaden in originalen slog ni ostal brez občudovalcev, zato drugo mesto na lepotnem izboru ni presenečenje.

Nordica NRGy 90 EVO-N

nordica nrgy 90 evo-n

Dolžina testnih smuči (cm) 185
Radij (m) 22,0
Geometrija (mm) 126-90-110
Na voljo v dolžinah (cm) 161, 177, 185
Priporočena maloprodajna cena (evri) 599,95

Komentar izdelovalca: Povsem nova kolekcija NRGy ponuja na trgu najsodobnejše in najbolj vsestranske smuči za vse terene. Lahka konstrukcija i-core Ti s torzijskim mostom skrbi za neprekosljiv nadzor in dih jemajoč občutek med smučanjem. Tehnologija all mountain camrock zagotavlja izjemno zmogljivost v vseh snežnih razmerah.

Komentar testnih smučarjev: Nordicini razvijalci smuči imajo prav – s 100-odstotno samozavestjo je mogoče brezskrbno smučati po vseh terenih. Sposobnosti NRGy so na progi presenetile, kar je le povečevalo nestrpnost pred preizkusom na neurejenem terenu – čemur je smučka ne nazadnje tudi namenjena.

Rossignol Experience 88 CA TPX

rossignol experience 88 ca tpx

Dolžina testnih smuči (cm) 188
Radij (m) 17,0
Geometrija (mm) 135-88-124
Na voljo v dolžinah (cm) 156, 164, 172, 180, 188
Priporočena maloprodajna cena (evri) 690

Komentar izdelovalca: Izjemno vsestranske smuči, s katerimi si lahko razširite svoje igrišče! Popolno sožitje tekmovalnih in prostosmučarskih tehnologij je glavna odlika te vsestranske in kot perje lahke serije smuči. Naštejmo samo najpomembnejše tehnologije: air tips, extended sidecut in light wood.

Komentar testnih smučarjev: Rossignol obljublja, da so to smuči za vse – tekmovanje, urejene in neurejene terene. Na poteptanih smučiščih se experience pelje stabilno in mirno, zato so si testni smučarji brez težav predstavljali, da bi jo zapeljali tudi med količke. Geometrija z 88 milimetri pod vezmi poskrbi za dovoljšnjo plovnost tudi v celem snegu.

Salomon Q-85

salomon q-85 Zlata medalja na izboru SnowStyle

Dolžina testnih smuči (cm) 174
Radij (m) 15,0
Geometrija (mm) 128-85-113
Na voljo v dolžinah (cm) 160, 167, 174, 181
Priporočena maloprodajna cena (evri)

Komentar izdelovalca: Zaupanje na smučišču, hkrati pa te smuči pomenijo preprost dostop do novih terenov. Na urejenih progah so Q-85 zelo solidne zarezovalne smuči, tehnologija utility rocker pa na neurejenih terenih poskrbi za lahkotno manevriranje, zaradi česar vas bo kar zvabilo v svež pršič ali novo smučino zunaj urejenih prog.

Komentar testnih smučarjev: Kar nekaj stvari govori za Salomon – najprej vpadljiva grafična podoba in slog, ki tudi letos postavlja smernice. Na drugi strani je Q85 testne smučarje prepričal z zmogljivostmi na smučišču, ne smemo pa pozabiti niti na privlačno ceno, ki bo zagotovo marsikoga prepričala, da si bo privoščil ta posebni model.

Völkl BMT 94

völkl btm 94

Dolžina testnih smuči (cm) 186
Radij (m) 26,8
Geometrija (mm) 122-94-112
Na voljo v dolžinah (cm) 166, 176, 186
Priporočena maloprodajna cena (evri)

Komentar izdelovalca: BMT 94 daje občutek lahkosti, smuči so prijetne v zavojih, zelo dobre pri prečenju in omogočajo preprosto vzpenjanje ne glede na smučino. Pri spustu za užitek poskrbi vgrajena tehnologija izdelave, ki ponuja zelo dober prenos moči in najboljši možen nadzor v vseh snežnih razmerah.

