Telovadba za otroke od 1. do 4. leta

18. 9. 2012

Igra je najboljši način za usvajanje novih oblik gibanj. Z njo se bodo otroci z nasmehom na obrazu in za vedno naučili še tako težkih nalog. Redno obiskovanje vadbe otrokom pomaga pri razvoju osnovnih motoričnih sposobnosti, zato je obisk vodenih otroških vadb zelo priporočljiv.

Otroci so naše največje bogastvo! So igrivi, iznajdljivi, radovedni, željni novega znanja in gibanja. Radi plezajo, se plazijo skozi luknje, tunele, pod klopmi in stoli. Vedno poiščejo nekaj novega, nekaj, česar še niso raziskali, pa čeprav so pod tem istim stolom plezali že včeraj, a ker je danes postavljen pod drugim kotom, je pred njimi nov izziv.

Vsak dan znova jih občudujemo, kako polni energije in življenja so! Kako željni so igre. In prav igra je tista, ki vsem polepša vsakdan. Otrokom in njihovim staršem.

Zagotovo se vam je že večkrat zgodilo, da je čas prehitro minil, ko ste se zaigrali z otrokom. So se tudi v vas takrat zbudili drugačni občutki? Tisti, na katere prevečkrat pozabimo.

Igra je najboljši način za usvajanje novih oblik gibanj

Z njo se bodo otroci z nasmehom na obrazu in za vedno naučili še tako težkih nalog. Kako preprosto je usvojiti sonožne poskoke, ko jih enkrat primerjamo s kengurujevimi skoki, ali se naenkrat enostavno plaziti po trebuhu, ko se primerjamo s kačo klopotačo.

Tudi hoja po prstih in petah postane zanimiva, ko se otroci s čarobno palico spremenijo v žirafe in pingvine. Kotaljenje postane zabavno, ko se zavijemo v palačinko, ki jo mama namaže s slastno čokolado.

Prav tako pa zanimiva postane hoja po kolebnici ali nizki gredi, ko nam na pomoč priskočijo krila od letala in preprečijo padec. Še veliko je stvari, s katerimi otrokom lahko pričaramo zabavno učenje.

Obisk vodenih otroških vadb je zagotovo priporočljiv

Otroci se v različnih dvoranah, predvsem v telovadnicah, spoznajo z rekviziti in orodji, ki jih doma večina od nas nima.

Letveniki, debele in tanke blazine, različne ravnotežne žoge, trampolini, grede in švedske skrinje so le nekatera orodja, ki jih otroci obožujejo in so njihova glavna pomagala pri učenju in usvajanju različnih gibalnih oblik.

Izkušeni vaditelji jim s postavljanjem različnih poligonov, sestavljenih iz zgoraj omenjenih orodij in pripomočkov, na uri pripravijo nove izzive ter naloge in otroci vsako uro usvojijo nekaj novega. Redno obiskovanje tovrstne vadbe otrokom pomaga pri razvoju osnovnih motoričnih sposobnosti.

Telovadbo otrok lahko začne obiskovati že pri dopolnjenem prvem letu starosti. Seveda je vadba prilagojena njihovi starosti in vedno poteka v spremstvu enega odraslega.

Ker najmlajši težko sledijo kopici navodil in je njihova pozornost vaditelju namenjena le kratek čas, imajo starši zelo pomembno vlogo – postanejo animatorji in motivatorji.

Otroci pri tej starosti dobro posnemajo gibanje. Zato vadba poteka brez dolgih navodil, otroci vaditelju sledijo in poskušajo ponoviti gibanje, ki jim ga pokaže, starši pa otrokom pomagajo pri izvedbi. Vaje so kratke, zato pa se vsaj mesec dni ponavljajo na vsaki uri, da otroci gibanje čim bolj usvojijo.

Prav tako mesec dni otroci usvajajo in premagujejo naloge na spretnostnih poligonih, kar jim omogoči, da si novo pridobljeno znanje vtisnejo v spomin. Ker ne morejo otroci različnih starosti vaditi skupaj, so starostne skupine razdeljene na vadbene skupine 1–2 leti, 2–3 oziroma 2–4 leta.

Ko otroci dopolnijo dve leti, vadba postane zahtevnejša

Uvodne igre potekajo že z različnimi navodili, naloge v igri se hitro spreminjajo in otroci že v uvodnem delu razvijejo cel kup sposobnosti. Velik poudarek je na preciznosti in koordinaciji. Ko so mišice in sklepi dobro ogreti, sledi sklop vaj za razvoj motorike, kjer otroci spoznajo vrsto živali in njihovo gibanje ali pa se naučijo ravnati z malimi žogami, zvitimi kolebnicami ali neubogljivimi obroči.

V glavnem delu so naloge na poligonih že zahtevnejše: hoja po višji gredi, skoki v globino, poskoki na trampolinu in osnovni elementi na parterju, kot je preval naprej ali pa 'sveča'. Zadevanje cilja z žogo, z nogo ali roko otroci naravnost obožujejo.

V telovadnici to lahko delajo po mili volji in prav nič se ne more razbiti ali zlomiti. In ker je to tako zabavno, jim to čim večkrat lahko omogočite tudi doma. Naj koš za smeti postane košarkarski koš, da pa mamine vaze in vse okoli ostane nepoškodovano, odvečni papir zmečkajte v žoge in naj otroci z njimi ciljajo koš.

Ker je vadba tako zanimiva, igriva in pestra, je treba na koncu vedno poskrbeti za umiritev otrok, pohvalo in nagrado. Vse to skupaj lahko povežemo s petjem prijetne pesmi, deljenjem štampiljk ali pa s sprostilno vajo otrok in staršev skupaj. In vse tako do četrtega leta.

Starši so na telovadbi prisotni do otrokovega četrtega leta. Njihova vloga ni le biti dober animator in motivator, zaradi njihove prisotnosti je zagotovljena tudi večja varnost otrok.

Telovadbo za otroke najdemo v vseh mestih. V prestolnici vam na več kot 20 lokacijah tovrstno vadbo ponuja tudi Športno društvo ABC šport. Društvo ponuja pester program za najmlajše, malo starejše in tudi najstarejše.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri