6 planinskih idej za izlete v Avstriji

6 planinskih idej za izlete v Avstriji (foto: profimedia) profimedia
1. 2. 2018

Avstrija je v pomladnem in poletnem času zagotovo prvi raj za vse ljubitelje gora, pohodništva in kolesarjenja. Čakajo vas številne urejene pohodniške poti v veličastnem gorskem svetu, čista gorska jezera, zeleni planinski travniki in nedotaknjena narava. Sledi nekaj idej za izlete. 

1. Saalbach Hinterglemm in Zell am See 

Foto: Sommer in Saalbach Hinterglemm Tourismusverband Saalbach

V poletnih mesecih pohodnikom ali kolesarjem v Saalbachu zagotovo ne bo dolgčas. Po okoliških hribih se vije kar 400 kilometrov pohodnih in kolesarskih poti.

Gorsko-kolesarska mreža (MTB) z vsemi težavnostnimi stopnjami poskrbi za to, da kolesarski "downhill" in enduro navdušenci v "kolesarskem cirkusu“ v Saalbach Hinterglemm zagotovo pridejo na svoj račun.

Mlajši in starejši bodo zagotovo uživali v pustolovskem parku z najdaljšim visečim mostom v alpskem svetu in potjo na drevesnih hlodih.

Saalbachu pa boste zagotovo dodali še postanek ob jezeru Zell am See, kjer se lahko poleti osvežite s kopanjem, se zapeljete z ladjico, supate, veslate ali kolesarite okoli jezera. 

Obiščete lahko še Krimml slapove, ki so z 380 metri višine najvišji slapovi v Evropi. 

Več o Saalbachu najdete tukaj

2. Narodni park Visoke Ture (Hohe Tauern) 

Foto: Nature Watch im Nationalpark Hohe Tauern Oesterreich

Visoke Ture so največji narodni park v srednji Evropi, ki je tako velik (1.800 km2), da se razteza kar čez tri zvezne dežele: Koroško, Tirolsko in deželo Salzburg.

Med neštetimi gorami, ozkimi dolinami in temnimi gozdovi se nahaja pokrajina kot iz reklamnega oglasa. V parku je odlično zgrajena mreža pohodniških poti. Lahko se odpravite raziskovati sami ali pa se pridružite enemu izmed vodenih pohodov z izkušenimi vodniki, ki vam bodo razkrili vse skrivnosti tega področja. 

Tudi del poti Alpe-Adria-Trail poteka po narodnem parku Visoke Ture in vas bo prevzel s slapovi ter zelenimi planinskimi travniki, skrivnostnimi soteskami in gostoljubnimi domovi, ki popotnike razvajajo z okusno domačo hrano. 

Več preverite na www.austria.info

Maurertal

Do osrčja Visokih Tur vas popelje ena bolj znanih visokogorksih cest Grossglockner, ki je že sama po sebi pravo doživetje (na fotografiji pogled iz Edelweissspitze). 

3. Čudoviti javorji v alpskem parku Karwendel

Visoko v pogorju Karwendel leži eden najlepših kotičkov v Alpah: ljubka dolina s tisočimi javorji. Vse okrog divji, masivni vršaci pogorja Karwendel, na sredini pa na 1200 m nadmorske višine visokogorska planota.

Na celotni planoti stoji čez 2.000 javorjev, ki so deloma stari že več kot 600 let. Pomladi odenejo planoto v sveže zelenje, poleti nudijo senco pohodnikom in jeseni ponuajo neverjeten barvni spektakel. Dolina Rißtal, naravovarstveno območje, ki tako pohodnikom, kot tudi gorskim kolesarjem ponuja čiste alpske užitke brez velikih naporov.

Več najdete tukaj

4. Dežela Salzburg: od planine do planine

Foto: Wandern von der Sulzenalm Huette zum Sulzenhals

Z več kot 7.200 km označenih pohodniških poti vseh težavnostnih stopenj - od družini prijaznih do visokogorskih - je Dežela Salzburška idealna pohodniška regija. Vzpon je možen iz vsakega kraja planinske poti, posamezne etape so zelo primerne za manj izkušene izletnike ali družine z otroki. Pot, ki obkroža 120 gospodarskih planšarij, je označena z modrim encijanom.

Kalbrunnalm, Weissbach

Kdor želi opraviti posamezno turo, najde na spletni strani www.salzburger-almenweg.at vseh 31 etap planinskih poti. Poleg informacij o planinskih poteh, lahko izletnik tudi sam načrtuje svojo turo. Enostavno vnese podatke o želenih urah hoje, nadmorski višini ... in zažene avtomatski načrtovalec tur.

Skupne podatke o turah lahko naložite prek spleta na vse običajne zunanje GPS navigacijske naprave. Poleg tega so vse etape vključene tudi v Google Earth.

Poleg tega je 30 % celotne površine zaščitene in posebni pohodniški avtobusi pripeljejo dopustnike in domačine v doline brez prometa na izhodiščne točke njihovih tur.

Dobrih 2.000 km označenih pohodniških poti na tem območju pa je pretežno primernih tudi za družine. Za resne planince pa je v Deželi Salzburški več kot 120 tritisočakov, na katere se lahko povzpnete sami ali z gorskimi vodiči.

Več najdete tukaj

5. Štajerska: Schladminger Tauern – visoko ležeča pohodniška pot

Krukeck, Sauberg in Vettnerspitzen iz Schladminger Höhenweg

Schladminger Tauern – visoko ležeča pohodniška pot na Štajerskem ima poseben čar zaradi svoje vodnate pokrajine. Pot zaznamujejo nedotaknjeni divji potoki, izviri, gorska jezera in slapovi.

Schattensee, Krakauschatten

Brettersee, Schladminger Höhenweg

Za izhodično točko sedemdnevne ture se ponuja koča Hochwurzenhütte pri Rohrmoosu v dolini Ennstal. 

Enega od vrhuncev tega pohoda pa predstavlja prečkanje gorske kotline, t. i. Klafferkessel: od koče Gollinghütte se boste v serpentinah podali na goro Greifenberg na nadmorski višini 2.618 metrov.

Ko boste dosegli vrh, vam bo pred nogami ležala 200 metrov globoka visokoalpska jezerska plošča Klafferkessela: zagledali boste več kot 30 gorskih jezer različnih velikosti, ki se nahajajo na različnih višinah, med številnimi vrhovi in grebeni.

Več najdete tukaj

6. Ötztal 

Foto: Wandern Obergurgl Oetztal Oesterreich Werbung - Peter B.

Ötztal povezuje okrog 1300 km pohodniških poti z več kot 50 kočami, planšarijami in postajami za malice. Ozelenele terase planšarij nad z gozdom poraslimi robovi dolin, ljubke livade in divje gorske pokrajine s podori so pravi raj za gorske izletnike. ­­

Foto: ANTO Korea Crane

Več o gorskih deželah Avstrije najdete TUKAJ