10 živil, ki povzročajo zasvojenost

10 živil, ki povzročajo zasvojenost (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2017

Prepričani smo, da ste se tudi vi že znašli v takšni situaciji ...

Nenadoma vas pograbi želja po sladkem. Po vsej verjetnosti zvečer, ko sedite pred televizijo. Hitro skočite v kuhinjo in premečete omare. »Čokolaaadaaaa! Samo en košček. Ok, samo eno vrstico bom, potem pa jo pospravim nazaj v omaro.« To tudi zares naredite in sedete nazaj pred televizijo. In potem se »zabava« šele začne. Čokolade ne morete več odmisliti. Pozabili ste na film, ker ... vam pred očmi skačejo čokolade.

Obstajajo živila, ki v resnici lahko povzročijo odvisnost. Že prvi ugriz je pravi užitek, potem pa vaši možgani kričijo po še. Največkrat gre za živila, ki so kombinacija rafiniranih ogljikovih hidratov in maščobe.

Z zasvojenostjo s hrano se je med drugim ukvarjala Dr. Nicole Avena in v nedavni študiji Which Foods May Be Addictive? The Roles of Processing, Fat Content, and Glycemic Load predstavila naslednji seznam živil, ki povzročajo zasvojenost:

  • pica,
  • čokolada,
  • piškoti,
  • čips,
  • sladoled,
  • torta,
  • pomfrit,
  • hamburger,
  • kosmiči,
  • ocvrt piščanec.
Hitri nasveti:

Če je le mogoče, jedi pripravljajte sami. Za pripravo pice uporabljajte sveže sestavine, ne pretiravajte pa s sirom in procesiranimi mesnimi izdelki. Tudi testo pripravite sami.

Mlečne čokolade vsebujejo veliko maščob, zato raje posezite po temni čokoladi. Piškotom in tortam pa se je seveda najbolje popolnoma izogibati. Težko je namreč najti takšne, ki ne bi vsebovali prolematičnih sestavin. Prav tako čips. Čips in drugi podobni prigrizki poleg tega vsebujejo še veliko soli.

Pri kosmičih pa je največja težava sladkor, zato pozorno berite deklaracije na škatlah. Če si jih radi privoščite za zajtrk, naj ti ne vsebujejo več kot 4 g sladkorja na porcijo.

Kaj pa ocvrt piščanec? Težava ni pičanec, temveč hurstljavo zapečena skorjica. Raje ga skupaj z zelenjavo popecite na žaru.

Preberite še: