Test smuči: Odprto nebo 2015/16

Test smuči: Odprto nebo 2015/16 (foto: Profimedia) Profimedia
1. 12. 2015

Zabava ima v tej kategoriji prvo besedo, a tudi odličen občutek med smučanjem, da o ekskluzivnosti in po možnosti čim bolj ekstravagantni grafični podobi sploh ne razglabljamo.

Tehnično so odprta nebesa za smučke, ki ne sodijo v nobeno drugo kategorijo, za modele, ki so nekaj posebnega, nenavadnega, prinašajo inovativnost in ne nazadnje tudi eksotične znamke.

Med seboj je takšne smuči seveda nemogoče primerjati, zato so edine odkrite, preizkušajo jih tako moški kot ženske, namesto razvrstitve pa jih predstavljamo tako z besedami proizvajalca kot testnih smučarjev.

Veliko užitkov pri vpogledu v drugačen svet smuči!

SCOTT Sagebrush

SCOTT Sagebrush

Komentar izdelovalca: Sagebrush se zgleduje po Scottovih sestrskih modelih iz kolekcije Sun Valley – Ski in Black Majic – in prinaša enako inovativno tehnologijo, a pri širši geometriji. Sto milimetrov pod vezmi pomeni, da so smuči Sagebrush nabrušene za vse razmere.

Komentar testnih smučarjev: Smuči, ki želijo na teren in ki jih tja nujno treba zapeljati. Na urejenih smučiščih so uravnotežene, a glavne prednosti ta model za vse terene zagotovo pokaže na neurejenih terenih. Nekateri udeleženci so si Sagebrush posebej zaželeli preizkusiti in vrnili so se vidno zadovoljni.

Dolžina testnih smuči (cm) 178
Radij (m) 3D-radij 17 m/21 m/ 13
Geometrija 139–100–129
Na voljo v dolžinah (cm) 168, 178, 188
Priporočena maloprodajna cena (eur) 579,95 € z vezmi

Nobile Ski – Element One

Nobile Ski – Element One

Komentar izdelovalca: Element One vas bo presenetil s sodobno tehniko in z visokokakovostnimi materiali. Smuči so namenjene tako za uživanje na urejenih smučiščih kot ob njih, ne glede na to, v kakšnih razmerah smučate.

Komentar testnih smučarjev: Na Poljskem izdelane smuči so testne smučarje presenetile, saj so se odlično izkazale na steptanem smučišču, pa tudi zunaj njega so izpolnile vse obljubljeno. V naših krajih gre še vedno za eksotično znamko, kar zagotavlja ekskluzivnost in indivivualnost.

Dolžina testnih smuči (cm) 165
Radij (m) 12
Geometrija 118,6–80–98,2
Na voljo v dolžinah (cm) 165, 155
Priporočena maloprodajna cena (eur)

Indigo ACR

Indigo ACR

Komentar izdelovalca: Smuči Indigo ACR na novo definirajo smučanje. Z do zdaj ne videno agilnostjo in veseljem do zavojev že pri majhni hitrosti je vsak zavoj posebno doživetje. Najsodobnejši visokotehnološki materiali v titanovem sendviču zagotavljajo kot britvica oster oprijem robikov. Tehnologija nadzora vzvojnosti pri preprosti spremembi smeri omogoča velik vpliv na vozne lastnosti.

Komentar testnih smučarjev: »In to zares deluje?« je bilo eno največkrat zastavljenih vprašanj v zvezi z znamko smuči, prelomljenih v sredini. Ali zamenjava smuči spremeni njihove vozne lastnosti? Nekateri testni smučarji so ta učinek komaj zaznali, nekateri pa so bili zelo presenečeni nad spremembo.

Dolžina testnih smuči (cm) 172
Radij (m) 17
Geometrija 128–80–107
Na voljo v dolžinah (cm) 158, 165, 172, 179
Priporočena maloprodajna cena (eur) 1.390 € z vezmi

Bogner Fineline Titan

Bogner Fineline Titan

Komentar izdelovalca: Na novo razvite smuči Fineline so ekstremno agilni hitrostni terenski Rocker, ki tudi pri največjih hitrostih zagotavljajo izjemen oprijem robnikov. Kakovostna titanova sendvična zasnova ponuja široko uporabnost in vsakemu zagnanemu smučarju požene kri po žilah.

Komentar testnih smučarjev: Posebno – bolj posebno – Bogner! Lepa cena za kakovostne in iz prvovrstnih materialov ročno izdelane smuči. Fineline je mogoče voziti zares sproščeno, z njimi boste na urejenih smučiščih lahko izvedli vse, a pri tem ne porabili veliko moči. Če želite smuči, ki so odlično vodljive in jih nima vsakdo, potem so Bognerjeve zelo dobra izbira.

Dolžina testnih smuči (cm) 179
Radij (m) 15–19
Geometrija 128–80–110
Na voljo v dolžinah (cm) 170, 179
Priporočena maloprodajna cena (eur) 1.890 € z vezmi

VIST Ski Cross 77

VIST Ski Cross 77

Komentar izdelovalca: VIST že na prvi pogled izpolnijo vse želje. Obris izrazite geometrije omogoča fantastične zarezovalne zavoje na urejenih progah in lebdenje v svežem ali spomladanskem snegu.

Komentar testnih smučarjev: Testni smučarji so smuči Ski Cross 77 vzeli za svoje. Med glavnimi prednostmi smuči italijanskega izvora so navajali predvsem dolge zavoje v zgornjem hitrostnem območju, poleg tega so tudi lastnosti na neurejenih smučiščih na vrhunski ravni. Ker jih izdelajo zgolj omejeno število, imajo smuči VIST z zanimivo podobo vedno poseben draž.

Dolžina testnih smuči (cm) 176
Radij (m) 15
Geometrija 131–77–111
Na voljo v dolžinah (cm) 164, 176
Priporočena maloprodajna cena (eur) 1.190 € z vezmi

LINE Sick Day 95

LINE Sick Day 95Bronasta medalja pri izboru SnowStyle – odprto nebo

Komentar izdelovalca: »Lažje, hitrejše, zabavnejše!« je geslo, pod katerim so pri LINE razvili družino smuči Sick Day. Za vse, ki iščejo posebno zmogljivost v suhem celcu, a pri tem ne bi radi izgubili nadzora na trši podlagi. Inovativna, lahka konstrukcija poskrbi, da so smuči Sick Day 95 med najlažjimi, a pri tem ne trpi njegova zmogljivost.

Komentar testnih smučarjev: Smuči LINE so med ljubitelji terenskega smučanja poznane in zelo priljubljene. A testni smučarji so jih dodobra preizkusili tudi na urejenem smučišču, kjer so se Sick Day 95 izkazale z zelo dobrimi lastnostmi, kar za terenske smuči ni samo po sebi umevno. Za povrh jim je zanimiva grafična podoba prinesla še bron na lepotnem tekmovanju.

Dolžina testnih smuči (cm) 179
Radij (m) 18
Geometrija 130–95–115
Na voljo v dolžinah (cm) 172, 179, 186
Priporočena maloprodajna cena (eur) 549,99 € z vezmi

Volant Pulse White

Volant Pulse White

Komentar izdelovalca: Športne v vseh snežnih razmerah. V nerjaveče jeklo vgrajen bel carbontex zmanjša težo in zagotavlja mirnost za dolge in kratke zavoje brez odvečnega napora.

Komentar testnih smučarjev: S smućmi Pulse White iz hiše Volant smučar vedno utripa s časom. Pri kakovosti, obdelavi in užitku te lahke smuči zadovoljijo vse želje. Zares prvovrsten in ekskluziven model, ki ima tudi svojo ceno!

Dolžina testnih smuči (cm) 165
Radij (m) 14
Geometrija 126,5–76–104
Na voljo v dolžinah (cm) 149, 157, 165, 173
Priporočena maloprodajna cena (eur) 1.200 € z vezmi

Blizzard Zero G95

Blizzard Zero G95

Komentar izdelovalca: Z družino G-Line je Blizzard prinesel revolucijo v segment turnih smuči. Še vedno gre za tako lahke kot običajne turne smuči, a z zmogljivostmi, kot jih poznamo iz najbolj plemenitih smuči za prosto smučanje. Prej je bilo treba sklepati kompromise – zdaj je tu inteligentna tehnologija Carbon Drive, s katero je Blizzardu uspelo združiti na videz nezdružljivo.

Komentar testnih smučarjev: Smuči so izdelane za prave svobodomislece, ki želijo po dolgem vzponu popolnoma uživati tudi pri spustu v dolino. Ker so zares zelo lahke, boste z njimi osvojili tudi najvišje vrhove, ne da bi pri tem porabili dragocene rezerve moči za uživaško vrnitev.

Dolžina testnih smuči (cm) 171
Radij (m) 21 (178 cm)
Geometrija 128–95–111,5
Na voljo v dolžinah (cm) 164, 171, 178, 185
Priporočena maloprodajna cena (eur) 649,95 € z vezmi

Elan Spectrum 95 Carbon

Elan Spectrum 95 Carbon

Komentar izdelovalca: Družina gorskih smuči Spectrum je opremljena s tehnologijo Amphibio, s katero sta v eni smučki združena profila Rocker in Camber. Kljub sorazmerno široki geometriji in zaradi zmanjšane teže konstrukcije z ogljikovimi ojačitvami je ta novi model zagotovo dovolj lahek za kratke vzpone.

Komentar testnih smučarjev: Nad zmogljivostmi Elanove smučke na urejenem smučišču so bili testni smučarji navdušeni. Žal nam ni uspelo preizkusiti, kako se smuči izkažejo med kratkimi vzponi, a vsi, ki so Spectrum 95 preizkusili, so takoj začutili njihovo »lahkost«.

Dolžina testnih smuči (cm) 180
Radij (m) 17,5
Geometrija 136–95–111
Na voljo v dolžinah (cm) 173, 180, 187
Priporočena maloprodajna cena (eur) 549,95 € z vezmi

Fischer C-Line Emperor

Fischer C-Line Emperor

Komentar izdelovalca: Radi jih imajo ljubitelji urejenih strmin, tisti smučarji, ki zahtevajo le najzmogljivejše. Prilagojena in ekskluzivna različica tekmovalnih smuči za kratke in dolge zavoje. Nova tehnologija Kickdown zagotavlja izvrstno vodljivost, zato ima smučar smuči vseskozi pod nadzorom.

Komentar testnih smučarjev: Hitre in iskrive smuči, ki predvsem pri kratkih zavojih omogočajo obilico zabave. C-Line Emperor so poleg tega ekstremno mirne in preproste za vodenje. Brez težav jih boste uporabili za to ali ono tekmovanje, kar so testni smučarji tudi preverili v dvobojih.

Dolžina testnih smuči (cm) 172
Radij (m) 16
Geometrija 120–74–102
Na voljo v dolžinah (cm) 160, 168, 176, 184
Priporočena maloprodajna cena (eur) 799,95 € z vezmi

K2 Pinnacle 95

K2 Pinnacle 95

Komentar izdelovalca: Smuči Pinnacle 95 so glavne na vseh smučiščih. Nova tehnologija Konic poskrbi za odlično vodenje in nadzor, stranska konstrukcija z leseno sredico in titanom pa zagotavlja stabilnost in najboljše zmogljivosti na in ob urejenih smučiščih.

Komentar testnih smučarjev: Pinnacle 95 so športne vseznalke in testnim smučarjem so bile všeč tako zaradi strupene zelene barve kot tudi zaradi sposobnosti, ki so jih pokazale na progi. Še zlasti so se izkazale pri dolgih zavojih, kjer je prišel do izraza zelo dober oprijem robnikov.

Dolžina testnih smuči (cm) 184
Radij (m) 17
Geometrija 132–95–115
Na voljo v dolžinah (cm) 170, 177, 184, 191
Priporočena maloprodajna cena (eur) 649,95 € brez vezi

Nordica Enforcer

Nordica Enforcer

Komentar izdelovalca: Legendarne smuči Enforcer – eden najosupljivejših modelov za vse terene – so se vrnile! V novi podobi se ponašajo s 100-milimetrsko geometrijo, popolnoma leseno sredico in sendvično zasnovo, ki zagotavlja moč in stabilnost. Ne smemo pozabiti na topo špico, s katero si smuči utirajo pot skozi globok celec.

