Vikend izlet: Pridih Sredozemlja ob Vrbskem jezeru (z obiskom Minimundusa)

Vikend izlet: Pridih Sredozemlja ob Vrbskem jezeru (z obiskom Minimundusa) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 3. 2019

Romantične vile, zgrajene na prelomu 19. in 20. stoletja, ter bistra, turkizna voda. Čudovita kulisa, ki odlikuje Vrbsko jezero in najbolj znan kraj ob njem, Vrbo.

Vrba oziroma Velden na avstrijskem Koroškem je najbolj znan kraj ob Vrbskem jezeru, po katerem je slednje dobilo ime. Ta povezuje sredozemski življenjski stil s klasičnim cesarskim in kraljevskim ambientom.

Med sprehodom po znani promenadi Blumenpromenade v Porečah ali med vožnjo s parnikom 'Thalia' po Vrbskem jezeru lahko še danes občudujete elegantne dvorce in vile, zgrajene med 19. in 20. stoletjem.

To so čudovite in hkrati reprezentativne zgradbe s pomoli, stolpiči in razkošno oblikovanimi loggiami, ki so dobile poimenovanje 'Wörthersee-Architektur'.

Prepoznavna arhitektura združuje secesijski slog, angleško podeželsko arhitekturo in regionalno koroško romantiko, ki daje vtis sproščene plemenitosti s pridihom italijanskega življenjskega stila.

Zagotovo najbolj prepoznavna zgradba je v rumeno barvo odet grad, ki danes služi kot hotel s petimi zvezdicami.

In ne samo to – ob Vrbskem jezeru tudi podnebne razmere spominjajo na Sredozemlje, saj ima kraj submediteransko podnebje.

Vpliv Sredozemskega morja se čuti predvsem poleti.

Za Velden so sicer značilni tipični avstrijski letni časi: cvetoča pomlad, vroče poletje, barvita jesen ter sveža in mrzla zima.

Da je Vrbsko jezero eno najbolj priljubljenih tamkajšnjih destinacij, pa ni povezano samo s temi dejavniki.

Namreč tamkajšnji prebivalci privabljajo obiskovalce z vseh koncev tudi s svojo mentaliteto in gostoljubnostjo.

Pridih francoskega Saint Tropeza – ali še raje, Monte Carla – bo v vas zbudil tisti sredozemski, sproščeni občutek, ki se mu ne boste mogli upreti.

Sprehod ob jezeru s sladoledom v roki, poletno namakanje v njem in sončenje ob njem, pogled na razkošne hotele, restavracije in podeželsko arhitekturo ter svež veter v laseh …

Vse to nudi Velden, ki vam bo še dolgo po obisku ostal v lepem spominu.

Ležalniki in senčniki ob jezeru bodo pričarali občutek, kot da ste na morju ...

... in nič nenavadnega ne bo, če se boste za naslednje poletne počitnice odločili za Vrbsko jezero namesto Jadranskega morja.

Tudi za kolesarje je 'poskrbljeno'.

Okoli Vrbskega jezera si lahko namreč organizirate enodnevni kolesarski izlet po 43 km dolgi ravninski poti brez vzponov.

Ne pozabite tudi na obisk bližnjega Malega sveta oziroma Minimundusa, ki velja za eno najbolj obiskanih znamenitosti (uvrščena tudi med top 10 izletniških točk v Avstriji).

V Malem svetu si boste lahko ogledali kar 156 maket najzanimivejših in najznamenitejših stavb na svetu.

Vrbsko jezero se nahaja le dobro uro in pol vožnje iz naše prestolnice, v nekaterih vilah, ki so nekoč bile v zasebni lasti, pa lahko danes tudi bivate in uživate v ekskluzivni legi tik ob Vrbskem jezeru.

Še več idej za nepozabne izlete najdete na www.austria.info.