Hrvaška je raj tudi za brbončice (razkrivamo lokalne kulinarične vrhunce)

Hrvaška je raj tudi za brbončice (razkrivamo lokalne kulinarične vrhunce) (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
3. 7. 2020

Tradicionalne hrvaške jedi so tako raznolike, kot je raznolika hrvaška pokrajina. Skupno pa jim je, da v trenutku osvojijo brbončice in vedno znova vabijo k okušanju.

Gastronomija in geografija Hrvaške sta med seboj prepleteni, tako je na območju primorja kuhinja blizu mediteranski, medtem ko je na celini veliko vplivov srednjeevropske kuhinje. V Istri, Kvarnerju in Dalmaciji so glavne jedi večinoma pripravljene naravnost iz morja, pojedo ogromno rib in morskih plodov, priljubljeni pa so tudi pašticada, kuhana jagnjetina in jagnje na žaru. V notranjosti Hrvaške pa je ponudba mesnih jedi zares izjemna. Posebne jedi tu so puran z mlinci, pečena jagnjetina, odojek ter kuhani ali pečeni štruklji (zagorski štruklji), med sladicami pa so na mizi pogosto orehova potica, makova potica, zavitki iz skute ali sadja. Obe kuhinji – primorsko in celinsko – pa povezujejo bogat okus in za celotno državo značilne specialitete, kot so istrski fuži s tartufi, dalmatinski in istrski pršut, paški in liški sir, slavonski kulen. Vse skupaj pa seveda naredi še bolj božansko lokalno olivno olje, ki je na Hrvaškem zares vrhunsko. Ena od prednosti njihovih olivnih olj je namreč dejstvo, da se izdelujejo iz oliv iz majhnih nasadov, kjer je vsaka oljka deležna posebne nege in ljubezni kmetovalcev. Določene navade in običaji, kot so izpiranje oliv v morju, pa jim dajejo še večjo dodano vrednost.

Ker je ravno poletje: izbor morskih jedi

• Hobotnica pod peko velja za eno od najboljših hrvaških jedi. Poskusite jo lahko povsod ob morju kot tudi na celini, priporoča pa se, da obiščete katero od številnih turističnih domačij, kjer to jed pripravljajo po tradicionalnem receptu.
​• Brodet ali ribja juha je jed iz morskih plodov, običajno pripravljena iz več vrst rib in jegulj, najboljši pa naj bi bil pripravljen iz različnih vrst svežih morskih sadežev.
• Buzara je tipična dalmatinska jed, ki se pripravi iz različnih glavnih sestavin, kot so kozice in školjke, ter z olivnim oljem, krušnimi drobtinami, domačim belim vinom.
• Ribe in morske sadeže Hrvati najraje pripravljajo na kovinski mreži nad odprtim ognjem. Najpogosteje jedo orado, brancina, škarpino in sardele. Ribe so pred zaužitjem začinjene z omako iz olivnega olja, peteršilja in česna.

In za piko na i še žlahtna kapljica

Hrvati gojijo tudi večstoletno tradicijo vinogradništva tako v celinskem delu kot v Primorju in Dalmaciji. Tako se lahko pohvalijo z znanimi sortami lokalnih vin ob jadranski obali in na otokih, kot so teran, merlot, opolo, plavac, dingač in postup ter malvazija, pošip, pinot, žlahtina, muškat, na celini pa vzgajajo rizling, graševino, burgundec, traminec.