Komentar testnih smučarjev: Kakovost Völklovih turnih smuči smo lahko preverili le med spustom na smučarski progi, kjer povratne informacije testnih smučarjev govorijo v prid temu modelu. Vodljivost in turne vezi so odlične, vse drugo, vključno z vzpenjanjem, pa je najbolje, da preizkusite sami. Občutek med smučanjem je vsekakor dober...

SCOTT Black Majic

scott black majic

Dolžina testnih smuči (cm) 177
Radij (m) trirazsežni stranski lok 14 m / 21 m / 11 m
Geometrija (mm) pod nogo 78 mm, površina 0,33 m2
Na voljo v dolžinah (cm) 157, 167, 177, 184
Priporočena maloprodajna cena (evri)

Komentar izdelovalca: Black majic z novo eliptično sendvično stransko konstrukcijo zagotavlja izjemno torzijsko trdnost, ki ponuja povsem novo raven zmogljivosti na smučišču. Kombinacija trirazsežnega stranskega loka in lesene sredice od krivine do repov smuči poskrbi za neprekosljivo natančnost in večstranskost.

Komentar testnih smučarjev: V black majic je vgrajena dodelana in prefinjena tehnika, ki na smučišču zagotavlja popoln občutek med vožnjo. Testni smučarji so Scottove smuči ocenili zelo pozitivno – nimajo slabih strani in so zato lahko najboljši partner za vse navdušence v smučarskih dneh, polnih doživetij.

Nobile Ski 50/Fifty

nobile ski 50/fifty Bronasta medalja na izboru SnowStyle

Dolžina testnih smuči (cm) 185
Radij (m) >23
Geometrija (mm) 133,9-92-109,7
Na voljo v dolžinah (cm) 165, 175, 185
Priporočena maloprodajna cena (evri) 649 z vezmi (v tujini)

Komentar izdelovalca: Najlepši in najbolj vpadljiv model iz kolekcije Nobile vsekakor privlači poglede. Vsestranske smuči za vse terene so opremljene z najsodobnejšo tehnologijo, kot sta autorocker in APS, ki se izkaže na vseh terenih in v vseh snežnih razmerah. Obvezna izbira za vse ljubitelje prostega smučanja.

Komentar testnih smučarjev: Tudi letos se je testnim smučarkem predstavil Nobile Ski (iz Poljske) in kot že lani presenetil z vsestranskostjo. Znamka, ki bo svoj prostor našla predvsem med ljubitelji prostega smučanja, je primerna za vsakogar, ki bi na noge rad pripel smuči, ki jih nima vsak.

Volant Pure Black

volant pure black

Dolžina testnih smuči (cm) 181
Radij (m) 16,0
Geometrija (mm) 129,5-84-114
Na voljo v dolžinah (cm) 160, 167, 174, 181
Priporočena maloprodajna cena (evri) 2400 z vezmi (v tujini)

Komentar izdelovalca: Smučajte brezskrbno in preprosto na vseh terenih. Vložki iz tikovine poskrbijo za popolno mirnost tudi pri velikih hitrostih in na zahtevnih terenih. Novorazvita sredica iz topolovega lesa skupaj s profilom rocker zagotavlja, da bo vaš smučarski dan živahen ...

Komentar testnih smučarjev: Čisti prestiž – čista črna. Kakovost in razred, v katerega sodijo te smuči, imata svojo ceno! Ta plemeniti volant je med smučanjem preprosto uživaški in ne pušča odprtih želja. Ekskluzivna znamka za najzahtevnejše smučarje, ki z izbiro smuči najvišje vrednosti išče tisto nekaj posebnega.

