4 pozitivni učinki kuhanega vina

4 pozitivni učinki kuhanega vina (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2022

Pitje alkohola v prekomernih količinah definitivno ni priporočljivo, v manjši količini pa ima kuhano vino lahko celo nekatere pozitivne učinke na telo...

December že trka na vrata, z njim pa se uradno pričenja tudi "sezona kuhančkov". Kuhano vino je priljubljen topel napitek, narejen iz vina in številnih začimb.

Po poročanju portala healthshots.com pa naj bi kuhano vino imelo tudi nekaj pozitivnih učinkov na telo. Preverite, katerih!

  1. Upočasnjuje staranje: "kuhanček" vsebuje določene antioksidante, ki med drugim lahko pomagajo upočasniti proces staranja vašega telesa.
  2. Pripomore k zdravju srca: v zmernih količinah je lahko vino dober vir antioksidantov, ki pripomorejo k zdravju srca. Dodatno k temu prispevajo tudi začimbe v napitku, kot sta cimet in ingver.
  3. Lahko izboljša spomin: v kuhančku se nahajajo tudi antioksdanti, ki krepijo kognitivne funkcije, sploh spomin. Nekatere spojine v kuhanem vinu lahko celo preprečijo nastanek Alzheimerjeve bolezni.
  4. Lahko krepi kosti: v manjših količinah lahko kuhano vino celo okrepi kosti in tako prepreči zlome ter ostale nevšečnosti.

Kot že omenjeno, je ključno, da kuhano vino uživate v zmernih količinah in da ne pretiravate. V nasprotnem primeru lahko pride do številnih zdravstvenih težav, zapletov ter resnih obolenj.