Znana plezalka brutalno iskreno o motnjah hranjenja: "Verjela sem, da moram stradati, če želim biti odlična"

Znana plezalka brutalno iskreno o motnjah hranjenja: "Verjela sem, da moram stradati, če želim biti odlična" (foto: Profimedia) Profimedia
10. 11. 2022

Da, tudi med profesionalnimi športniki prihaja do motenj hranjenja.

Morda menite, da profesionalni športniki vedno dobro skrbijo za svoje telo, a temu ni tako. Tudi oni se borijo z zdravim življenjskim slogom in včasih podležejo pričakovanjem ter pritisku družbe.

Ravno o tem je spregovorila Melina Costanza, znana ameriška plezalka, ki zagotavlja, da so v plezalni skupnosti duševno zdravje ter motnje hranjenja še vedno pogosto spregledani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melina Costanza (@melinacostanza)

"Ko sem lani ponovno pričela tekmovati, sem mislila, da svoje cilje lahko dosežem samo z žrtvovanajem," v svojem brutalno iskrenem zapisu na Instagramu pojasnjuje Melina.

"To se je kazalo kot pretirano treniranje in motnja hranjenja, ki sem jo zanikala in opravičevala tako svojim bližnjim, kakor tudi sama sebi. Navsezadnje sta moja preobremenjenost in podhranjenost obrodila rezultate in zlahka je prezreti pečino, proti kateri tečeš, ko se počutiš nepremagljivega."

A športnica je kmalu opazila tudi slabe učinke svojega življenjskega sloga. "Primankovanje energije ni vplivalo le na mojo uspešnost, temveč tudi na vse ostalo; od težav s spanjem, do težav s koncentracijo.

"Dovolila sem si verjeti, da moram stradati, če želim biti odlična in ignorirala sem vse opozorilne znake. Bolečina in lakota, ki sem ju čutila, sta mi bili v čast.

Posledice so se začele kazati med tekmovanjem za svetovni pokal, ko sem utrpela zlom stopala, do katerega je najverjetneje prišlo zaradi zmanjšane kostne gostote. Naslednji teden bom morala na operacijo. Že mesece sem poskušala prebroditi to poškodbo, a čas je, da prvič postavim svoje zdravje in okrevanje na prvo mesto."

Iz tega naslova se Melina trenutno umika od tekmovanj, saj se želi v celoti posvetiti okrevanju.

"Odločitev ni lahka. Prav tako ni bilo lahko spregovoriti o boju, s katerim se soočam, vendar verjamem, da sta odprtost in ranljivost najboljša načina za začetek pogovora o motnjah hranjenja v športu.

Življenje profesionalnega športnika je težko in nedvomno zahteva žrtvovanje; vendar nismo stroji in učim se, da sta ravnotežje in sočutje do sebe nujna za dolgotrajne rezultate na katerem koli tekmovalnem področju. Duševno zdravje in motnje hranjenja so v plezalni skupnosti še vedno pometene pod preprogo.

Še vedno obožujem plezanje in vedno bom, a dolgujem sebi in vsem, ki so se spopadali s čim podobnim, da to storim na pravi način. Kmalu se vrnem," še zagotavlja Melina.