Komentar testnih smučarjev: Vrnitev modela Enforcer se je na vsak način splačala. Smuči s celo vrsto tehničnih poslastic bi testni smučarji prav radi preizkusili tudi zunaj urejenega smučišča. Z njimi se je Nordica izkazala in marsikomu so se pocedile sline po še dodatnem spustu.

Dolžina testnih smuči (cm) 185
Radij (m) 18,5
Geometrija 133–100–121
Na voljo v dolžinah (cm) 169, 177, 185, 193
Priporočena maloprodajna cena (eur) 549,95 € z vezmi

Rossignol Pursuit 800 TI TPX

Rossignol Pursuit 800 TI TPXSrebrna medalja pri izboru SnowStyle – Odprto nebo

Komentar izdelovalca: Smuči Pursuit 800 TI TPX imajo vgrajen nov transverzalni sistem za sproščanje trdote. Da bi izboljšali začetek zavoja in dosegli igrive lastnosti, so pri Rossignolovemu športnemu oddelku smuči razvijali v tesnem sodelovanju s tekmovalci. Rezultat je tehnologija Prop Tech, pri kateri je zgornja plast vzdolžno zarezana in zagotavlja boljši prenos moči in vstop v zavoj.

Komentar testnih smučarjev: Z gladko, a zelo plemenito črno-rdečo podobo ter temperamentom in zmogljivostjo na progi so Pursuit osvojile ne samo srebro na lepotnem tekmovanju, ampak tudi srca naših testnih smučarjev in smučark.

Dolžina testnih smuči (cm) 177
Radij (m) 15
Geometrija 127–71–107
Na voljo v dolžinah (cm) 163, 170, 177, 184
Priporočena maloprodajna cena (eur) 799,95 € z vezmi

Salomon Q-85 Warden 13

Salomon Q-85 Warden 13Zlata medalja pri izboru SnowStyle – odprto nebo

Komentar izdelovalca: Zaupanje na progi in dostop do novih terenov. Na urejenih smučiščih se smuči Q-85 predstavljajo kot zelo solidne zarezovalke, na neurejenih terenih pa za posebne manevrske sposobnosti poskrbi profil Utility Rocker. Tako je zagotovljen preprost dostop do svežega celca in novih neutrjenih terenov.

Komentar testnih smučarjev: Salomonovi oblikovalci so s smučmi Q-85 ponovno zadeli okus testnih smučarje, zato je – tako kot lani – zmaga na lepotnem tekmovanju zaslužena. Tudi na progi so smuči, ki so namenjene prostemu smučanju, prepričale, a njihove prave prednosti boste še bolj začutili tam, kamor teptalec ne pripelje.

Dolžina testnih smuči (cm) 174
Radij (m) 15
Geometrija 128–85–113
Na voljo v dolžinah (cm) 160, 167, 174, 181
Priporočena maloprodajna cena (eur) 549,99 € z vezmi

Völkl V-Werks Code UVO

Völkl V-Werks Code UVO

Komentar izdelovalca: Popolnoma na novo zasnovane smuči V-Werks Code UVO imajo s predhodnimi le malo skupnega. Spremenjena konstrukcija, prefinjen izbor materialov, nova stranska linija z nekoliko širšim prednjim delom in ožjo geometrijo skupaj s tehnologijo UVO zagotovijo precej pozitivnih lastnostih pri spektru uporabe, dinamiki in agilnosti ter sočasno pri povečani mirnosti med smučanjem.

Komentar testnih smučarjev: Pri tem modelu Völkl obljublja ekstremno športno, a vseeno igrive in natančne smuči, kar so testni smučarji potrdili. Hitre reakcije, okretnost in agilnost so sposobnosti, ki jih najlepše opišejo. Smučarski užitek skozi ves dan je s tem zagotovljen!

Dolžina testnih smuči (cm) 176
Radij (m) 17,4
Geometrija 124–75–104
Na voljo v dolžinah (cm) 156, 166, 176, 186
Priporočena maloprodajna cena (eur) 1.200 € z vezmi