Tedenski izziv: S sklecami utrjujemo telo!

Tedenski izziv: S sklecami utrjujemo telo! (foto: profimedia) profimedia
23. 1. 2018

Vsak dan nekaj minut posvetite eni vaji, s katero delate na moči in utrjujete telo. Prve rezultate boste opazili že kmalu in upamo, da vas spodbudijo za nadaljevanje.

Sklec se običajno ne loti vsakdo, saj so nekateri prepričani, da ne zmorejo narediti niti ene. Če niste povsem prepričani, da ste dovolj pripravljeni na izziv, se najprej okrepite s temi napotki:

  • Poiščite stol ali drugo (visoko) podlago, na katero se boste lahko uprli. Postavite se v visoki plank in pričnite z delanjem sklec. Aktivirali boste enake mišice, kot če bi vajo izvajali na tleh, vendar z manjšim naporom.
  • Postavite se v položaj za visoki plank. Spustite se nizko k tlom (kot pri sklecah). Upognite kolena in jih položite na tla. Dvignite trup in nato še kolena. Naredite polovično skleco.
  • Tudi pri tretji vaji se postavite v položaj za visoki plank. Upognite levi komolec in se delno spustite na tla. Enako naredite z desnim komolcem. Z enakim postopkom se vrnite v visoki plank.

Izziv:

Vsak dan treningu dodajte serijo sklec. Izberite eno od možnosti in ponovitve stopnjujte glede na fizično pripravljenost.
  • Polovične sklece

Kolena položite na tla, hrbet naj bo vzravnan, roke pa iztegnjene.

Ko boste pripravljeni, se spustite k tlom in dvignite v prvotni položaj.

Med izvajanjem ne pozabite na enakomerno dihanje.

Prvi dan naredite 10 ponovitev, nato pa vsak dan dodajte vsaj eno. Če ne zmorete, začnite z manjšo številko.

sklece

  • Običajne sklece

Najlažje boste začeli, če se najprej postavite v položaj za visoki plank. Ramena, hrbet in noge naj bodo v ravni liniji.

Spustite se k tlom, zadržite nekaj trenutkov in se dvignite.

Začnite z 10 ponovitvami in vsak dan dodajte eno do dve dodatni skleci (oziroma prilagodite glede na svoje zmožnosti).

skleca

  • Sklece z dodatkom

Kot pri navadnih sklecah začnite v položaju za visoki plank.

Spustite se k tlom in globoko vdihnite.

Na izdih se dvignite v stranski plank in visoko iztegnite eno roko.

Vrnite se v položaj za visoki plank in ponovite.

5 ponovitev naredite na desni strani in 5 na levi. Po želji lahko strani tudi kombinirate. Vsak dan dodajte po eno ponovitev na vsaki strani.

sklece

Čutili boste, kako postajate močnejši in z vsakim dnem lažje naredite serijo sklec. To se bo poznalo tudi pri rednih treningih. Pomembno je, da poslušate svoje telo in vajo prilagodite glede na svoje sposobnosti.

Veselo na delo!

Preberite tudi: