Vaje na deski sup - za čvrsto telo

Vaje na deski sup - za čvrsto telo (foto: Osebni arhiv | Barbara Tavčar – PBS center športne odličnosti) Osebni arhiv | Barbara Tavčar – PBS center športne odličnosti
17. 8. 2014

Malce drugačen trening, ki zagotavlja primerno intenzivnost, aktivacijo celotnega telesa, vpliv na vse karakteristike zdravstvenega fitnesa ter čas, ki ste ga v sožitju z naravo namenili izključno sebi.

Na hitro o supanju ali stoječem veslanju

Za ribiče v Polineziji je bilo stoječe veslanje zgolj praktična rešitev za plovbo, strastna deskarja na valovih Dave Kalama in Laird Hamilton pa sta na svojih srfih zaveslala iz preprostega razloga - dolgačasa in tako odkrila nov, zanimiv šport.

Danes je supanje eden najhitreje rastočih vodnih športov na svetu, ki se ga lahko loti prav vsak. Postaviš se na srfu podobno desko, v roke vzameš veslo, drsiš po vodni gladini, zraven pa opazuješ naravo, uživaš, meditiraš ...

Zakaj je supanje dobro?

Ker so takšni potepi po jezerih in rečnih rokavih zabavni in hkrati meditativni, ker je to aktivnost, ki krepi mišice celega telesa in ker je združljivo tudi z drugimi aktivnostmi.

Vaja na deski SUP, ki je primerna za vsakogar
Osebni arhiv | Barbara Tavčar – PBS center športne odličnosti

Uležite se na desko SUP, kolena so pokrčena in stopala na površini (položaj, kot ga prikazujem na zgornjem supu).

Naredite od 5 do 8 trebušnih vdihov in izdihov - z vdihom napihnite trebuh, z izdihom počasi vlecite popek proti hrbtenici. Vaš celoten organizem bo užival v učinkih dihalne vaje.

Z vajo, ki jo prikazuje body inštruktorica Klavdija (spodnji sup), boste aktivirali predvsem trebušni predel.

Še vedno ležite, hrbet je v celoti na podlagi, popek povlecite proti hrbtenici. Z vdihom počasi spuščajte iztegnjeni nogi proti tlom (samo do točke, da se hrbet ne odmakne od površine) ter istočasno roki spuščajte v nasprotni smeri.

Z izdihom se zaprite kot knjiga – pokrčena kolena povlecite proti sebi, glava se z vratnim delom hrbtenice dvigne od površine, roki se z veslom spustita proti spodnjemu delu telesa. Ponovite od 8- do 10-krat.

Ste bolj zadovoljni?

Barbara Tavčar, master body inštruktorica
PBS športni center odličnosti
www.bodytehnika.si

Preverite še: