Naj tudi v kuhinji zadiši po jesenskih začimbah, buči in še čem. Za vas smo pripravili 3 recepte, ki jih morate preizkusiti!
Najboljše pri vseh treh receptih je to, da so dokaj zdravi, zato ne imejte slabe vesti, če si jedi privoščite v normalnih količinah.
PUHASTE BUČNE PALAČINKE
Potrebujete kakšnih 15 minut in naslednje sestavine:
- 1 skodelico bučnega pireja
- 2 jajci
- mleko po izbiri (kravje ali rastlinsko)
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- 1 veliko žlico javorjevega sirupa
- 1 skodelico in pol ovsenih kosmičev
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1 čajno žličko cimeta
- 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
- ščep ingverja
- ščep soli
Zmešajte vse sestavine razen mleka, ki ga dodajte na koncu, tako da dobite tekočo, a gosto maso. Lahko si pomagate z mešalnikom.
Segrejte ponev in specite palačinke poljubne velikosti. Verjetno vas bodo navdušile že brez namaza, po želji pa jim dodajte marmelado ali drug namaz.
BUČNA PITA
Kremna domača pita bo vzela malo več časa za pripravo (okrog 30 minut), vendar vas bo navdušila!
Pripravite:
Za testo:
- 1/2 skodelice masla
- 3 skodelice navadne moke (večnamenske)
- ščep soli
- 1 žlica sladkorja
- nekaj žlic vode
Za bučni nadev:
- 400 g bučnega pireja
- 3 jajca
- 1/4 skodelice javorjevega sirupa
- 1/4 skodelice sladkorja
- 1/4 skodelice mleka po izbiri
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 čajna žlička cimeta
- 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
- ščep ingverja
- ščep soli
Najprej zmešajte moko, sladkor in sol. Dodajte maslo in zmešajte. Dodajte dve do tri žlice vode, zmešajte in po potrebi dodajte še malo vode. Če je masa preveč mokra, vsujte malo moke. Nič hudega, če je v masi nekaj koščkov, to jo bo naredilo bolj hrustljavo.
Maso postavite v hladilnik, pečico prižgite na 180 stopinj in pripravite nadev.
V veliki skledi zmešajte bučni pire, jajca, javorjev sirup, sladkor, mleko, vanilijo, cimet, muškatni orešček, ingver in sol. Masa naj bo popolnoma gladka.
Iz hladilnika vzemite testo za pito in ga razporedite po dnu in robu pekača. Dodajte nadev, po vrhu pa ostanek testa, ki ga lahko narežete na trakove in naredite mrežo.*
Postavite v pečico za 50 do 60 minut. Če je testo na robu že dovolj pečeno, osrednji del pite pa ne, ga pokrijte z brisačko. Pito hranite v hladilniku (ali pa povabite goste in jo pojejte kar takoj).
* Testo lahko v celoti razporedite po pekaču in nanj dodate samo nadev brez testa po vrhu.
BUČNE KOCKE S PRELIVOM
Enostavno pecivo s prelivom vedno pride prav tudi na rojstnih dnevih in jesenskih piknikih.
Potrebujete naslednje sestavine:
Za kocke:
- 1/4 skodelice mletih lanenih semen
- 1 skodelica večnamenske moke
- 1 skodelica bučnega pireja
- 3/4 skodelice drobno mletih mandljev
- 1 žlica bučne začimbe
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- ščep sode bikarbone
- ščep soli
- 1/3 skodelice javorjevega sirupa
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
Za preliv:
- 100 g kremnega sira
- 1 žlica in pol zmehčanega masla
- ščep vanilijevega ekstrakta
- 1 skodelica in pol sladkorja v prahu
Pečico segrejte na 180 stopinj. V manjši skledi zmešajte lanena semena in vodo ter pustite stati 5 minut.
V večji skledi zmešajte moko, mandlje, bučno začimbo, pecilni prašek, sodo in sol.
Posebej zmešajte javorjev sirup, vanilijo, zmes lanenih semen in vode, bučni pire in kokosovo olje. Mokre sestavite prilijte k suhim in mešajte, dokler ne dobite gladke mase. Maso dajte v pekač in pecite med 25 in 30 minut (dokler se pecivo ne oprime več zobotrebca).
Naj se pecivo popolnoma ohladi, medtem pa pripravite preliv.
Zmešajte kremni sir in maslo do gladkega. Dodajte preostali sestavini in mešajte, dokler preliv ne postane gost in tekoč. Prelijte pecivo in ga razrežite na poljubno velike kocke.
- Preverite še en jesenski recept: Bučin kruh, ki je hit te jeseni
Recepti: Love and lemons, Ambitious kitchen
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?