Nogometaši napovedujejo bojkot socialnih omrežij! “Rasizem in psihično mučenje!”

Nogometaši napovedujejo bojkot socialnih omrežij! “Rasizem in psihično mučenje!” (foto: profimedia) profimedia
30. 3. 2021

Nekdanji nogometni zvezdnik Thierry Henry je po umiku z družbenih omrežij pozval vse prizadete k ravnanju. "Ko je dovolj, je dovolj. Imel sem občutek, da je prišel čas, ko moram zavzeti jasno stališče," je v ponedeljek zvečer za BBC povedal 43-letni Francoz in dodal, da je treba vsem jasno sporočiti, da zmerljivke ne sodijo na splet.

"Ni v redu, če na teh omrežjih nekdo lahko žali in diskriminira. Potrebujemo dejanja," je še dejal nekdanji nogometaš in kasneje trener, ki je z umikom iz družbenih medijev želel opozoriti na neverjetne razsežnosti rasizma in žaljenja. "Ta psihična mučenja so preveč strupena, da bi jih kar tako ignorirali."

Kot pravi, se na družbenih omrežjih pojavlja vse več stvari, ki jih je pred leti slišal na ulici. "Veliko preveč enostavno si je urediti lažno identiteto in se z njo izogniti vsem posledicam. Omrežja niso več varna," na širši družbeni problem opozarja nekdanji nogometaš Arsenala in Barcelone.

profimedia

Pri svojem razmišljanju ni osamljen. V ponedeljek ga je podprl valižanski reprezentant Gareth Bale, ki pravi, da je v skupinski akciji pripravljen podpreti bojkot družbenih omrežij.

Podjetja, ki upravljajo omrežja, sicer posredujejo ob rasističnih zapisih. A številni nogometaši so mnenja, da storijo premalo proti rasizmu in da storilcem na preveč enostaven način omogočajo skrivanje za lažnimi profili.

Preberite še: Smučarska tekačica Eva Urevc je velika ljubiteljica živali