Spolno zlorabljene ameriške telovadke zahtevajo vrtoglavo odškodnino

Spolno zlorabljene ameriške telovadke zahtevajo vrtoglavo odškodnino (foto: profimedia) profimedia
9. 6. 2022

Približno 90 telovadk, med katerimi je tudi olimpijska zmagovalka v gimnastiki Simone Biles, zahteva ogromno odškodnino od zvezne policije FBI. Kakšen je razlog?

Nekdanji zdravnik reprezentance Združenih držav Amerike Larry Nassar je več let spolno zlorabljal okrog 90 telovadk. Leta 2017 je priznal krivdo in šel v zapor, kjer še danes prestaja kazen. Telovadke pa sedaj zahtevajo odškodnino od FBI. 

Državna prvakinja v gimnasitki od leta 2017 do 1019 Maggie Nichols pravi, da je čas, da FBI odgovarja za svoja dejanja. Skupaj z drugimi telovadkami zahteva milijardo dolarjev odškodnine.

Gre za to, da so agenti FBI že leta 2015 vedeli za obtožbe o spolnih zlorabah telovadk, vendar niso ukrepali, zato je zdravnik Nassar še več kot leto dni zlorabljal telovadke.

profimedia

Ameriška gimnastična zveza je agentom v Michiganu leta 2015 posredovala prijavo spolnega napada treh športnic, vendar pa se agentom ni zdelo vredno sprožiti preiskave ali vsaj obvestiti državne oblasti Michigana. 

Poleg Simone Biles in Maggie Nichols denar med drugimi zahtevata tudi dobitnici olimpijske zlate medalje Aly Raisman in McKayla Maroney.

Vladne agencije morajo po zveznem zakonu odgovoriti na odškodninske zahtevke v roku šestih mesecev. Če se to ne bo zgodilo oziroma FBI ne bo plačal, bo sledila tožba.

Vir: STA