Razkrivamo, kaj jesti za zajtrk, da boste dvignili raven energije

Razkrivamo, kaj jesti za zajtrk, da boste dvignili raven energije (foto: Profimedia) Profimedia
25. 4. 2022 Promocijsko sporočilo

Po osmih ali več urah dela imate vse dobre namene, da boste odšli še na pošto, zvečer v telovadnico, vmes posesali, pripravili večerjo in kosilo za naslednji dan ter pred spanjem prebrali nekaj strani kjige.  

Toda pogosto se ne izide po pričakovanjih, saj vam že po prvem opravilu ali dveh ostane komaj kaj časa, ko že morate spet v posteljo, a zelo verjetno je, da pravzaprav nimate dovolj energije, da bi postorili vse, kar ste si zadali. Delo je izčrpavajoče, o tem ni dvoma, in kakršnokoli opravilo popoldne se zdi kot plezanje na Triglav.

To, kar jeste za zajtrk, lahko ogromno pripomore k vaši ravni energije tudi v popoldanskem času, pravijo številne raziskave. 

Pravilna izbira živil zjutraj lahko naredi veliko razliko – in vam pomaga doseči vse zastavljene cilje skozi dan. 

Kako zajtrk vpliva na raven energije

Morda ste že opazili, da ste po zajtrku, ki ga sestavljajo predvsem ali samo ogljikovi hidrati (ja, točno tisti rogljiček), pogosto lačni že pred kosilom. Pa tudi hitreje se počutite utrujene. To pa zato, ker ogljikovi hidrati povzročijo povišanje ravni krvnega sladkorja in z energijo preskrbijo le za kratek čas – to je dobro, na primer, pred telovadbo. Nekoliko manj koristno pa je, če potrebujete energijo dlje časa. 

Zajtrku dodajte več beljakovin 

Dobri viri so denimo:

  • jajca, 
  • perutninsko meso, 
  • riba 
  • jogurt, 
  • skuta,
  • čičerika,
  • pšenica… 

Beljakovine so makro hranilo, ki se presnavlja dlje časa, zato boste po zajtrku, ki je bogat z beljakovinami dlje časa siti in tudi več energije boste imeli. 

Ko boste pripravljali zajtrke z jogurtom, skuto in drugimi mlečnim izdelki, izberite izdelke s »smeškom«

Na policah trgovin najdemo raznoliko ponudbo mlečnih izdelkov – vse od svežega mleka, do raznoraznih sirov, skute, jogurtov, namazov in še česa. 

Kako si lahko pomagate pri tako pestri izbiri izdelkov? 
Poiščite znak »izbrana kakovost – Slovenija« v obliki »smeška«. 
Promocijsko gradivo
Ta označuje živila višje kakovosti in vam s tem olajša nakup. 

Da so izdelki izdelani po visokih standardih kakovosti, ki veljajo za nacionalno shemo kakovosti živil »izbrana kakovost«, skrbijo certifikacijski organi – in za uporabo znaka morajo izdelki izpolnjevati določene kriterije.

Tako morajo predelovalci v postopkih certificiranja dokazati slovensko poreklo surovine, torej mleka, ki prihaja od certificiranega dobavitelja (kmeta). Hkrati od prevzema pri kmetu do sprejema v predelovalni obrat ne sme miniti več kot 15 ur. 

Ne veste, kaj pripraviti za zajtrk? 

Tu je nekaj idej: 

1.

Jajce s sirom z oznako Izbrana kakovost Slovenija in piščančjim mesom (tu lahko porabite ostanke kosila ali večerje).

2.

Ovseni kosmiči z jogurtom z oznako Izbrana kakovost Slovenija in različnimi nadevi, ki ste jih pripravili večer prej. 

Nadevi: jagode, borovnice ali popražena jabolka z vam najljubšimi začimbami …

Pripravite kozarčke. Nato pripravite nadev. Npr. jabolka naribajte ali na drobno narežite ter jih popražite v ponvi, začinite s cimetom. Nato v drugi posodici zmešajte ovsene kosmiče z jogurtom z oznako Izbrana kakovost Slovenija.

Kozarčke napolnite po plasteh. Najprej plast kosmičev z jogurtom, nato plast jabolk, nato spet plast kosmičev in tako ponavljajte, dokler ne napolnite kozarčka. Kozarček dobro zaprite in postavite v hladilnik.

3.

Palačinke z jogurtom in skuto z oznako Izbrana kakovost Slovenija ter z domačim borovničevim prelivom. 

Potrebujete: borovnice (ali drugo jagodičje), med, jogurt, skuto, jajca, polnovredno moko, sok limone, malo pecilnega praška, sol. 

Jagodičje pokuhajte v kozici, da se razpusti, za sladilo lahko uporabite med. Po potrebi dodajte malo vode. Kuhajte, dokler ne dobite gostega preliva.

Nato zmešajte jogurt in skuto z oznako Izbrana kakovost Slovenija, jajca in limonov sok po okusu. Dodajte moko in pecilni prašek in ščep soli. 

Specite palačinke in jih postrezite s toplim borovničevim prelivom.

4.

Bogati kruhki za zajtrk

Polnozrnato bombetko prerežete na pol. Na vsako polovico nadevate rezine paradižnika ali drugo vam ljubo zelenjavo, umešano jajce, po vrhu potresete nariban sir z oznako Izbrana kakovost Slovenija in za kratek čas postavite v pečico, da se sir stopi. Kruhke lahko pripravite tudi s skuto z oznako Izbrana kakovost Slovenija: na kruhke najprej namažete skuto in nato nadevate s preostalimi sestavinami.

Promocijsko gradivo
Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov.