Kaj vam prinese vadba s ketelbeli?

28. 8. 2012

Tehnično gledano je kakršna koli aktivnost s ketelbelom izrazito kompleksna oziroma večsklepna. To pomeni, da pri dvigih aktivno sodeluje celo telo, gib ni omejen le na en ali dva sklepa, ter okoliških mišičnih skupin.

Ko sem pred nekaj dnevi pospravljal svojo omaro, sem našel en prav poseben pleten pulover. Pulover je rdeče barve z umirjenim vzorcem. Tisto, kar pa ga naredi posebnega, je slovenski grb na levi strani. Dobil sem ga, ko sem se kot član reprezentance udeležil mladinskega svetovnega prvenstva v športnem plezanju.

Že davno mi je premajhen, ampak hranim ga, ker me spominja na tekmovalne čase in stanje, polno tekmovalnega adrenalina, mešanega s pričakovanji, stisko, evforijo, grozo, obupom pa moči, samozavesti, odličnosti, agresije in strahu, vse pomešano s tremo.

Verjetno ima vsak tekmovalec svoj koktajl občutkov, in prav to verjetno loči zmagovalce od tistih drugih. Vendar že naslednji trenutek nastopi dramatičen preobrat!

Vsa zmešnjava mine v trenutku, ko se je začel moj tekmovalni nastop. V tistem trenutku nisem videl ali slišal ničesar, le stoodstotno osredotočenost in zbranost. Kot da so se vse misli ujele v eno točko v enem trenutku. Ta občutek je fantastičen.

Verjetno je zadeva zelo podobna tistemu, čemur jogijski praktiki rečejo samadi, japonci satori, budisti to imenujejo nirvana, medtem ko praktikanti zena verjetno kar zen. Ta občutek in jasno ostati v njem, je za njih cilj in si prizadevajo doseči ga vse življenje. Tisti s tekmovanja ne traja tako dolgo. Mine takrat, ko je konec tekmovalnega nastopa. Prav tako ni zmeraj enako intenziven. Opazil sem, da je bolj intenziven pri individualnih nastopih. V življenju sem imel tudi drugačne nastope pred občinstvom, ko sem na primer nastopal s svojim glasbenim instrumentom. Ampak zadeva tudi slučajno ni ista.

Vendar ne glede na vse je to ena izmed tistih stvari, ki jih v življenju enostavno moramo izkusiti. To vam govorim z entuziazmom 12-letnika, ki se je ravno vrnil iz Gardalanda. Kdor ni doživel tega občutka, ki ga občutiš v teh okoliščinah, pa četudi samo enkrat v življenju, ta je zamudil veliko življenjsko sladkost.

Naj vas potolažim. Nikoli ni prepozno. Še vedno se lahko začnete ukvarjati z izredno zanimivo in častno aktivnostjo, ki je poleg načina treniranja tudi tekmovalna disciplina.

Marsikdo izmed vas ta trenutek poreče: "Ja, saj razumemo, Mito, spet ena finta, s katero nas vabiš k sebi na trening."

Vendar, ne! Tukaj ne gre za to. Moji treningi in vadba tudi slučajno niso tekmovalno usmerjeni. Jaz se ukvarjam bolj s kondicijskih treningom, rehabilitacijo ter v glavnem prilagajam trening tistim, ki 'že dolgo niso migali'. Jih motiviram in spremljam ter se ukvarjam z njihovo prehrano, funkcionalnostjo, hormoni ter drugimi stvarmi, ki se tičejo življenjskega stila. Tudi slučajno ni pri meni nič tekmovalnega. Premagaš lahko le samega sebe, če že ravno hočeš.

Tisti, ki si želite tekmovalnih izkušenj, morate obiskati Sobočana!

Fant je eden boljših na tem koncu Evrope in prav tako zelo dober trener in motivator. Čeprav še vedno ponosno trdim, da sem si svoj prvi ketelbel ulil iz betona že pred 20 leti, ko sem zadevo videl v knjigi, moram iskreno priznati, da se bom v kratkem, ko bom hotel svojo tehniko dviganja izboljšati, oglasil pri Gregi.

Šport, v katerem se dviguje ketelbele oziroma girije, prihaja iz daljne Rusije. Ketelbel je vrsta uteži, ki je videti kot topovska kugla z ročajem. Dvigov je več različnih vrst, vendar je dviganje zelo podobno olimpijskemu dviganju uteži.

Tehnično gledano je kakršna koli aktivnost s ketelbelom izrazito kompleksna oziroma večsklepna. To pomeni, da pri dvigih aktivno sodeluje celo telo, gib ni omejen le na en ali dva sklepa, ter okoliških mišičnih skupin. Rezultat pa je zato večji stimulans in hitrejši napredek, predvsem zaradi večje sekrecije anabolnih hormonov.

Zato je izrazito pozitiven učinek na vezi, tetive ter sklepne stabilizatorje. Prav slednji so za kakršno koli ukvarjanje s športom bistvenega pomena, saj nas obvarujejo pred poškodbami sklepov.

Oziroma povedano po domače, na treningu pri Gregi boste zelo hitro napredovali v moči, okrepili se vam bodo sklepi in vezi. V pozitivnem kolektivu boste pridobili samozavest in vztrajnost. Predvsem pa boste nekega dne ponosni v timskem duhu odšli na tekmo. Na tekmo, ki bo temu primerna – amaterska.

Takšno tekmovanje je zelo stimulativno, saj upošteva vašo telesno težo, kakršna koli pač je že, težo ketelbela ter število ponovitev. Ne glede na vse špekulacije, tehniko in taktiko bo zmagal tisti, ki bo sposoben stisniti vse od sebe. To pa je lastnost, ki gradi našo odličnost in dostojanstvo.

Mito šinkovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri