Kanu in 'hydrospeed'

25. 8. 2007

Ko govorimo o kanuju, vedno najprej pomislimo na običajne kanuje, navadno za tri osebe, s katerimi lahko veslamo po jezerih ali morju. So pa tudi drugačni kanuji, ki so na prvi pogled laiku popolnoma enaki kot kajaki.

Kanu

To so tekmovalni kanuji, ki se jih na tekmovanjih uporablja na divjih in mirnih vodah. Bistveno se kanu od kajaka razlikuje predvsem v tem, da se uporablja enojno (enostransko) veslo. Pri tekmovalnem kanuju na divjih vodah se kleči na obeh kolenih, na mirnih vodah pa se kleči z eno nogo, druga pa je pokrčena.

Za kanu je torej značilno, da sedimo na klopci, tekmovalci pa klečijo na kolenih. Uporablja se enojno veslo, s katerim delamo zaveslaj izmenično na desni in levi strani. Seveda lahko naredimo tudi več zavesljajev na eni strani in potem veslo prenesemo na drugo stran. Pomembno je, da ohranjamo ravnotežje in smer vožnje. Osnovni rekreativni kanuji so običajno za tri osebe. Sedemo na klopco in že lahko začnemo veslati. Takšni kanuji so sorazmerno dobro stabilni, a vseeno niso primerni za divje reke, saj bi težko ohranjali smer vožnje pa tudi prevrnilo bi nas kaj kmalu.

Oprema za kanu

Za tekmovalni kanu je potrebna popolna oprema, ki vključuje: čoln, veslo, čelado, rešilni jopič, neoprensko obleko in obutev ter krovnico.

Za rekreativni kanu večsed pa potrebujemo:

  • čoln
  • veslo ali vesla (odvisno od tega, koliko nas bo veslalo in koliko osebam je čoln namenjen)
  • rešilni jopič (vedno del obvezne opreme vseh 'članov posadke')
  • obutev in oblačila, ki pa jih lahko nekoliko prilagodimo vremenskim pogojem in okolju, v katerem veslamo.

Kako veslamo?

Veslamo z enojnim veslom, izmenično na desni in levi strani. Pri tem pa lahko več zavesljajev naredimo tudi na eni strani, le smer in ravnotežje moramo ohranjati.

Če nas je v kanuju več, se moramo uskladiti pri veslanju. Če nas nosi v eno stran, naj tisti, ki vesla na drugi strani, zavesljaj ali dva počaka ali pa dela bolj plitve in kratke zavesljaje.

Zavesljaje lahko delamo ob čolnu ali stran od njega. Zaveslaj ob čolnu nas potiska predvsem naprej, zaveslaj stran od čolna pa vpliva tudi na obračanje smeri.

Hydrospeed

Hydrospeed ali 'rečni bob' je šport, ki tako kot mnogi drugi adrenalinski športi izvira z Nove Zelandije. Do zdaj ste v kajaku ali raftu opazovali reko le z njene površine, pri hydrospeedu pa ste dejansko v vodi.

Po reki se spuščate s posebno oblikovanim 'čolničkom', oblečeni ste v zaščitno neoprensko obleko in na glavi imate čelado, krmarite pa s posebnimi plavutkami. Na poti vas s kajakom spremlja vodnik, ki vam posreduje vse napotke o tehniki 'plavutkanja' in varnosti. Živahnejši je tok reke, razburljivejša je vožnja. Ta izjemno atraktiven izlet je ob strokovnem vodstvu primeren za vse starostne skupine.

Oprema, ki jo potrebujete:

  • kopalke,
  • brisača
  • in po želji kratka majica.