Veliki test smuči 2015/2016

7. 12. 2015

Največji test smuči na svetu je letos potekal od 24. do 27. marca na smučišču SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental-Scheffau na avstrijskem Tirolskem.

Organizator: Gerhard Brüggler
Vodja testa: olimpijski zmagovalec Franz Klammer

Prepoznavni znak: s črno prelepljene nevtralizirane smuči

Testni smučarji: Pisana druščina, sestavljena iz nekdanjih in aktivnih tekmovalcev, rekreativnih tekmovalcev, uživalcev na snegu, ljubiteljev smučanja po neurejenih smučiščih, prostih smučarjev, a tudi povsem običajnih smučarjev vseh starosti in ravni znanja.

Kategorije: damske visokozmogljive, damske vsestranske, moške visokozmogljive, moške vsestranske, tekmovalne slalomske, za vse terene, odprto nebo, pri vseh tudi lepotni izbor SnowStyle.

Potek testiranja:

WorldSkiTest je slepi test, saj so vse smuči prelepljene s črnim trakom, na njih pa so nameščene vezi, namenjene izposoji. Testni smučarji zato ne vedo, katero znamko smuči ali celo model preizkušajo. Na zaprtem delu testne proge, tako imenovani menjalni postaji, vezi posameznemu smučarju prilagajajo nevtralni sodelavci servisne ekipe WorldSkiTest. Testni smučarji se z vsakim parom smuči po njim namenjeni in za druge zaprti progi zapeljejo le enkrat, nato izpolnijo vprašalnik, na katerem s točkami od 1 do 10 ocenijo: obnašanje pri dolgem zavoju, obnašanje pri kratkem zavoju, oprijem robnikov, veselje do vijuganja in potrebno moč. Iz zbranih vprašalnikov na koncu izračunajo srednjo oceno, ki pomeni skupni rezultat.

Zaradi črnih smuči, izbrane in vsestranske mešanice različnih testnih smučarjev z različnimi stopnjami znanja in potreb, pa tudi zaradi številnih preizkušenih modelov, ima WorldSkiTest posebno težo.

Zvezde med testnimi smučarji

Seveda bi mednje lahko šteli tudi našo ekipo, a še bolj poznani so naslednji udeleženci letošnjega testa: udeleženci alpskega svetovnega pokala Max Franz, Bernadette Schild, Cornelia Hütter in Reinfried Herbst, svetovna prvakinja v smučarskem krosu Andrea Limbacher, južnotirolski svetovni podprvak Dominik Paris, olimpijski zmagovalec in trikratni svetovni prvaj Stephan Eberharter, dvakratna olimpijska zmagovalka in svetovna prvakinja Petra Kronberger, olimpijski zmagovalec Fritz Strobl, dvakratni svetovni prvak iz Švice Michael von Grüningen, dvakratni dobitnik srebrne kolajne na paraolimpijskih igrah Matthias Lanzinger, sankaški olimpijski in svetovni prvak Andreas Linger, pa tudi nekdanji smučarski asi, kot so Ingrid Salvenmoser, Daniel Mahrer, Mitja Valenčič in Christian Mayer. Za konec omenimo še dvakratno svetovno prvakinjo v smučanju po celcu Danielo Schuster in prosti smučarki Birgit Ertl in Tine Huber.

Rezultati testiranja:

Ostale povezave: