Vprašali smo trenerja: Kaj je najbolj pomembno pri nakupu športne obutve?

Vprašali smo trenerja: Kaj je najbolj pomembno pri nakupu športne obutve? (foto: profimedia) profimedia
24. 7. 2018

Čevlji so  obvezna oprema pri skoraj vseh vrstah vadbe, vseeno pa jim pogosto posvečamo premalo pozornosti. Zato smo o nakupu in uporabi povprašali kar diplomiranega kineziologa in tekaškega trenerja pri AADS.

Kdaj ste nazadnje zamenjali športne copate? Ali kaj bi vprašali prodajalca, ko kupujete nove? Če ne veste točnega odgovora na nobeno vprašanje ali pa bi radi vedeli več o tem kosu obvezne opreme, preverite nasvet kineziologa in tekaškega trenerja Gregorja.

Pri nakupu športnih čevljev morate biti pozorni tako na čevelj kot na občutek, ki ga imate, ko zavežete vezalke. Pri tem vam bodo v specializiranih trgovinah pomagali prodajalci, tu pa je seznam stvari, ki jih morate po Gregorjevem mnenju obvezno upoštevati:

  • velikost (dolžina in širina, stopalni lok stopala)

  • vrsta vadbe ali način teka (nevtralen/supinacija/pronacija, preko pete) -  na podlagi tega izbiramo model copata

  • blaženje in trdota podplata, prečna in vzdolžna togost – stabilnost (torej telesna teža in podlaga po kateri bomo tekli oziroma se rekreirali)

  • padec podplata (peta – prsti)

  • predhodne poškodbe

  • pri resnejših tekačih tudi glede na namen oziroma različne hitrosti teka ter razdalje (tekmovalni copati, copati za trening…)

Pomembno pa je tudi, kako preizkusiti športne čevlje, kar ima ključno vlogo pri tem, za katere se boste na koncu odločili. V obutvi se morate počutiti dobro in udobno, a ne ohlapno. “Pri nakupu športnih copat morate vedno obuti, zavezati in preizkusiti (hoja po trgovini, tek na tekaški napravi) tako levi kot desni čevelj. Obute imejte vsaj 10 minut v športnih nogavicah (ki jih prinesete s seboj). Preizkusite več različnih modelov”, svetuje kineziolog.

In še nasvet za tekače …

Pa tudi ostale športnike, ki pogosto trenirate: Kako pogosto naj bi menjali tekaške čevlje, če tečemo dvakrat ali trikrat tedensko?

Takšen je izračun tekaškega trenerja (tek.si): “Čevlji zdržijo približno od 600 do 800 km (odvisno od modela in teže tekača ter podlage po kateri teče). Če v enem treningu v povprečju naredimo 10 km, to pomeni, da potrebujemo novo obutev na približno pol leta.” Vsem tekačem sicer svetuje uporabo dveh parov različnih copat, saj se s tem izognejo pomanjkljivostim, ki jih ima en model, hkrati pa zmanjšajo možnosti za nastanek poškodb.

Trik, s katerim so športni čevlji vedno nevtralnega vonja

V čevlje dajte eno ali dve nerabljeni čajni vrečki in ju pustite notri čez noč. Izničili bosta neprijeten vonj in ga nadomestili z vonjem po zeliščih ali sadju, odvisno od okusa čaja.