Strokovnjakinja opozarja: tudi otroci so danes PREOBREMENJENI

Strokovnjakinja opozarja: tudi otroci so danes PREOBREMENJENI (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2023

Zaradi visokih pričakovanj staršev se preobremenjenost danes kaže tudi pri otrocih...

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Tjašo Babnik, diplomirano športno trenerko, ki stoji za podjetjem Aktivni z mano. Med drugim Tjaša organizira tudi posebne tabore in oddihe za otroke.

Do ideje o oddihih za otroke je Tjaša prišla takrat, ko je spoznala, da so tudi otroci danes v resnici zelo obremenjeni.

"Tako, kot vsak od nas odraslih potrebuje kdaj malo oddiha od vsega skupaj, se mi zdi, da ga danes potrebujejo tudi otroci. Tako, kot smo odrasli preobremenjeni z vsem, se mi zdi da so otroci danes tudi," pojasnjuje Tjaša.

Meni, da so za preobremenjenost otrok zaslužni starši, ki otroku naložijo preveč dela in obšolskih dejavnosti. "Zdi se mi, da marsikateri starš preveč zahteva od otroka kar se tiče same izobrazbe v šoli obenem pa je tudi preveč obšolskih obveznosti, že od vrtca naprej.

Danes morajo vsi otroci imeti obšolske dejavnosti, ker se starši bojijo, da bodo sicer kaj zamudili. Dejansko so starši čez cel teden samo 'taksisti', ki otroke prevažajo iz ene dejavnosti na drugo, otrok pa je 'natempiran' tako, kot smo 'natempirani' odrasli."

Otroci so izgubljeni

Tjaša opaža, da so zaradi tega otroci manj iznajdljivi in ustvarjalni. "Niso iznajdljivi, ne vedo, kaj je dolgčas. A ravno, ko se otrok dolgočasi, se razvije ustvarjalnost. Prav tako lahko otrok takrat pri sebi razreši kakšno težavo, ki jo ima. Zdaj tega ni več. Otroci niso več iznajdljivi, ne vedo, kaj bi počeli. Izgubljeni so."

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: