Ideja za vikend izlet: Po razgled na sprehajališče v oblakih in izlet do najvišjega vrha Biokova - sv. Jura

Ideja za vikend izlet: Po razgled na sprehajališče v oblakih in izlet do najvišjega vrha Biokova - sv. Jura (foto: Instagram) Instagram
16. 7. 2020

V naravnem parku gorovja Biokovo nad hrvaškim turističnim mestom Makarska so odprli razgledno ploščad v obliki podkve s steklenimi tlemi in zaščitno ograjo. Prvo 'sprehajališče v oblakih' na Hrvaškem je ob robu prepada na višini 1228 metrov. S ploščadi se ponuja čudovit pogled na morje in stene Biokova.

Impresivno sprehajališče v oblakih Skywalk Biokovo, ki vzbuja strahospoštovanje, stoji v jugozahodnem delu naravnega parka Biokovo na lokaciji Ravna Vlaška, neposredno ob informativnem centru parka.

Postavili so tudi geološki stolp, ki predstavlja tridimenzionalni presek kamnitih sten, ki so oblikovale gorovje Biokovo, so objavili na strani naravnega parka na Facebooku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jest moc 💥💥 #croatia #biokovo #mountains #sea

A post shared by Gabrysia 😉 (@gabrysia.martynek) on

Razgledno ploščad so začeli graditi lansko jesen. Vrednost del je bila nekaj manj kot osem milijonov kun (nekaj več kot milijon evrov).

30 km od Makarske

Od Makarske je oddaljena približno 30 kilometrov po asfaltirani cesti, ki vodi še naprej do najvišjega vrha Biokova sv. Jura, ki meri 1762 metrov. Gre za najvišjo asfaltirano cesto na Hrvaškem, so še poudarili.

Sprehajališče v oblakih je del projekta Novi Adrion - Spodbujanje trajnostne rabe naravne dediščine naravnega parka Biokovo, ki je namenjen ureditvi celotne turistične infrastrukture ob lokaciji Ravna Vlaška.

Za projekt, vreden 31 milijonov kun (4,1 milijona evrov), je 27 milijonov kun (3,6 milijona evrov) prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj v okvirju operativnega programa konkurenčnost in kohezija 2014-2020.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#croatia #biokovo #adriaticsea #dalmacja #mountains #skywalk #sky #hotday #łapdzień #przepaść #wyspy #makarskariviera

A post shared by Dawid Ambroży (@dawidambrozy) on

Pridvideno izobraževalno središče

Predvidena je ustanovitev izobraževalnega središča, ki bo obiskovalce seznanilo z geologijo, zemljepisnimi značilnostmi, rastlinskim in živalskim svetom ter mitologijo tega dela dalmatinskega zaledja.

Poleg tega naj bi za sprehajalce in kolesarje uredili staro 32-kilometrsko biokovsko cesto iz 19. stoletja, ob kateri bodo uredili počivališča in prostore za piknike z mizami, parki za otroke, šolo v naravi, panoramskimi teleskopi, informacijskimi točkami in pametnimi zabojniki za smeti. Celoten projekt naj bi končali prihodnje leto.

V naravnem parku načrtujejo tudi nakup dveh posebnih avtobusov kot tudi več navadnih in električnih koles a sledilcem GPS, ki bodo na voljo obiskovalcem. Napovedali so tudi gradnjo žičnice Makarska-Biokovo.

Vir: STA

Preverite našo rubriko Odkrivamo Hrvaško: 3 dih jemajoči naravni parki – Vransko jezero, Učka, Papuk ali Najlepše hrvaške plaže, ki jih morate obiskati