Foil Ski - Riserva

foil ski - riserva

Dolžina testnih smuči (cm) 182
Radij (m) 16,0
Geometrija (mm) 116,2-65,8-101
Na voljo v dolžinah (cm) 152, 158, 165, 172, 182
Priporočena maloprodajna cena (evri) 1200 z vezmi (v tujini)

Komentar izdelovalca: Lesena sredica, ki jo je navdihnil svetovni pokal, je tista, ki te smuči naredi nekaj posebnega in neponovljivega. Stranica iz bambusa se odzove na vsak impulz, izjemna prilagodljivost jesenovega lesa pa omogoča, da na riservi uživajo smučarji ne glede na njihovo raven znanja.

Komentar testnih smučarjev: Italijanski izdelovalec smuči Foil je letos prvič nastopil na WorldSkitestu, na testne smučarje pa je riserva naredila velik vtis in so ji namenili visoke ocene na vseh področjih. Smuči dejansko niso pokazale nobenih slabosti, smučanje je bilo zato zgolj v užitek. Nova znamka se je absolutno izkazala!

Bogner Vision TR

bogner vision tr

Dolžina testnih smuči (cm) 172
Radij (m) 17,0
Geometrija (mm) 122-80-107
Na voljo v dolžinah (cm) 158, 165, 172, 179
Priporočena maloprodajna cena (evri) 1250 z vezmi (v tujini)

Komentar izdelovalca: Novi bogner vision TR z optimiziranim profilom dvojnega rockerja na eni strani ponuja igraje natančno izvajanje zavojev, na drugi strani pa športno zarezovanje. Lahka konstrukcija lesene sredice omogoča preprosto vodenje pri optimalni obtežitvi med zavojem, kar na koncu prinese zelo lahkotno smučanje.

Komentar testnih smučarjev:Tudi Bogner, nemška kultna znamka, se je prvič pojavila na WorldSkitestu. Nekoliko nenavadne smuči s posebno obliko in visoko zmogljivostjo med smučanjem se lahko brez težav kosajo z uvelja­v­ljenimi znamkami. Smuči za individualiste – edinstvene in zanesljive!

VIST Revolution

vist revolution

Dolžina testnih smuči (cm) 174
Radij (m) 14,7
Geometrija (mm) 132-66-96
Na voljo v dolžinah (cm) 166, 174
Priporočena maloprodajna cena (evri)

Komentar izdelovalca: Inovativna geometrija: spredaj prostosmučarski rocker, na sredini kot pri slalomski, na zadnjem delu pa kot pri veleslalomski smučki jo skupaj s sredico iz lesa in steklenih vlaken naredijo uporabno na širokem območju. Idealne za največji možni užitek na progi, še zlasti med menjavanjem kratkih in dolgih zavojev.

Komentar testnih smučarjev: Na testni progi je revolution testne smučarje prepričal s svojo zasnovo. V ist je majhna in ekskluzivna znamka, proizvodnja je omejena na le nekaj kosov, zato gre za dobro varovano skrivnost med smučarji, ki želijo imeti na nogah nekaj, česar nima vsak.

LINE Sick Day 95

line sick day 95

Dolžina testnih smuči (cm) 179
Radij (m) 18,0
Geometrija (mm) 130-95-115
Na voljo v dolžinah (cm) 172, 179, 186
Priporočena maloprodajna cena (evri) 549,99 z vezmi (v tujini)

Komentar izdelovalca: Lažje, hitreje, bolj zabavno, to je slogan povsem novorazvite serije Sick Day. Model sick day 95 plava kot smuči za vožnjo po celcu, a ponuja obilo zmogljivosti tudi na urejenih progah. Za vse, ki v celcu iščete dodatno zmogljivost, a pri tem ne bi radi izgubili nadzora. To so ene najlažjih smuči na trgu.

Komentar testnih smučarjev: Zares lahke smuči, pri kateri ime ni ravno najbolj primerno, saj dan z bolnim dnevom – kot so nam povedali testni smučarji – dejansko postane zelo dober smučarski dan. Čeprav imajo te smuči vidne prednosti na neurejenih stezah, pa se tudi na urejenih zelo dobro izkažejo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