Za navdih: 9-letni Tobias s cerebralno paralizo zaključil svoj dobrodelni maraton!

Za navdih: 9-letni Tobias s cerebralno paralizo zaključil svoj dobrodelni maraton! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 6. 2020

Kjer je volja, je tudi pot. V tem primeru bo to zelo držalo. Poglejte si zgodbo 9-letnega Tobiasa, ki je dosegel zares ogromen cilj in je pravi navdih.

9-letni Tobias Weller, ki se ga je prijel vzdevek kapitan Tobias, je namreč za otroško bolnišnico zbral več kot 51.000 eurov (46.000 funtov).

In to tako, da je s pomočjo posebne hodulje v 70 dneh prehodil 42 kilometrov (26,2 milje)!
Profimedia

Zanj je navijala in ga spodbujala cela ulica. »Všeč mi je, ko moji sosedje ploskajo in navijajo zame in tako dober občutek je, ko vsak dan postajam močnejši,« je povedal Tobias.

Tudi Tobiasova mama je zelo ponosna: »Tako zelo sem zadovoljna, da je zaključil svoj maraton. Res mu je šlo dobro. Ves čas se je močno trudil. In dosegel ogromen cilj.«

Profimedia

»Ponosna sem na svojega malega fanta. Preprosto sijajen je.«

Tobiasu so v videu zaželeli srečo tudi olimpijska prvakinja v sedmeroboju Jessica Ennis-Hill, profesionalna nogometašica Esme Morgan in voditelj BBC oddaje Dan Walker.

Njegov naslednji cilj: 50 kilometrov.

Celebralna paraliza

Osnovna značilnost možganske ali cerebralne paralize je nezmožnost v celoti kontrolirati motorično funkcioniranje, predvsem sta oteženi kontrola mišic in koordinacija gibov. Zakaj možganska? Ker gre za vzrok, ki leži v možganih, ne v mišicah, kakor so sprva domnevali.

Možganska ali celebralna paraliza ni bolezen – izraz označuje široko skupino nepopravljivih okvar možganov, ki navadno nastanejo kot posledica delovanja škodljivih dejavnikov med nosečnostjo, med porodom ali v času do 3 leta starosti otroka.

Čeprav se okvara ne spreminja, je klinična slika otroka z možgansko paralizo dinamična.

Kako se bo cerebralna paraliza izrazila, je določeno z obsegom okvare in predelom okvarjenih možganov, v določeni meri pa na to vpliva tudi zdravljenje in sam razvoj otroka.

V odvisnosti od vseh naštetih dejavnikov se lahko motnja izrazi kot komaj opazna nepravilnost ali pa se stopnjuje do hude invalidnosti.

Glede na simptome in znake razvrstimo cerebralno paralizo na 4 klinično različne tipe:

  • spastični tip: pojavlja se pri 60–65 % bolnikov z možgansko paralizo; okvarjen je motorični del možganske skorje in piramidni sistem;
  • atetotični tip: pojavlja se pri 20 % bolnikov z možgansko paralizo; okvarjeni so bazalni gangliji in ekstrapiramidni sistem;
  • ataktični tip: pojavlja se pri 5% bolnikov z možgansko paralizo; okvarjeni so mali možgani in možgansko deblo;
  • mešani tip: pojavlja se pri 10 % bolnikov z možgansko paralizo; prevladujejo tremor, rigidnost in odsotnost mišičnega tonusa.

Vir: www.soncek.org