20-letnik umrl po tem, ko je zaužil nekaj dni stare testenine. Naredil je TO napako!

20-letnik umrl po tem, ko je zaužil nekaj dni stare testenine. Naredil je TO napako! (foto: Profimedia) Profimedia
9. 11. 2022

V Bruslju je umrl 20-letni študent po tem, ko je pojedel nekaj dni stare testenine.

Po poročanju portala her.ie si je 20-letnik pripravil testenine in jih pustil na sobni temperaturi. Pet dni po pripravi testenin jih je zaužil, obroku pa je sledilo slabo počutje.

Študent je po zaužitju testenin bruhal in imel prebavne motnje. Sklepal je, da so mu naškodile ravno testenine, a temu vseeno ni posvečal pretirane pozornosti. Poskrbel je, da je popil dovolj vode in se odpravil spati. Mladeniča so starši naslednje jutro našli mrtvega.

Obdukcija je pokazala, da je umrl v spanju, zaradi bakterije imenovane bacillus cereus. Smrti, povezane s to bakterijo so sicer redke. V tem primeru so bakterije proizvedle toksine, ki so privedli do odpovedi jeter.

Kako pravilno hraniti testenine?

Do hude zastrupitve s hrano je prišlo zato, ker mladenič ni pravilno hranil kuhanih testenin. Strokovnjaki opozarjajo, da je hrano po kuhanju treba pustiti, da se ohladi, nato pa jo obvezno pokrito hraniti v hladilniku.

Obenem svetujejo, da hrano zaužijete v roku dveh, največ treh dni, odsvetujejo pa večkratno pogrevanje - vnaprej pripravljen obrok pogrejte le enkrat.

V kolikor po zaužitju opazite slabo počutje, bruhanje ali druge težave, se nemudoma posvetite z zdravnikom, ki vam bo ustrezno svetoval in pomagal.