Veselje do hitrosti

25. 11. 2004

Pripravljeni . . Zdaj! Po petsekundnem premoru se odprejo vratca in štirje smučarji se v vsej bojni opremi hkrati poženejo po vijugasti, kanalu podobni progi, na kateri ne manjka različnih naravnih ovir

Letošnja zima nam je že zgodaj, sredi oktobra, nagnala mraz v kosti, ki pa ni imel preostrih zob, kot se je izkazalo čez nekaj dni.

Tudi sneg po okoliških hribih je v razočaranje vseh, ki po poletnih aktivnostih že stežka pričakujemo veselje na belih področjih, v nekaj dneh izginil. Muhaste in konec poletja tudi skope padavine so bile razlog, da snežna odeja niti v visokogorju letos ni bila tako debela kot običajno. Vendar pa spet ne tako tanka, da naprave na nam najbližjem ledeniku Mölltaler Gletscher, kjer so nam priskočili na pomoč že pri izvedbi prejšnjih testov smuči, ne bi delovale.

Zadnji ponedeljek v oktobru se je ob našem prihodu sonce ravno prebujalo in začenjalo sijati na urejena smučišča koroškega ledenika. Krasen dan za test, smo se veselili, toda že po nekaj minutah razgledovanja in prvih zavojih je postalo jasno, da bo tudi naporen. Ledenik je pokazal svoj pravi obraz s sivkastim, zbitim, pomrznjenim snegom, ki je bil še najbolj podoben ledu in ga niso omehčali niti sončni žarki.

Pred smučmi in testno ekipo je bilo zares

zahtevno delo, saj se s tako ekstremnimi razmerami material in človek le redko srečata. Strokovno ekipo testa smuči revije Men’s Health, ki je preskušala smuči in skrbno beležila njihove odzive, lastnosti in posebnosti, je sestavljalo šest članov – demonstrator vrste B, trenerja in učitelji III – iz ljubljanskega Smučarskega kluba Snežinka.

Smuči

Smuči karving verjetno tudi za tiste, ki nimajo časa ali volje, da bi sledili vsem smučarskim novostim, niso več novost. Če se odločite za nakup novih, boste v trgovini hitro ugotovili, da so ravne le še tekaške smuči, za alpsko smu-čanje pa stisnjene v srednjem delu in razširjene na obeh koncih. Ker se zaradi velike ponudbe vedno zastavlja vprašanje, katere so najprimernejše, prosite za pomoč strokovnjaka v prodajalni, nekaj nasvetov pa smo nanizali tudi v našem lanskem testu smuči. Pri nakupu bodite predvsem realni pri oceni svojih sposobnosti in znanja smučanja. Pri slednjem ne pozabite, da zdaj govorimo o tehniki karving!

V zadnjih letih se je kategorijam smuči karving, ki so namenjene različnim uporabnikom, hitrostim in načinom smučanja – tekmovalni slalom ali veleslalom, uživaški, rekre­a­tiv­­- ni karving, smučanje po neurejenih pobočjih itd. – pridružila še ena: skierkros. Te smuči s poudarjenim stranskim lokom so izpeljane iz veleslalomskih, vendar pa imajo nekoliko manjši radij, da so okretne tudi v bolj zaprtih zavojih. Lahko rečemo, da so dober kompromis med hitrostjo veleslalomskih in okretnostjo slalomskih smuči.

Poleg tega so nekoliko manj agresivne od obeh izhodiščnih modelov. Namenjene so telesno dobro pripravljenim smučarjem, podkovanim v tehniki karving, ki uživajo v raznolikih hitrih zavojih, spremembah ritma in razgibanem terenu, na katerem ne primanjkuje skokov in drugih ovir. Seveda pa vsak proizvajalec v tej kategoriji ponuja več različic smuči. Tiste v spodnjem delu ponudbe so namenjene, podobno kot allround smuči, predvsem smučarjem, željnim užitkov. Zaradi naraščajočega zanimanja za disciplino, ki je tudi tekmovalna, smo se letos odločili, da te smuči izberemo za glavne igralke na našem testu.

Srečnih 13

Z naborom smuči smo bili zelo zadovoljni, saj smo si jih s pomočjo Toma, lastnika ski ser­vi­­sa Igor šport, zagotovili kar trinajst parov. Nesreč­na številka, bi skoraj pomislili, saj se vre­me v načrtovanem terminu ni in ni hotelo usta­­­­­liti, pa se je kaj kmalu izkazalo za prazno vraže­­­­­ver­je.

Še lani bi proizvajalce, ki so imeli v svoji po­nud­bi smuči skierkros, komajda našte­li na prste ene roke, letos pa kar trinajst! Med uveljavljenimi znamkami, ki jih že dolgo pozna­mo iz spremljanja televizijskih prenosov sve­tov­nega pokala v smučanju – Elan, Salomon, Atomic, Fischer, Rossignol, Völkl, in tistih, ki jih zadnja leta videvamo na naših smučiščih – K2, Head, Dynastar, Blizzard, Tecno Pro in Stöckli – se je pojavila še ena nova. Ste že kdaj slišali za Orion? Verjetno in s precej slabim prizvokom, vendar pa s smučanjem do sedaj ni imel kaj dosti skupnega. Smuči s tem imenom prihajajo iz Bolgarije in so od letos naprodaj tudi pri nas. Na ledenih pobočjih ledenika Mölltaler so pokazale, da se tudi znanje z Rodopov lahko kosa z zahtevnejšimi alpskimi smučišči.

Dolžina smuči na testu je bila med 164 in 175 centimetri, kakor so jo priporočili proizvajalci oziroma zastopniki za povprečno moško višino (180–185 cm). Ker smo se osredotočili na teles­no dobro pripravljenega rekreativnega smu­­­­-

ča­rja, in ne na tekmovalca, tudi nismo izbrali najzahtevnejših smuči iz kategorije skierkros (razen izjem, kjer okoliščine niso dopustile drugače). Tovrstnemu smučarju smo prilagodili tudi ocenjevalne zahteve. Š

est članov test­ne ekipe je ocenjevalo, kako se smuči odzivajo pri vstopu v zavoj in med njegovo izpeljavo, ali so medtem mirne in stabilne, in kako se odzi­va­jo na spremembe, ki jih narekuje smučar. Ugotavljali so, kako vodljive so smuči pri zame­njavi radija zavoja in pri spremembi ritma smu­čanja.

Smuka naravnost zaradi varnosti in tudi gneče na smučišču ni priporočljiva, poleg tega žabja preža z zmanjšanim vidnim poljem in nadzorom večini smučarjev ni v poseben uži­tek. Kljub temu pa nas je zaradi kategorije smu­či zanimalo tudi, kako stabilne so pri srednjih in velikih hitrostih. Vtisi o smučeh se niso močno razlikovali, kakšen par je prednjačil v eni lastnosti, drugi v dru­gi, večjih odstopanj med njimi ni bilo. Šele skupni seštevek ocen je po­­­­­­kazal, da so se v Begunjah z modelom Fusi­on Pro G zares potrudili, saj je skupaj s Crossmaxom 10 – “skierkros klasi­ko” – nekoliko prednjačil. Kako so se na ledenem smučišču od­rezale smuči vaše najljubše znamke in njihove tek­mice, si lahko podrobno ogledate v spodnjih tabelah.

Varnost

Če pogosto spremljate smučarska tekmovanja, gotovo niste prezrli, da glavo tekmovalcev varuje čelada. Po zakonu je obvezna za otroke do 12. leta, vendar pa ni odveč, če o njej po­mislite tudi sami. S fotografij ste gotovo opazili, da so imeli čelade na glavi tudi člani naše testne ekipe.

V ekstremnih razmerah na ledenem smučišču so svoje delo tako bolje in bolj sprošče­no opravili. In zavedajo se, da so tudi zgled vsem tečajnikom v svojih vrstah, ne glede na starost. Razlogov, da čelado uvrstite med obvezno smu­čarsko opremo, je kar nekaj, prvi pa je zagotovo varnost. Saj ste že slišali, da pametno glavo varuje čelada, kajne. To ne velja le za kolesarjenje, ampak tudi za smučišča, na katerih se zadnja leta kar tare smučarjev – z različnim znanjem in sposobnosti obvladovanja smuči in hitrosti.

S smučmi, ki imajo povsem nove lastnosti, je prišla tudi nova tehnika, ki smo se je morali v krat­kem času naučiti, zato, če ste vsaj malo samo­kritični, najbrž še ne morete trditi, da vam je že zlezla pod kožo. Mogoče ste razmiš­lja­li, da bi si za nekaj ur najeli učitelja ali se vpisali v tečaj, pa ste misel potem opustili z izgovorom, da je to le za otroke.

Toda nekaj novega znanja pod ostrim očesom strokovnjaka tudi starim mačkom na smučeh ne škodi. In tudi trditev, da karving smuči zavijajo kar sa­me, ne drži popolnoma, ali pač! ? Če jih ne nadzorujete, kaj hitro zavijejo same in po svoje . . pa smo pri padcih in spet pri varnosti in zaščiteni glavi. Morda nam ne verjamete na besedo in boste delež smučarjev z zaščitenimi glavami raje preve­rili sami, ko boste naslednjič na smučkah.

Toda preden se prvič poženete po belih strminah, nika­kor ne pozabite obnoviti FIS-pravil pravilnega in varnega vedenja na smučišču. Izpisana boste naš­li na tabli ob prihodu na smučišče ali v svetovnem spletu, ko boste pred odhodom iskali informacije o višini snežne odeje in vremenski napovedi.

Matevž Korošec, Mojca Jamnik