Solzivec in kaos pred finalom lige prvakov: "Očitno je šlo za popoln neuspeh," v opravičilo vodja pariške policije

Solzivec in kaos pred finalom lige prvakov: "Očitno je šlo za popoln neuspeh," v opravičilo vodja pariške policije (foto: profimedia) profimedia
9. 6. 2022

Pariška policija sedaj priznava napake pred finalom lige prvakov in se opravičuje navijačem. 

Vodja pariške policije Didier Lallement je priznal, da so bile varnostne operacije pred finalom lige prvakov neuspešne.. Obenem se je šef policije v francoski prestolnici opravičil navijačem za uporabo solzivca, ko so ti skušali vstopiti na stadion.

Nastali kaos izpred dveh tednov preiskuje komisija francoskega senata, Lallement pa jim je že povedal, da je šlo za velik neuspeh policije. 

"To je bil neuspeh, ker so ljudi potiskali in napadali. Prav tako gre za neuspeh, ker je bila podoba države spodkopana," je dodal šef pariške policije.

Sedaj obžaluje uporabo solzivca, ki so ga uporabili na navijačih, da bi jih odstranili s stadiona pred tekmo, vendar k opravičilu dodaja, da druge za zmanjšanje pritiska na vhodu možnosti niso imeli. 

profimedia
Kaj se je sploh zgodilo? (ozadje)

Finale lige prvakov, v katerem sta se pomerila Real Madrid in Liverpool (z rezultatom 1:0), se je začel pol ure kasneje, kot bi se moral. Organizatorji so se sprva sklicevali na varnostne razloge, nato pa rekli, da navijači prihajajo prepozno. 

Uradno pojasnilo Uefe pa se glasi tako: uraden razlog za zamudo je ta, da je na tisoče navijačev želelo vstopiti na stadion s ponarejenimi vstopnicami.

To je povzročilo zastoje pri vstopu na stadion, zato je Uefa prestavila začetek finala. Pariška policija pa je takoj po tekmi v prvi bilanci sporočila, da je zabeležila 105 aretacij in 238 poškodovanih.

Uefa se je sicer opravičila z javno izjavo in sprožila neodvisno preiskavo dogajanja. 

Vir: STA