Imate laktozno intoleranco? Ali alergijo? Potem verjetno ne kupujete mleka in mlečnih izdelkov. Pa vendar se lahko mleko oz. laktoza skriva tudi v produktih, kjer tega ne bi pričakovali ...
Tu je 23 živil, ki lahko nepričakovano vsebujejo mleko:
1. Solatni prelivi. O tem verjetno ne dvomite, ko gre za kremne prelive, a tudi tisti s kisom lahko vsebujejo sledi. Včasih pa solatni prelivi vsebujejo denimo parmezan in beljakovine.
2. Podobno je s paradižnikovimi omakami v pločevinki in z vnaprej pripravljenimi testeninami.
3. Margarina naj bi bila alternativa maslu, vendar v nekaterih primerih lahko vsebuje laktozo. Če uporabljate zelo majhne količine, vam ta morda ne bo povzročala težav, pri peki denimo, pa bo morda boljše, da se ji izognete.
4. Zamrznjen pomfrit. V večini primerov gre res le za krompir, ocvrt v olju in morda tudi že začinjen. A glede na raziskavo Univerze v Rochestru, se v nekaterih produktih znajde tudi laktoza.
5. Sojin sir in drugi vegetarijanski siri. Prva težava: ponavadi so proizvedeni v obratih, kjer uporabljajo oz. izdelujejo mlečne izdelke. Druga težava: v nekatere dodajajo mlečne komponente, da izboljšajo teksturo in okus.
6. Instant kava, juhe in druge jedi v prahu lahko vsebujejo laktozo.
7. Umetna sladila prav tako lahko vsebujejo laktozo. Če ste nanjo občutljivi, a ne uporabljate res veliko takšnih sladil, verjetno ne boste imeli resnih težav. Vendar imejte v mislih, da so umetna sladila uporabljena tudi v drugih produktih, kot so pakirana živila, pijače, žvečilni ...
8. Nugat. Nugat je zmes iz lupinastega sadja, sladkorja in kakavovega masla. Lahko vsebuje mlečne komponente, zato vedno natančno preverite embalažo.
9. Turški med je vrsta slaščice, ki se jo navadno pripravlja iz beljaka, sladkorja ali medu ter oreščkov, včasih tudi kandiranega sadja. Kupljen pa lahko vsebuje mleko oz. laktozo.
10. Kozje mleko tudi lahko povzroči alergično reakcijo, čeprav ima drugačno vsebnost mlečnih snovi kot kravje mleko.
11. Nadomestek za sladoled ali sorbet lahko vsebuje želatino, mleko in jajčne beljake.
12. Delikatesni produkti. Prodajalci pogosto uporabljajo enako napravo za rezanje salame, šunke in sira.
13. Pašteta. Ledvička pred kuhanjem pogosto namakajo v mleko, da bi odstranili kri.
14. Hrenovke, ker jim dodajajo mlečne proteine, da izboljšajo teksturo in da je lahko vsebnost mesa manjša.
15. Klobase lahko vsebujejo mlečni protein.
16. Tuna. Nekatere tune v konzervi vsebujejo mlečno protein, kazein.
17. Lupinarji. Nekateri proizvajalci jih pomočijo v mleko, da bi se znebili neprijetnega vonja.
18. Steak. Chefi zrezke pogosto pripravljajo na maslu, zato se prepričajte o načinu priprave, preden ga naročite.
19. Kruh. Receptov za kruh je sicer nešteto. Doma ga morda pripravljate brez mleka, v restavracijah in pekarnah pa boste morali preveriti, ali uporabljajo mleko. Tudi produkti, ki imajo oznako 'brez laktoze', lahko vsebujejo kazein. Tisti z resno alergijo morate biti še posebej pozorni.
20. Pesto. Ta začimbna omaka v obliki paste se pripravlja iz sveže bazilike, pinjol, soli, česna, oljčnega olja, tradicionalni recept pa vsebuje tudi parmezan oz. pecorino sardo.
21. Instant pire krompir. Nekateri proizvajalci krompirju dodajajo maslo in mleko, preden ga zmeljejo in posušijo.
22. Zdravila in vitamini. Nekatera vsebujejo mlečni protein. Laktozo pogosto vsebujejo denimo kontracepcijske tabletke.
23. Žvečilni gumi lahko vsebuje recaldent, ki je narejen iz kazeina.
Zato vedno dobro preverite, kaj piše na embalaži. In če ste v dvomih glede določene hrane, povprašajte trgovca ali natakarja o sestavinah živila, ki ga nameravate kupiti oziroma naročiti. To je vaša pravica.
Preberite še: Poznate simptome laktozne intolerance?
Ali pa:
Pripravila: VH
Vir: Very Well Fit, Reader's Digest, WebMD
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?