Bližajo se decembrske pojedine: vemo, kako se po vsej tej hrani ne boste počutili napihnjeno

Bližajo se decembrske pojedine: vemo, kako se po vsej tej hrani ne boste počutili napihnjeno (foto: Profimedia) Profimedia
25. 11. 2022

Tista babičina pečenka, po kateri se vam cedijo sline že sedaj, pa vsi božični piškoti, jajčni liker, francoska solata, cimetove rolice ... In napihnjenost. Vemo, kako letos ne bo vaša spremljevalka. 

Vsi se veselimo decembrskih praznovanj, na katerih bo tudi veliko hrane in pijače. Verjetno ste pogrešali vse sladice in kosila, ki si jih čez leto ne privoščite pogosto. In prav je, da v njih uživate. Razkrijemo vam, kako. 😉

Če ob božičnih pojedinah pomislite tudi na napihnjenost, ki vas spremlja večinoma cel december, potem imamo za vas dobro novico: letos jo lahko preprečite! 

Kako? Držite se spodnjih nasvetov: 

Vedeti morate, zakaj ste napihnjeni

Pri sebi morate prepoznati, katera hrana povzroči napihnjenost. Zagotovo že imate seznam sprožilcev, kajne? Vseeno v teh dneh pozorneje opazujte, kaj jeste in po čem ste napihnjeni. Če ne gre drugače, zabeležite vse, kar pojeste in zapišite tudi občutke po hrani. Tako boste lažje opazili vzorec. 

Ko boste vedeli, čemu se morate izogniti, bo na zabavi precej lažje izbrati, kaj boste dali na svoj krožnik. 

Ne čakajte s hrano do zabave

Kadar imate napovedano slavnostno večerjo ali druženje ob hrani, ne čakajte ves dan na to in ne omejujte svoje prehrane. Še vedno si privoščite obilen in hranljiv zajtrk, jejte zdravo kosilo in malico. Kakšen zdrav prigrizek pojejte tudi tik pred odhodom, da preprečite prenajedanje, ki pripelje do napihnjenosti. Med večerjo pijte dovolj vode. 

Zatecite se k zeleni listnati zelenjavi

Ta vam bo pomagala tudi, če vas doleti napihnjenost. Zelenjava kot je špinača, blitva, ohrovt in šparglji vsebuje veliko vode in malo kalorij, pa tudi vitamine, vlaknine in minerale. Vse našteto bo preprečilo napihnjenost, zato si je dobro zelenjavo privoščiti isti dan, ko boste imeli pojedino. 

A pazljivo tudi z zelenjavo. Če trenutno ne pojeste veliko omenjene zelenjave, si je ne naložite cel krožnik. Količino stopnjujte počasi, saj vas tudi vlaknine lahko pripeljejo do napihnjenosti. Če boste pazili na postopen vnos, ne boste imeli težav. 

Omejite alkoholne pijače 

Ali ob hrani radi spijete še kozarec vina ali penine? En kozarec še ne bo povzročil katastrofe, kaj več pa lahko poslabša vašo napihnjenost. Težka hrana in alkohol sta precej slaba kombinacija. 

Alkohol povzroči vnetja po celem telesu, upočasni presnovo, poveča zadrževanje vode v telesu kar vodi v otekanje telesa. To pomeni, da se boste soočali s plini in nelagodnim občutkom ter posledično z napihnjenostjo. 

In še nasvet glede kilogramov: če ne želite, da se nakopičijo, se držite svoje prehrane in jejte uravnoteženo (veliko sadja in zelenjave ter drugih zdravih živil). Decembrske slaščice uživajte v zmernih količinah in ne čisto vsak dan, spijte veliko vode, da boste hidrirani in ne zanemarite gibanja. Tako bi morali ohraniti vašo fit postavo.