Veliki test smuči 2016/2017

Veliki test smuči 2016/2017 (foto: Arhiv Karving magazin) Arhiv Karving magazin
11. 11. 2016

Največji test smuči na svetu je letos potekal od 29. marca do 1. aprila 2016 na Kačjaku (Katschberg) na avstrijskem Koroškem.

Organizator: Gerhard Brüggler
Vodja testa: olimpijski zmagovalec Franz Klammer

Razpoznavni znak: s črno prelepljene, nevtralizirane smuči

Testni smučarji: Pisana druščina, sestavljena iz nekdanjih in aktivnih tekmovalcev, rekreativnih tekmovalcev, uživalcev na snegu, ljubiteljev smučanja po neurejenih smučiščih, prostih smučarjev, a tudi povsem običajnih smučarjev vseh starosti in ravni znanja.

Kategorije: Ženske visokozmogljive, ženske vsestranske, moške visokozmogljive, moške vsestranske, tekmovalne veleslalomske, za vse terene, mladinske veleslalomske, mladinske z dvema krivinama, odprto nebo, pri vseh tudi lepotno tekmovanje SnowStyle.

Potek testiranja:

WorldSkiTest je slepi test, saj so vse smuči prelepljene s črnim trakom, na njih pa so nameščene vezi, namenjene izposoji. Testni smučarji zato ne vedo, katero znamko smuči ali celo model preizkušajo. Na zaprtem delu testne proge, tako imenovani menjalni postaji, vezi posameznemu smučarju prilagajajo nevtralni sodelavci servisne ekipe WorldSkiTest. Testni smučarji se z vsakim parom smuči po njim namenjeni in za druge zaprti progi zapeljejo le enkrat, nato izpolnijo vprašalnik, na katerem s točkami od 1 do 10 ocenijo: obnašanje pri dolgem zavoju, obnašanje pri kratkem zavoju, oprijem robnikov, veselje do vijuganja in potrebno moč. Iz zbranih vprašalnikov na koncu izračunajo srednjo oceno, ki pomeni skupni rezultat.

Zaradi črnih smuči, izbrane in vsestranske mešanice različnih testnih smučarjev z različnimi stopnjami znanja in potreb, pa tudi zaradi številnih preizkušenih modelov, ima WorldSkiTest posebno težo.

Zvezde med testnimi smučarji

Seveda bi mednje lahko šteli tudi našo ekipo, a še bolj poznani so ob vodji testa Franzu Klammerju naslednji udeleženci letošnjega testa: avstrijska udeleženka alpskega svetovnega pokala Tamara Tippler, Tina Weirather, ki nastopa za Liechtenstein, člana nemške alpske reprezentance Linux Straßer in Stefan Luitz ter švicarska specialistka za hitre discipline Fabienne Suter, poleg njih pa še nekdanji vrhunski tekmovalci, kot so dvakratna dobitnica olimpijskega srebra Niki Hosp, olimpijski zmagovalec Fritz Strobl, dvakratni svetovni prvak Michael von Grüningen, svetovni prvak Michael Walchhofer, nekdanji tekmovalec, zdaj pa strokovni sodelavec avstrijske televizije ORF Thomas Sykora, dvakratni dobitnik srebra na paraolimpijskih igrah Matthias Lanzinger pa še 'veterana' Hans Enn in Christian Mayer ter ne nazadnje dva izvrstna slalomista Rainer Schönfelder in Mitja Valenčič. Ob njih smo smuči preizkušali še številni mednarodni novinarji, predstavniki industrije in organizatorjev ter ne nazadnje mladi koroški smučarski upi, med katerimi se bo zagotovo kdo čez nekaj let znašel tudi v prvih vrstah tega seznama.

Rezultati testiranja:

Ostale povezave: