Tako lahko nekomu polepšate dan: 20 dobrih dejanj, ki prinašajo veselje in vračajo zaupanje v trenutku

Tako lahko nekomu polepšate dan: 20 dobrih dejanj, ki prinašajo veselje in vračajo zaupanje v trenutku (foto: Profimedia) Profimedia
22. 12. 2021

Pozitivna in dobra dejanja, pa naj so še tako majhna, imajo velik vpliv. Večji, kot si morda mislite.

Pri iskanju najprijaznejšega kraja v Ameriki so pri Reader's Digest zbrali dobra dejanja, ki so jim bili bralci priča v svoji skupnosti. V nadaljevanju jih nekaj predstavljamo in dodajamo tudi nekaj svojih.

Naj vas navdihnejo – nekomu polepšajte dan.

Poleg tega študije kažejo, da prijaznost dejansko osrečuje: prijazna dejanja vplivajo na povišanje ravni serotonina in dopamina ter na sproščanje endorfinov – ki skrbijo za dobro počutje. Če torej delate dobro, se počutite dobro.

Če želite letos nekomu podariti zares posebno darilo, pa si prenesite še KUPONČKE, ki jih najdete na TEJ povezavi.
Zdaj preverimo še 20 dobrih dejanj, ki prinašajo veselje in vračajo zaupanje v trenutku:

1. Neznancu kupite kavo

Če se vam ravno ne mudi, kupite oz. ponudite plačilo kave osebi, ki stoji za vami. Ta preprosta gesta bo morda tudi to osebo spodbudila k podobnim dobrim dejanjem. Številne zgodbe pa kažejo, da lahko tako preprosto prijazno dejanje osebi polepša celo leto, ne samo en dan.

2. Napišite pismo

Če imate pri sebi list papirja in pisalo ali samolepilne lističe in če se počutite navdihnjeno, napišite spodbudno sporočilo in ga pustite na javnem mestu – na oglasni deski v trgovini, zataknite ga za brisalce avtomobila … Nikoli ne veste, kdo prav ta trenutek potrebuje nekaj navdihujočih besed. Lepa beseda je včasih najmočnejše dobro dejanje, ki ga lahko storite.

3. Ponudite pomoč svoji ostareli sosedi/sosedu

Če opazite, da se starejša oseba trudi s polno nakupovalno vrečko, če s težavo odpira smetnjak, da bi odvrgla vrečko smeti … ji ponudite pomoč. Verjetno bo zelo hvaležna in to je tisto majhno dejanje, ki ga lahko stori vsak.

4. Presenetite sodelavce

Ko se boste na poti v službo ustavili v najbližji pekarni, vzemite nekaj prigrizkov več in z njimi presenetite sodelavce. Ali še bolje – pripravite jih sami. To bo takoj izboljšalo razpoloženje vseh. Če lahko, si vzemite nekaj minut za klepet, medtem ko se skupaj sladkate.

5. Pomagajte prijateljici/prijatelju prakticirati prijaznost do sebe

V torbico ji skrivaj dajte kuverto z vrečko čaja in sporočilo, v katerem jo vabite, da si privošči nekaj sproščujočih minut samo zase. Majhno pozornost lahko prijatelju/prijateljici tudi pošljete. Knjigo, ki jo je pred kratkim omenil/a denimo in paketek vroče čokolade.

6. Polepšajte dan otroku

Poznate projekt Božiček za en dan? Gre za neprofiten projekt, ki je v celoti izpeljan s strani prostovoljcev in s pomočjo katerega se na obrazih številnih otrok na prazničen dan rišejo veliki nasmehi. Če lahko, bodite Božiček skozi celo leto in poiščite organizacije, ki se malim nadobudnežem trudijo polepšati dni.

7. Staršu namenite kompliment

Povejte staršu, kateremukoli, da opravlja čudovito delo. Tega verjetno ne slišijo pogosto. Še posebej storite to v trenutku, ko se njihov otrok joče ali trmoglavi. Včasih ni nič bolj stresnega kot to, da ima otrok na javnem mestu svoj izpad.

8. Ponudite fotografiranje

Če vidite neznanca, ki fotografira svojo družino, predlagajte, da jih boste fotografirali vse skupaj in jim tako pomagajte zabeležiti dragocen spomin.  

9. Novemu sosedu pustite sporočilo

Če opazite, da se je nekdo na novo vselil v stavbo, morda v vaše nadstropje, ali v hišo poleg vaše, jim pustite preprosto in prijazno sporočilo – dobrodošlico. Lahko jim tudi pomagate s seznamom pomembnejših številk – denimo skrbnika, vodovodarja … To vedno pride prav.

10. Nekomu polepšajte deževen dan

V avtomobilu imejte dežnik več. Preprost, poceni, majhen, zložljiv. In ko boste ob naslednjem nepričakovanem nalivu videli osebo, ki beži pred dežnimi kapljami, ji ga ponudite. Nikoli ne veste, morda pa ta oseba hiti na razgovor za novo službo in boste tako preprečili, da pride tja premočena do kože.

11. Pomagajte očistiti avto …

In parkirno mesto ali zasneženo pot. Ko boste naslednjič čistili zasnežen avto in parkirno mesto, naredite nekaj dodatnih potegov z lopato in očistite še okoli avtomobila poleg vašega. Ali ponudite pomoč osebi, ki v bližini prav tako čisti avto. Tako bo opravljeno veliko hitreje, nekomu boste zagotovo polepšali dan, še posebej v jutranjih urah, ko se mudi, s tem pa poskrbite tudi za varnejše ceste.

12. Vprašajte za ime

Vzemite trenutek in povprašajte za imena oseb, ki vam redno pomagajo oziroma s katerimi se redno srečujete. Morda je to varnostnica, vratar, poštar, blagajničarka v vaši trgovini … In jih naslednjič pozdravite z imenom. To, na videz nepomembno dejanje v resnici kaže, da jih cenite.

13. Nekoga nasmejte

Če veste, da gre oseba skozi težke čase, je imela slab dan … Pošljite ji sporočilo, le nekaj besed, morda šalo ali zabaven video in ji privabite nasmešek. Čeprav le majhen. Predlagate ji lahko tudi zabavno oddajo ali film, ki jo bo zagotovo razvedrila.

14. Dostavljavcu polepšajte dan

Če pričakujete paket, lahko dostavljavcu oziroma poštarju polepšate dan. On ga bo vam s paketom, ki ga verjetno že nestrpno čakate, vi pa ga lahko njemu z majhnim dejanjem kot je nekaj sladkega ali kava za na pot. Nikoli ne veste, kakšen dan je za njimi in koliko neprijaznih besed so mu/ji že namenile nekatere stranke. Z nekaterimi dostavljavci se srečujemo večkrat, te lahko tudi vprašate, kaj imajo najraje.

15. Pokličite osebo, ki vam pomeni največ

Morda se vam zdi samoumevno – vi veste, da ves čas mislite na njih. Oseba na drugi strani pa ne more brati vaših misli. Toda leta hitro minevajo, ohranjajte stike z osebami, ki vam pomenijo največ. Vzemite telefon in večkrat preverite, kako so. Če ne morete poklicati, lahko pošljete tudi preprosto sporočilo. Ta trenutek. Pošljite preprost: »Kako si danes?«

16. Podarite vse, kar je odveč

Če se je v vaši hiši nabralo ogromno stvari, ki jih ne uporabljate več, a so še vedno v dobrem stanju, jih podarite.

17. Posadite drevo (ali 100 dreves)

Zahvalite se Zemlji tako, da posadite drevo. Ali tako, da podprete organizacijo, ki se trudi za to. Če bi si vsakdo vzel čas za to, samo enkrat, pomislite na vse zelenje, ki bi pokrivalo svet. Da ne omenjamo količine ogljika, ki ga lahko rastline odstranijo iz ozračja. Vključite tudi svoje otroke.

18. Zahvalite se uslužbencu

Če si kdo zasluži našo hvaležnost, so to ljudje, ki skrbijo, da tudi v teh časih naša vsakdanja življenja tečejo in da vse funkcionira kot mora – trgovci, prevozniki, dostavljavci, učitelji … Ne pozabite se jim zahvaliti.

19. Nekomu dajte darilce – kar tako

Darilo za rojstni dan, obdarovanje za praznike … Vse to je lepo, a pričakovano. Presenetite vam drago osebo kar tako. S preprostim darilcem – seveda ni nujno, da je drago – in tej osebi tako pokažite, da mislite nanjo in da vam je mar. Praznik si lahko tudi izmislite – Dan najboljše sestre/brata na svetu!

20. Bodite pozitivni na družbenih omrežjih

Dovolj je že negativnih besed in zlobnih komentarjev na družbenih omrežjih – priča smo jim vsak dan, še toliko bolj v teh težkih časih. Bodite drugačniširite veselje in pozitivnost.

Spodbujajte ljudi, da stopijo skupaj. To ne pomeni, da preprosto pozabite na svoje mnenje, vprašanja in skrbi. Ali da jih ne smete izraziti. To pomeni, da ste odgovorni.

Katero dobro dejanje pa bi vi dodali?

Preverite še: