Če ste zanemarili vadbo v decembru, ohranite vsaj hojo - takšne posledice vam prinaša! + NAGRADNA IGRA za pohodnike: knjižica Moj planinski dnevnik

Če ste zanemarili vadbo v decembru, ohranite vsaj hojo - takšne posledice vam prinaša! + NAGRADNA IGRA za pohodnike: knjižica Moj planinski dnevnik (foto: profimedia) profimedia
22. 12. 2022

So vas decembra prehiteli opravki, služba in nakupovanje daril, zato ste izpustili vadbo? Nič še ni izgubljenega, ohranite vsaj kratke sprehode, s katerimi lahko prav tako poskrbite za zdravo telo. 

Kaj, ko bi že letos začeli z rednim gibanjem in v januarju le nadaljevali? Za vas smo pripravili motivacijo z nagradno igro! 

  • Ne spreglejte NAGRADNE IGRE, ki vas čaka na koncu članka. 

Poglejmo, kaj vse se zgodi v telesu, če hodite čisto vsak dan: 

Spremembe v možganih 

Kot veste, redno gibanje vpliva na manjše tveganje za nekatere bolezni, tudi za tiste, ki so povezane z možgani: demenca in Alzheimerjeva bolezen. Hoja bo dobro vplivala tudi na splošne kognitivne fukncije, zmanjšala mentalni stres in vzdrževala višjo raven hormona endorfina (ki skrbi za dobro počutje). 

Bolj svež pogled

Verjetno na hitro ne vidite povezave med očmi in nogami, vendar hoja sprosti tudi vid, saj sprosti pritistk v očesu. To zagotovo potrebujete, ker oči vsak dan izpostavljate ekranom. 

Za srce

Z redno hojo skrbite za uravnan pritisk in holesterol ter boljšo prekrvavitev telesa. Povišan pritisk in holesterol lahko vodita v srčne bolezni - s hojo si zmanjšate možnosti, da bi oboleli za njimi. 

Večji volumen pljuč

Hoja je aerobna aktivnost, ki poveča raven kisika v krvnem obtoku in pomaga okrepiti pljuča ter izločiti toksine in odpadne snovi iz telesa. Zaradi lažjega in globljega dihanja lahko omilite ali odpravite simptome nekaterih pljučnih bolezni. 

Boljša prebava

Vas muči napihnjenost in slabost od vseh sladic, ki ste si jih privoščili v decembru? Ali pa od večerij in kosil z bližnjimi? Pojdite vsaj na krajši sprehod in spodbudite črevesje. Če imate čas, naj hoja traja 30 minut, olajšanje in boljše počutje pa bi se moralo pojaviti že prej. 

Izoblikovane mišice

To vas čaka, če boste hojo prakticirali vsak dan in dodali intenzivnejše odseke ali hojo v hrib. Potem lahko pričakujete, da bodo čez nekaj časa lepo vidne vaše mišice, tudi oblačila vam bodo bolj prav. 

Mirnejši um

Sprehod v ednini ali s prijatelji in družino bo popravil vaše razpoloženje, razbremenil misli in odgnal stres. Veliko lažje se boste spopadali z izzivi in lotili vsega, kar vas še čaka. Če bi prevetritev misli potrebovali že zjutraj, se odpravite na kratek sprehod. 

NAGRADNA IGRA!

Želimo, da hoja postane del vašega dneva in da bi se navdušili tudi nad pohodništvom. Nobena slika ne more prikazati veličastnega razgleda, ki vas čaka na vrhu hriba!

Kliknite na dnevnik in ga prelistajte. 👇

 
 
Zato bomo kar 3 srečneže ali srečnice obdarili s knjižico Moj planinski dnevnik! 

Vanj lahko zabeležite svoje pohodniške vtise in zbirate štemplje. Primeren je tudi za otroke, saj so strani namenjene barvanju in risanju. Za sodelovanje vpišite svoj elektronski naslov v spodnji obrazec: