Za vsak tip posebna vadba

1. 5. 2010

Preberite, kakšen tip ste, in se na podlagi tega odločite, kakšna vadba vam ustreza. Izgovori, kot znameniti Churchillov "No sports! " (Nič športa), zdaj ko postaja vreme vse bolj optimistično, ne veljajo več.

Ravno gibanje je namreč tisto, zaradi česar ostanemo zmogljivi, vitki in zdravi do visoke starosti. Športni zdravniki priporočajo, da vsak teden z vzdržljivostno vadbo porabimo 1. 500 kilokalorij (kcal). To ohranja mladost, krepi srce in imunski sistem, znižuje krvni pritisk in pospeši delovanje možganskih celic. Odlično, ampak vi žal ne veste, kateri šport je pravšnji za vas? Lahko vam pomagamo.

Zmogljivi tip

Vaša disciplina je vredna občudovanja, in to ne le v službi, tudi pri večurnih treningih pozimi v fitnesu ste dosledno krepili svoje telo.

Idealna vrsta športa: Vam je najbolj všeč, ko se dodobra spotite. To pomeni, da uživate v jutranjem teku, plavanju na tisoč metrov zvečer in kolesarskih turah ob koncu tedna.

Aktivni namig: Pazite na to, da ne boste ob vsem trudu pozabili na zabavo. Morda pa bi za spremembo uživali v odbojkarski partiji s prijatelji?

Zabavni tip

Na življenje gledate z lahkotne plati in vsak posamezni dan bi radi doživeli kot pustolovščino. Težava pri tem je, da niste dosledni. Niti pri športu, ki pa ga moramo izvajati redno, da je učinkovit.

Idealna vrsta športa: Všeč so vam vse športne discipline, ki so trenutno modne. Ampak namesto da se občasno izdajate pri plezanju v dvorani, jezdenju valov ali potapljanju, preizkusite npr. nordijsko hojo, ki je prav tako modna in obenem krepi telo.

Aktivni namig: Zabavni tipi se hitro preveč naprezajo, zato si raje zastavite manjše cilje.

Dobrodejni tip

Šport, pri katerem bi se preveč potili, ni za vas. Konec koncev so družina in služba tako utrudljivi, da tisto malega prostega časa raje izkoristite za počitek, telo pa se lahko dodobra spoti v savni.

Idealna vrsta športa: Ker se na široko izogibate fitnes centrov, so za vas idealne gibalne tehnike z daljnega vzhoda, kot npr. joga ali tai či, ki jih lahko izvajate tudi udobno doma. Ampak tudi vas bi sedaj moralo vleči na prosto. Če bi dvakrat na teden kolesarili, plavali ali se šli nordijsko hojo, bi okrepili krožni tok. Morda pa bi vam bila všeč vodna gimnastika? Zaradi vodnega upora krepite svojo moč in kondicijo, ne da bi se pri tem preveč naprezali.

Aktivni namig: Dobrodejni tipi so posebej energični ob zgodnjih večernih urah. To bi lahko izkoristili za telovadbo.

Učinkoviti tip

Šport kot sprostitev ali kot protiutež stresni službi ali celo zgolj iz zabave? Ne, to za vas ne pride v poštev. Vi kot 'gospodična 100. 000 voltov' vedno daste od sebe 200 odstotkov. Šele ko se dodobra spotite in ste povsem izmučeni, se dobro počutite.

Idealna vrsta športa: Pozimi ste šli radi k spiningu (hitro kolesarjenje ob glasni glasbi). Zdaj se pričenja sezona telovadbe na prostem in s tem se prebudi vaša potreba po teku. Morda bi preizkusili maratonski tek ali triatlon? Ali pa kombinacijo teka in tai boa (mešanica tekvandoja, plesa in boksa). Ta vrsta športa je zelo učinkovita, ker hkrati trenirate mišice, kondicijo in občutek za ravnotežje.

Aktivni namig: Redno si privoščite odmor, da si vaše telo odpočije. Če telo neprestano obremenjujete, lahko omaga.

V dobri kondiciji (skoraj) zastonj

Šport ni vedno drag, če pa že morate kaj plačati, je to dobra investicija v vaše zdravje. Hitra hoja, tek in pohodništvo so tako rekoč zastonj, svež zrak pa je pri tem že vštet v ceno. Pomembno je le, da imate dobre čevlje, ki pa zdržijo nekaj let. Verjetno imate doma tudi kakšno kolo, zato se le zavihtite nanj. Z družino ali s prijateljico pa je kolesarjenje še posebej zabavno.

Značke: šport tipi

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri