Carinthischer Sommer

Foto: Ferdinand Neumüller

Če si radi vzamete čas za zabavo, se odpravite k sosedom v Avstrijo na raznoliko ponudbo festivalov, kjer se najde nekaj za vsak okus. Na svoj račun pridejo tudi najbolj zahtevni.

Eden od najboljših festivalov na svetu: Festival komorne glasbe Lockenhaus

Festival, ki ga je New York Times razglasil za evropsko kulturno dediščino, v juliju spremeni majhno vas v središče komorne glasbe. Posebnost je v svobodi skupnega eksperimentiranja. Ansambli se pogosto družijo ob kompoziciji ali pa začasno zapustijo svojo stalno skupino in nastopijo v kakšni novi zasedbi. Pridih skrivnostnosti daje nabor izvedb, ki jih glasbeniki razkrijejo šele 48 ur pred koncertom, kar publika izredno ceni. Lahko si ogledate tudi vaje, ki so javno dostopne.

avstrijaFoto: austria.info

Festival Wellenklänge z naravno gorsko kuliso

Koncerti se dogajajo kar na jezeru Lunzer na plavajočem odru, kuliso pa predstavljajo gozdovi in predalpski svet, kar pričara edinstveno izkušnjo. Kot gledalec si poiščete mesto ob strmem pobočju severne obale jezera, ki skupaj z odrom tvori del naravnega kopališča v Lunzu.

WellenklangeFoto: Herbert Raffalt

Vsako leto publiko v juliju zabavajo raznovrstni predstavniki hiphopa in jazza, ameriški pevci pa tudi trobilni ansambli in lokalni glasbeniki. Poskrbljeno je za vsak okus. Program dopolnijo plesne predstave, delavnice in literarni večeri.

Elektronska glasba na Springfestival Gradec

Ljubitelji elektronske glasbe se odpravite na največji avstrijski festival, ki združuje zvezdnike med DJ-ji, vizualne umetnike in pionirje klubske kulture, ki svoje znanje delijo z mladimi upi in DJ začetniki. Program s pisanimi žanri vsako leto preoblikuje vse omembe vredne mestne lokacije v plesišče na prostem.

Springfestival Gradec

Foto: Wolfgang Weinhäupl

Festival sodobne glasbe na Koroškem

Koroško poletje, kot pravijo festivalu sodobne glasbe na Koroškem, ki poteka v juliju in avgustu, vsako leto privabi umetnike in publiko s celega sveta. Ustanovljen je bil leta 1969, na njem pa boste lahko prisluhnili orkestralnim koncertom, jazzu in narodni glasbi ter posebnim točkam kot so cerkvena opera in piknik koncerti.

KoroškaFoto: Ferdinand Neumüller

Kulturno poletje s festivalom KUltura

Blizu avstrijsko-bavarske meje ob mogočnem gorovju Kaisergebirge v Kufsteinerlandu poletje praznujejo z dogodkom, ki se odvija pod imenom KUltura. Umetnost in kultura sta veliko več kot le note, toni in koreografija. Kultura poskrbi, da pozabimo na stres vsakdana.

avstrijaFoto: austria.info

Dogodek med drugim sestavljajo festivali OperettenSommer, pasijoni Thiersee in Erl, tirolski festival Erl in Academia Vocalis.

Več festivalov in poletnih aktivnosti najdete na https://www.austria.info/si.

poletje v avstriji 5. junij 2018