Tek vam lahko spremeni življenje

Tek vam lahko spremeni življenje (foto: Profimedia) Profimedia
8. 6. 2022

Tako pravijo številne raziskave. V povprečju je pri tekačih tveganje za prezgodnjo smrt nižje za 25 do 40 odstotkov, en 60-minutni tek pa naj bi naše življenje podaljšal za sedem ur. Razmišljate, da bi začeli teči, pa ne najdete prave motivacije? Tu je 6 nasvetov, kako začeti.

Morda pa boste tek na koncu vzljubili (ali pa ga imeli vsaj malo raje) in mu ostali zvesti. Zdaj je namreč odličen čas, da začnete teči. Če pa že tečete ... No, morda vas z naslednjimi nasveti spomnimo na stvari, ki jih tekači radi pozabimo.

6 nasvetov, ki vas bodo motivirali za tek

1. Preprosto začnite

Tedne, mesece, leto … lahko zapravite za iskanje informacij o teku, načrtovanje treningov in iskanje najboljše opreme. Lahko pa preprosto zavežete vezalke in se odpravite ven.

Vendar pozabite na tempo in razdaljo. Namesto tega začrtajte časovni cilj. Dober začetek je lahko denimo 2-krat ali 3-krat na teden po 20 minut. Naslednji cilj je lahko 20 minut 4-krat na teden.

Nato pa lahko začnete razmišljati o podaljševanju in tempu.

2. Metoda tek-hoja

Odločitev je padla: »Danes začnem teči.« Odpravite se ven, seveda z najboljšimi nameni, a po treh minutah vas vse boli in občutek imate, da umirate.

Ne obupajte, temveč si dovolite napredovati počasi.

Začnite z metodo tek-hoja. 20 minut razdelite na nekaj minut teka, ki mu sledi nekaj minut hoje, nato spet tek, hoja … Zaključite s hojo, da se ohladite.

Lahko preizkusite tudi 10-tedenski tekaški trening za popolne začetnike:

Teden 1: 2 minuti teka/4 minute hoje

Teden 2: 3 minuti teka /3 minute hoje

Teden 3: 4 minuti teka /2 minuti hoje

Teden 4: 5 minut teka /3 minute hoje

Teden 5: 7 minut teka /3 minute hoje

Teden 6: 8 minut teka /2 minuti hoje

Teden 7: 9 minut teka /1 minuta hoje

Teden 8: 13 minut teka /2 minuti hoje

Teden 9: 14 minut teka /1 minuta hoje

Teden 10: tecite 30 minut

Vsak trening začnite z ogrevanjem (naredite lahko nekaj izpadnih korakov v hoji, počepov, dodate vajo skipping in 5 minut hoje) in zaključite s hojo.

3. Poskrbite za pravilno tehniko

Tekač ste. In tako tudi ravnajte s seboj. To pomeni, da si vedno vzamete dovolj časa za dinamično ogrevanje pred tekom in ohlajanje po njem.

Prav tako nekaj časa namenite pravilni tekaški drži. Pozorni bodite na naslednje točke: prsi, roke, jedro, kolena, pete.

Več o tem si preberite: Ali veste, kako pomembna je v resnici drža telesa pri teku? 

4. Raziščite nove kotičke

Zelo preprost način, kako ohraniti motivacijo – poiščite in raziščite nove tekaške steze. Enkrat na teden se podajte po čisto novi poti. Prav tako preizkušajte različne podlage, tudi tekalno stezo v fitnes centru.

Nekaj idej: Tekaške poti po Sloveniji 

5. Postopnost

Ko vam 20 do 30 minut teka ne bo predstavljalo posebnega izziva, je čas, da si postavite novega. In nič prej! Naslednji korak: podaljšate čas teka ali dodajte trening več. (Slediti mora en ali drugi korak, nikoli oba!)

Nasvet: čas ali razdaljo nikoli ne povečajte za več kot 10 odstotkov. Če v tem tednu tečete 20 minut, boste v naslednjem 22.

V začetni fazi pride zelo hitro do pretiravanja. Ali ko se počutite odlično in se vam zdi, da že lahko pretečete polmaraton. Ali pa, ko tečete v družbi prijatelja, ki je hitrejši. Preveč naenkrat lahko zaustavi vaš napredek, pride lahko tudi do poškodbe in izgubili boste motivacijo.    

Ne zadajte si preveč, z nikomer ne tekmujete. Preprosto uživajte v teku.

6. Ne izgubite poguma

Ko bi najraje odnehali, razmislite o naslednjih stvareh:

  • Zakaj ste se odločili, da bi poskusili s tekom.
  • Kaj pričakujete.

Užitek? Več energije? Bistre misli? Razgibano in fit telo?

Karkoli že je na vašem seznamu, osredotočite se na to. Nikar pa ne premlevajte o tem, kako slabo ste pravkar odtekli. Vsem se zgodi. Tudi profesionalnim tekačem. Slab dan namreč.

Kako si še lahko pomagate?

  • Vodite tekaški dnevnik. Tako boste videli, kako daleč ste prišli, kaj deluje in kaj ne. Vpisujte: čas, razdaljo, poseben trening (če ste ga vključili), hrano in pijačo pred, med in po teku, vreme in kako ste se počutili.
  • Poiščite tekaškega partnerja.
  • Med tekom poslušajte glasbo. Glasba motivira, pa tudi vodi tempo.
  • Če lahko, se nagradite. Kvalitetni tekaški copati so seveda nujni, v deževnih dneh pa vas bo morda motiviral kakšen drug živobarvni kos kvalitetne športne opreme.
Preverite še:
Kaj se zgodi, če dva tedna vsak dan polagate noge ob steno?