5 razlogov, zakaj si skuto privoščiti že za zajtrk

5 razlogov, zakaj si skuto privoščiti že za zajtrk (foto: Profimedia) Profimedia
20. 4. 2022 Promocijsko sporočilo

Mleko in mlečni izdelki so vir izjemno kakovostnih beljakovin in odličen vir za človeka pomembnega minerala. 

Skuta je svež nezrojen sir in obstaja veliko različic – običajna skuta, zrnati sir (cottage cheese), rikota, quark … Vsaka se seveda poda različnim jedem, a še najpogosteje skuto povezujemo z jedmi, kot so skutna torta, nadevane palačinke ali burek. Vendar si skuto lahko privoščimo tudi za zajtrk. 

Dobri razlogi, zakaj si skuto privoščiti že za zajtrk: 

1. Velja za kakovosten vir beljakovin. Beljakovine telesu predstavljajo vir energije in imajo mnoge druge za življenje pomembne funkcije. Toda večina ljudi si beljakovine privošči šele proti koncu dneva. 

2. Energijska vrednost skute ni tako visoka, a nasiti za veliko dlje kot denimo rogljiček. 

3. Skuta je tudi odličen vir kalcija, minerala, ki je še posebej pomemben med adolescenco in pri starejših odraslih, navajajo na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani.

4. Kalcij pa ni edino hranilo, zaradi katerega je skuta tako cenjena. Je tudi odličen vir vitamina B12, vitamina A in kalija. 

5. Je zares vsestranska. Obstaja dolg seznam, kako vse lahko uporabimo skuto in vsekakor ni primerna le za sladice in slane glavne jedi, tudi fantastične zajtrke lahko pripravimo iz skute. 

Vendar ko boste izbirali skuto za zajtrk, vedno poiščite kakovostne izdelke. 

Kako veste, da je izdelek kakovosten? 

Promocijsko gradivo

Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja. 

Kakovostno mleko in mlečni izdelki iz te sheme so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Z nakupom teh izdelkov imamo potrošniki zagotovilo, da je mleko pridelano in predelano v Sloveniji ter preverjeno dosega višje standarde kakovosti.

Slovenska tradicija pridelave in predelave mleka je dolga in se je skozi desetletja uspešno razvijala. Imamo kmete, zadruge in mlekarne, ki delujejo v slogi in potrošnikom zagotavljajo kakovostno lokalno mleko in mlečne izdelke. Globalni trendi v proizvodnji mlečnih izdelkov se nagibajo k izdelkom, ki so potrošniku priročni in v svoji osnovni hranilni sestavi predstavljajo popoln obrok.

Kaj prinaša shema »izbrana kakovost« potrošnikom:
 • Izdelki v tej shemi morajo biti pridelani in predelani na način, kot to določa specifikacija za mleko in mlečen izdelke, ki so jo pripravili proizvajalci in jo je potrdilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
 • Pomembna prednost sheme je izvajanje rednih kontrol neodvisnih certifikacijskih organov tako pri pridelovalcih, kot pri predelovalcih mleka. To pomeni, da je mleko nadzorovano kot živilo in surovina.
 • Z izvajanjem kontrole skozi celoten proces pridelave in predelave mleka imamo potrošniki garancijo znanega porekla in višje kakovosti.

2 zelo preprosti ideji za zajtrk s skuto 

Bovla z jabolki in cimetom 

Izberite zrnato skuto (ali katero drugo vam ljubo), nasekljajte jabolko, pest orehov, po okusu dodajte malo medu in ščepec cimeta. In vse skupaj zmešajte v posodici.

Slana bovla s skuto

Potrebujete: skuto, dimljenega lososa, kumaro, mlado čebulo, trdo ali mehko kuhano jajce in začimbe po okusu. 

Skuto stresite v posodico, po vrhu pa dodajte drobno narezano kumaro, nasekljano mlado čebulo, lososa in jajce. Začinite po okusu. Seveda lahko uporabite tudi katero drugo meso (ali to povsem izpustite) ter dodate še več zelenjave. 

Druge ideje, kako uporabiti skuto v receptih:

Promocijsko gradivo
 • Iz skute pripravite namaz in si za zajtrk pripravite zdrave polnovredne kruhke.
 • Specite skutne palačinke ali mafine.
 • Skuto vmešajte k jajcem.
 • Pripravite 'ovsene kosmiče čez noč'.
 • Pripravite pomako, zraven pa si privoščite sveže sadje ali zelenjavo (tudi odlična malica).
 • Pripravite skutni parfe.
 • Zmešajte slasten smuti.
 • Dodajte jo solati. Ja, solata je odlična tudi za zajtrk.
Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za preverjeno kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.