Je razstrupljanje telesa po praznikih sploh smiselno? (Pojasnjuje strokovnjakinja)

2. 1. 2023
Deli
Je razstrupljanje telesa po praznikih sploh smiselno? (Pojasnjuje strokovnjakinja) (foto: Profimedia)
Profimedia

Prazniki se približujejo koncu, ob tem pa si morda želite privoščiti "detoks" telesa. Strokovnjakinja nam je razkrila, ali je razstrupljanje sploh smiselno ter kako najboljše poskrbeti zase po praznikih.

V novi epizodi Aktivni podkasta smo se pogovarjali z Lauro Škvorc, osebno trenerko in nutricionistko, ki trenutno tudi zaključuje študij dietetike. Z nami se je pogovarjala o motnjah hranjenja, prehranskih dodatkih, dietah ter še veliko drugega.

Med drugim pa smo jo povprašali tudi po njenem mnenju o raznih "razstrupljanjih" telesa, ki so še posebej aktualni v času po praznikih.

"Zakisano" telo: mit ali resnica?

Pogosto slišimo, da nezdrava živila in praznične dobrote "zakisajo" naše telo. A Laura poudarja, da zakisanost praktično ne obstaja.

"Naše telo po praznikih ni zakisano, ker ne more biti. V telesu imamo točno določen pH krvi, ki znaša med 7,35 in 7,45. Ta pH ne more odstopati; če zelo pade ali naraste, umremo," pojasnjuje Laura.

So pripravki za razstrupljanje smiselni?

"V telesu nas predvsem jetra čistijo in nam razstrupljajo telo. To, da smo zakisani in da potrebujemo razne čaje in podobne pripravke, je samo mit oziroma korist podjetij, ki to prodajajo. Iz tega vidika bi jaz rekla, da se tega ne posluževati."

Zdrav začetek leta

"Seveda se lahko januarja lotimo nekega zdravega načina življenja, a je ob tem vseeno pomembno, da nismo prestrogi do sebe. Dobro je, da gremo korak po koraku in počasi pričnemo z bolj kakovostno hrano in večjo količino gibanja," je še dodala Laura.

Celotnemu pogovoru z Lauro prisluhnite tukaj: